La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

El segle XX.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "El segle XX."— Transcripción de la presentación:

1 El segle XX

2 Context Socioeconòmic
Capitalisme. Sistema dominant=> creix desigualtat social. Comunisme. Sorgeix després de la Revolució russa (1917) Estats Units esdevé la primera potència econòmica del món=> globalització econòmica.

3 Context del Pensament Marxisme:basat en les teories de K. Marx. Busca una societat igualitària que superi la lluita de classes. Base intel·lectual de Socialisme i Comunisme. Psicoanàlisi:basat en les teories de S. Freud. Descobreix l'inconscient, parts ocultes de la personalitat fora de l'àmbit de la raó. Existencialisme:basat en Kierkegaard. Es pregunta sobe el sentit de l'existència i planteja l'absurditat de la vida.

4 Context científic i tècnic
Els descobriments s'apliquen a tots els àmbits, sobretot als mitjans de comunicació, assolint un abast mundial (ràdio, televisió, informàtica, ... )

5 Context Polític Dues guerres mundials: (1914-1918 // 1939-1945).
Dos blocs polítics: Capitalista~Socialista i sentiment de perill d'una nova confrontació mundial. Democràcia: sistema polític dominant en l'àmbit capitalista.

6 Context Literari La literatura del segle XX reflecteix una profunda crisi de valors. D'una banda el progrés és útil , fa la vida més fàcil. D'altra banda és destructiu guerres mundials. Els individus per tal d'encaixar l'entorn social cerquen respostes en un món que no entenen i busquen camins per qüestionar-lo, per per transformar-lo, per evadir-se, ...

7 Principals Tendències Literàries
-literatura experimental =>Avantguardes -literatura existencial -literatura social

8 Literatura Experimental
Revolució en les formes =>Avantguardes La Poesia Pura busca la màxima perfecció de l'expressió poètica. Novel·la experimenta amb - l'acció que perd continuïtat argumental, - el temps que deixa de ser linial, - el narrador serà col·lectiu, amb un monòleg interior, -el protagonista es converteix en antiheroi

9

10 Avantguardes Inclou els corrents estètics que posen de manifest la crisi de les arts i de la literatura produïda en el món occidental al començament del segle XX. Inici: volts de l'any 1905 Màxima intensitat: el 1916 i el 1925 Declivi i desaparició: al voltant de l’anys 1930

11 aspectes més destacats d'aquesta crisi
noves formes d'expressió i d'assimilació de les altres cultures allunyades crisi dels esquemes elaborats per la burgesia intent de destruir l’art inconformisme social –sense implicacions polítiques incorporació de les noves formes de vida de la societat industrial a la creació artística ús dels mètodes i les troballes freudians

12 Característiques Rebuig de la tradició cultural burgesa
Destrucció de l'art tradicional Recerca de noves formes expressives Plantejaments innovadors que revolucionen l’art Incorporació de tècnica, de la modernitat i de la màquina a la creació artística. Inconformisme social Ús de les idees freudianes.

13 Els moviments d’avantguada
Els ISMES... L’artista lluita contra la tradició acadèmica. Són caòtics i destructius. Declaren els principis a través dels manifestos. S’extingeixen amb rapidesa (poca capacitat d’incidència social - incomprensió)

14 CORRENTS ARTÍSTICS expressionisme FUTURISME CUBISME SURREALISME
DADAISME DADAISME

15 Guillaume Apollinaire (18880- 1918)
Es va identificar amb el Cubisme literari i va ser precursor del Surrealisme.

16 Konstandinos Kavafis (1863 – 1933)
Produí, una obra poètica d’extensió limitada i única pel to pessimista i el sentiment tràgic davant la vida. Concep la vida com una forma d'art. Identificació entre artista i obra, per tal de superar el pessimisme de l’existència humana.

17 Marcel Proust ( ) La seva obra més destacable, À la recherche du temps perdu novel·la en set volums que té pàgines i més de personatges. Des del 1909 fins a la la seva mort, es va dedicar la redacció d’aquesta obra. És una mostra de la noció de memòria involuntària narra la infància, adolescència i joventut del protagonista a partir dels records que li vénen a la memòria, provocats involuntàriament per una imatge, una olor, un so, que fan que el seu subconscient recuperi moments d’un temps que ja ha perdut.

18 Literatura Existencial
Qüestiona el sentit de l'existència humana. Es pregunta sobre el món caòtic i absurd en què l'individu prova de sobreviure. La manca de valors condueix al pessimisme, la desorientació i l'angoixa vital.

19 Rainer Maria Rilke ( 1875 – 1926) En la seva obra reflexiona sobre els misteris de la vida , de l'art, de l'amor i, sobretot, de la mort a la que veu com una constant en la vida quotidiana, reflectida en una casa en runes, un nen malalt, la misèria, els malsons, ...

20 Literatura Social Parteix de la idea que els artistes ha de comprometre's a transformar i millorar el món. L'escriptor pren un paper actiu en la lluita social i entén la literatura com a mitjà de denúncia.

21 Maksim Gorky (1868-1936) D'ideologia marxista, participa en la
Revolució de 1917. Amb la mare es converteix en model de realisme Socialista, moviment estètic que vol expressar els ideals comunistes a través de la creació artística.


Descargar ppt "El segle XX."

Presentaciones similares


Anuncios Google