Dietetikarako sarrera 1. GAIA DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA Giza Elikadura eta Nutrizioko Gradua
Definizioa Elikadura: janariak jasotzeko prozesua da Nutrizioa: organismoak egiten duen elikagaien erabilpena da Dietetika: nutrizioaren oinarri zientifikoen interpretazioa eta ezarpena, gizakien osasuna bermatzeko Dietetika → gizaki osasuntsua Dietoterapia → gaixoa
Arazoak Elikagaien konposaketa taulen fidagarritasuna Dieta "normala"ren definizioa Nutriente esentzialak Elikagaien zuntzaren erabilpena eta konposaketa Energia neurtzeko unitateak
Garapen historikoa Hiru eskola egon dira: Frantsesa: Alemaniarra: XVIII. Mendea Lavoisier arnasketa prozesuak - errekuntza Alemaniarra: Leibig elikagaiak: erregaia eta plastikoa Voit... Amerikarra: Benedict metabolismo energetikoa Key...
Kaloria - Julioa Kilokaloria: - Kontzeptu termokimikoa - Litro bat ur, presio naturalean, 14,5°C-tik 15,5°C-ra (1ºC) igotzeko behar den bero kopurua - kcal (ez kal) Baliokidetasuna: 1 Kcal = 4, 18 KJ
Dietetikaren helburua Organismoak egoera desberdinetan zer elikagai eta zer proportziotan behar duen mugatzea, osasunari eutsi eta gaixotasunak saihestu ahal izateko. *egoera fisiologiko, psikiko eta gastu energetikoa Ondorioak: -ohituren aldaketa- ondorio praktikoak ondorio psikologikoak familia arteko ondorioak ondorio soziologikoak erlijio ondorioak
Dieta ezartzeko etapak 1. Dieta teorikoki egokienaren definizioa 2. Moldatzea edo egokitzapena 2a. Elikagai-ohiturak - Elikagai-inkesta: 24 ordukoa. Astekoa. Elikagai-taldeka. - Inkestaren emaitzak: Kuantitatiboak eta Kualitatiboak 2b. Aldagai psikologikoak - Motibazioa - Borondatea 2d. Baliabide ekonomikoak 2e. Izandako gaixotasunak, lesioak eta ebakuntza kirurgikoak 3. Gauzatze edo burutze praktikoa Eskakizun-nutritiboak bete Agindu ulergarriak Pertsonalizatua 4. Jarraipena 5. Lanaren ebaluaketa eta emaitzak 6. Preskripzioaren (aginduaren) aldaketa