Fet per : Maria, Rosa i Carlota

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
ORTOGRAFIA LA DIÈRESI.
Advertisements

Els determinants.
II. Déu és el nostre Pare 4. La creació és obra de l’amor de Déu.
UNA TARDA QUALSEVOL D’UN DIA QUALSEVOL
Treballem la R.
3r tercera columna.
Portada. Portada Presentació: VEIEM I ESCOLTEM ALS EXPERTS Feu clic a sota.
VIVIM AMB TOTS ELS SENTITS L’ESPERA DE JESÚS
Ortografia. Les vocals o/u àtones
JESÚS DE NATZARET.
Síl·laba, diftong i hiat
SOLIDARIS AMB ELS MÉS NECESSITATS
X i dígrafs ix -tx- ig.
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
L’ACCENTUACIÓ Diferències entre català i castellano 5è A de Primària
Llengua i societat: les llengües del món
Les primeres passes amb el GeoGebra
TEMA 5 DEPARTAMENT DE LLENGUA Y VALENCIÀ (Valencià)
El Cant Gregorià.
Per què hi ha objectes que suren i objectes que no suren?
LA MENTIDA DESCOBERTA.
ELS COLORS AMB JOAN MIRÓ
Resta prohibit.
ESTADÍSTIQUES I WEBQUEAST
Les majúscules.
Senyor, ensenya’m a ser feliç i a donar pau!
LES BRUIXES DE ROAL DAHL.
Problemes prova individual
Saltamartí INVERTEBRAT insecte HERBÍVOR.
Ortografia. La essa sonora i la essa sorda
Les oclusives PTC BDG.
Lingua e cultura catalana Unitat 2: ciutats i gent
PREGUEM: Pare, Perdó per les coses que he fet malament,
Els sintagmes Un sintagma és una paraula o un grup de paraules relacionades entre si, que tenen sentit i compleixen una mateixa funció sintàctica. Segons.
Ensordiment i sonorització
Aquest és un missatge especialment inspirador i bell
QUÈ LI FALTA A AQUEST COTXE? CEIP Marian Aguiló 4 anys A
Tutorials Campus Virtual Càrrega automàtica d’alumnes
COMBINACIÓ DE PRONOMS FEBLES
EL VALOR DE LA FELICITAT
LES PARAULES MASCULINES
RECOLLIM ELS DIBUIXOS Tothom ens va ajudar molt, i tots els alumnes de 1r a 4t van fer el seu dibuix. Amb aquests dibuixos vam decidir enquadernar-los.
ORIOL JA NO VOL JUGAR.
EL CAVALLET DE MAR I ELS SEUS FILLS
LES LLETRES: VOCALS I CONSONANTS:
BIG BANG I VIA LÀCTIA.
EN HODJA I LA PORTA Conte del Marroc.
valors humans i socials
SEGUIU EL RITME, APUJEU EL VOLUM
Activitats de comprensió
Les llengües del món.
ORACIÓ SUBORDINADA SUBSTANTIVA
PERQUÈ LA NOSTRA SABATA TÉ UN NÚMERO!!
Les fraccions Sisè B curs
Explica amb detall com ho has fet per decidir el tros que pintes.
Carta de Lincoln al mestre del seu fill (i II)
Ajuda'm a fer silenci, Senyor,
Cambios en el espacio: transformaciones geométricas
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
PRONOMS FEBLES Els pronoms febles o àtons són uns elements que equivalen a un nom o a un sintagma nominal i que es pronuncien formant una unitat prosòdica.
d’una xerrada de l’Eduard Sala que trobareu a
Proverbis i planetes?.
AQUESTA QUARESMA TU POTS SER MÉS!
CONCURS BÍBLIC NOM: CÉSAR COGNOMS: GARCÍA MEDINA GRUP B DATA NAIXAMENT: 02/07/2003 COL·LEGI: SANT JOSEP OBRER CARRER: COVADONGA S/N
NO TINGUIS POR, QUE JO SÓC AMB TU
ELS 5 SENTITS Com ho sap el nostre cos?.
ELEMENTAL, ÉS CLAR! FITXES DE SUPORT
CONTE LA FADA EMPATIA VISITA UNA ESCOLA.
Un home, que regularment assistia a les reunions d’Amics,
Teodora la tortuga s'aparta una estona per a retirar-se i pensar
Transcripción de la presentación:

Fet per : Maria, Rosa i Carlota L´apòstrof Fet per : Maria, Rosa i Carlota

Regla de l’apòstrof nombre 1 Els articles el i la i l´enllaç de s´apostrofen (l´, d´) davant d´una paraula que comença “per vocal” o “h”. Però hi ha algunes excepcions, com…

Regla nombre 2 Els articles el i la i l´enllaç de no s’apostrofen davant de paraules que començen amb i, u, hi, hu quan es pronuncien com si foren consonants, per exemple la paraula iaios comença per i , com tots sabem la i es una vocal però en la paraula iaio la i sona com consonant veritat ? Si comparem la i d’infinitiu amb la i de iaios sabem que no sonen de la mateixa manera. El cas és que les paraules que comencen per i, u , hi ,hu i sonen com consonants no s’apostrofen. Però les paraules que comencen amb i, u, hi, hu s`apostrofen si es pronuncien com vocals.

Regla de l’apòstrof nombre 3 Les paraules femenines que comecen amb i,u,hi,hu no s´apostrofen quan estan en síl·labes àtones.

EXEMPLES Els articles el i la i l´enllaç de s´apostrofen (l´, d´) davant d´una paraula que comença per vocal o h. Però hi ha algunes excepcions. Albert s’apostrofa perque els articles el i la i l´enllaç de s´apostrofen (l´, d´) davant d´una paraula que comença en vocal o h. Albert comença per vocal.

EXEMPLES . Els articles el i la i l´enllaç de no s`apostrofen davant de paraules que començen amb i, u, hi, hu quan es pronuncien com si foren consonants i no vocals. La paraula iaia no s’apostrofa perquè comença per i , i eixa i sona com consonant.

EXEMPLES Les paraules femenines que comencen amb i, u , hi , hu no s’apostrofen quan estan en síl·labes àtones. La paraula història no s’apostrofa perquè: La paraula història comença per hi , es femenina i la síl·laba his és àtona.

Paraules Els articles el i la i l´enllaç de s´apostrofen (l´, d´) davant d´una paraula que comença per vocal i h. Però hi ha algunes excepcions. Els articles el i la i l’enllaç de no s’apostrofen davant de paraules comencen amb i, u, hi, hu quan es pronuncien com si foren consonants i no s`apostofen però les paraules que comencen amb i, u, hi, hu s`apostrofen si es pronuncien com vocals. Les paraules femenines que comecen amb i,u,hi,hu no s´apostrofen quan estan en sill·abes àtones. Història: Comença per h però… Hi ha una excepció… Les paraules femenines que comecen amb i,u,hi,hu no s´apostrofen quan estan en silabes àtones, per tant no s’apostrofa.

Paraules Els articles el i la i l´enllaç de s´apostrofen (l´, d´) davant d´una paraula que comença per vocal i h. Però hi ha algunes excepcions. Els articles el i la i l’enllaç de no s’apostrofen davant de paraules que comencen amb i, u, hi, hu quan es pronuncien com si foren consonants però les paraules que començen amb i, u, hi, hu s`apostrofen si es pronuncien com vocals. Les paraules femenines que comecen amb i,u,hi,hu no s´apostrofen quan estan en sil·labes àtones. Iaia: Comença per vocal però… Hi ha una excepció… Els articles el i la i l’enllaç de no s’apostrofen davant de paraules que comencen amb i, u, hi, hu quan es pronuncien com si foren consonants per tant iaia no s’apostrofa.

Dubtes

ACTIVITATS 1. Posa apòstrof a les paraules que ho necessiten: - casa Els articles el i la i l´enllaç de s´apostrofen (l´, d´) davant d´una paraula que comença en vocal i h. Però hi ha algunes excepcions. Els articles el i la i l’enllaç de no s’apostrofen davant de paraules comencen amb i, u, hi, hu quan es pronuncien com si foren consonants per`0 les paraules que començen amb i, u, hi, hu s`apostrofen si es pronuncien com vocals. Les paraules femenines que comecen amb i,u,hi,hu no s´apostrofen quan estan en silabes àtones. 1. Posa apòstrof a les paraules que ho necessiten: - casa - llibreta - iaio - escola - univers - sabata - hora - cel - amic

ACTIVITATS Els articles el i la i l´enllaç de s´apostrofen (l´, d´) davant d´una paraula que comença per vocal i h. Però hi ha algunes excepcions. Els articles el i la i l´enllaç de no s`apostrofen davant de paraules que comencen amb i, u, hi, hu ies pronuncien com si foren consonants però les paraules que començen amb i, u, hi, hu s`apostrofen si es pronuncien com vocals. Les paraules femenines que começa amb i,u,hi,hu no s´apostrofen quan estan en síl·labes àtones. 2. Per què porten o no porten apòstrof les paraules següents: Casa: iaia: Escola: Amic: Albert

ACTIVITATS 3. Ratlla les paraules intruses. L’casa L’ univers L’ Anna D’ Albert L’sabata L’hotel L’aniversari

ACTIVITATS Posa el símbol per la forma que corresponga TEXT El / l’ La / l’ De / d’ He anat amb els meus amics a escola. iaio és molt graciós. xiqueta es molt xicoteta. Eixe patinet és Albert.

ACTIVITATS Ratlla les paraules mal escrites , al seu costat posa la correcta L’iaio _________________ L’xiquet _________________ D’Noelia _________________ D’Zaragoza_________________ D’ Anna _________________ D’ Pepa _________________