La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Les varietats lingüístiques

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Les varietats lingüístiques"— Transcripción de la presentación:

1 Les varietats lingüístiques

2 Toscà Sicilià Italià Romà Napolità
La variació lingüística és un fet universal. NO hi ha cap llengua monolítica o uniforme. Toscà Sicilià Napolità Romà Italià

3 Mapa lingüístic d’Itàlia

4 No obstant, encara que a Itàlia la llengua oficial és l’italià, basat en el toscà, n’hi ha d’altres llengües que es parlen en grups reduïts i que són, bàsicament: Català (l’Alguer) Sard (Sardenya) Occità Piamontés I moltes més!

5 L’Estat espanyol i la nostra diversitat lingüística

6 En quins territoris es parla la nostra llengua?

7 Concepte de dialecte Cadascuna de les modalitats que presenta una llengua en les diverses regions del seu domini. Els parlants d’un dialecte tenen poques dificultats de comprensió amb els parlants d’un altre dialecte, tot i que tenen consciència de les diferències que hi ha.

8 La varietat lingüística a les nostres terres

9 Trets diferenciadors entre els dos blocs
Característiques Versió catalana Versió balear Versió valenciana Accentuació -èixer Algunes agudes amb –è: anglès Igual que la versió catalana -éixer Agudes tancades: anglés 1a persona del present d’indicatiu amb –o: jo canto Sense vocal: jo cant Amb –e: jo cante possessius: Meva, teva, seva Meua, teua, seua Lèxic Noi Al·lot Xic Articles determinats El, la, els, les, l’ Sa, so, ses, sos, s’ Manteniment de les vocals tòniques Turnaré, cunill Tornaré, conill

10 Comarca de la Matarranya
Es tracta d’una comarca aragonesa, limítrofa amb Castelló i Tarragona, i que per tant parlen les dues llengües. La zona aragonesa on dominen les dues llengües s’anomena Franja de ponent.

11 El Carxe Dóna nom a una serralada i a la zona on es parla valencià a la província de Múrcia. Allí la nostra llengua no és oficial, però l’Acadèmia Valenciana de la Llengua imparteix classes de llengua a petició de l’Ajuntament.

12 Arrels: El Carxe


Descargar ppt "Les varietats lingüístiques"

Presentaciones similares


Anuncios Google