La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

El Moviment Obrer. Mª Carmen López Paula Bonet Aitor Barba i Lidia Sutil. 9-2-2011.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "El Moviment Obrer. Mª Carmen López Paula Bonet Aitor Barba i Lidia Sutil. 9-2-2011."— Transcripción de la presentación:

1 El Moviment Obrer. Mª Carmen López Paula Bonet Aitor Barba i Lidia Sutil. 9-2-2011.

2 Moviment Obrer El moviment obrer és un conjunt d'agrupacions, moviments i pràctiques de la classe obrera, creat amb l'objectiu d'alliberar-se de l'explotació capitalista, assolir millores laborals i, fins i tot, transformar la societat mitjançant una revolució social.

3 Història del moviment obrer -La Indústria espanyola de finals del segle XIX i començaments del XX experimenta un lent desenvolupament. -El desenvolupament industrial es veu empès per l'aparició de noves màquines que reduïen el temps de producció i abarataven els costos. No obstant això la maquinització va provocar protestes pels obrers que pensaven que les màquines podrien arribar a substituir-los. Amb tot, el més important és que aquesta indústria incipient, comportarà al sofriment de dos grups socials: ·La burgesia industrial ·Proletariat -Les relacions entre tots dos grups eren a partir de llavors conflictives.

4

5 Història del moviment obrer -En la Indústria el treball era dur i llarg. Al començament dels anys 70 del segle XIX la jornada en les fabriques o tallers era amb freqüència de 14 hores. El temps de treball es va reduir en les següents dècades fins a arribar a les 11 hores a l'estiu i 9 a l'hivern. -A principis del segle XX el salari era una mica menys que 3 pessetes diàries. -Al costat de jornades molt dures o salaris insuficients els obrers estaven sotmesos al problema de desocupació, la falta d'habitatge. Fins i tot els nens a partir de 7 anys es veien empesos a treballar en les fabriques i en les mines.

6 Història del moviment obrer -Va sorgir el moviment obrer espanyol que ràpidament es va vincular a l'Associació Internacional de Treballadors o Primera Internacional. Tant el socialisme de Marx com l'anarquisme de Bakunin trobarien ràpid ressò entre el proletariat espanyol. -Sorgeixen dos moviments: socials, d'abast, com el Marxisme i l'anarquisme.

7 Marxisme Els seus creadors són Karl Marx i Friendrich Engels. Pretenen la dictadura del proletariat, la lluita de classes i la desaparició de la propietat privada. Aquests ideals, van arribar a formar el comunisme, el gran contrast al capitalisme al segle XX que va dividir el món en dos blocs. Friendrich Engels Karl Marx

8 L’anarquisme Els pares de l'anarquisme són Proudhon i Bakunin, entre uns altres. No va tenir molt abast a causa de la seva oposició a les autoritats i a l'estat. Va haver-hi moments com els falansteris, el projecte de Icària, Las comunas,... Aquests tipus de socialisme comporten a la primera internacional i després del seu enfonsament la segona internacional. Proudhon Bakunin

9 Història del moviment obrer En 1879 Pablo Iglesias va fundar el partit socialista obrer espanyol (PSOE) al que seguirà en 1888 el sindicat UGT. L'objectiu socialista era aconseguir una reforma social mitjançant la pressió i la concentració. Els seus mètodes es basaven en la realització de vagues i manifestacions i en la difusió de les seves idees mitjançant pasquins, mítings o periòdics.

10 Història del moviment obrer Pablo Iglesias (Fundador del PSOE)

11 Història del moviment obrer -Els anarquistes no van aconseguir una influència permanent a les ciutats fins a en la creació de CNT en 1911. -L'agitació social va aconseguir el seu punt culminant en 1919. Els sindicats espanyols que havien una escassa importància fins a l'any 1914 van créixer d'una forma molt considerable. Les vagues es van succeir cada vegada més radicals i violentes. Enfront d'aquesta violència la patronal va reaccionar creant el seu propi pistolerisme. -El resultat va ser catastròfic radicalitzant encara més el conflicte. La ciutat de Barcelona es va convertir en l'escenari d'un autèntica batalla campal que l'any 1921 va arribar a produir gairebé un centenar de morts. -Amb tot el moviment obrer a la fi del segle XIX i començaments del XX va asseure les bases del posterior desenvolupament sindical. D'ara endavant, lentament les reivindicacions socials i laborals es van ser complint les millores de les condicions de vida dels treballadors.

12 Història del moviment obrer -El moviment obrer desemboca en el sindicalisme, anarcosindicalisme i encara es manté en els nostres dies. -El sindicalisme o moviment sindical és l'actuació organitzada dels treballadors organitzats en sindicats que té com objectius la millora de la qualitat de les condicions de vida i laborals. Actualment el moviment sindical és legal i a més constitueix una de les bases de la vida social fins al punt que, per exemple, la Constitució Espanyola estableix la prohibició a l'exèrcit de manifestar opinions polítiques o sindicals. -L‘anarcosindicalisme és un mètode d'organització i de lluita dels treballadors a través de sindicats autònoms del poder polític. És el resultat de la síntesi de l'anarquisme i l'acció sindical revolucionària.


Descargar ppt "El Moviment Obrer. Mª Carmen López Paula Bonet Aitor Barba i Lidia Sutil. 9-2-2011."

Presentaciones similares


Anuncios Google