La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

les competències bàsiques

Presentaciones similares


Presentación del tema: "les competències bàsiques"— Transcripción de la presentación:

1 les competències bàsiques
Diem que algú és competent quan resol una situació amb eficàcia, perquè domina uns coneixements i una tècnica, i a més, té prou capacitat d’improvisació per reconduir la situació si surt algun imprevist. En aquesta línia i traslladant aquesta idea a l’escola, es demana que l’alumnat, a partir del que ha après a l’escola, pugui resoldre unes determinades situacions i, en el cas que les coses no surtin exactament com s’havien planificat, puguin reconduir-les. Això va més enllà de tenir uns coneixements i de dominar unes tècniques, i exigeix poder fer servir el que s’ha après en el moment adequat.

2 les competències bàsiques com aquelles que han de permetre a l’individu afrontar una gamma àmplia de situacions que se li poden plantejar en la vida quotidiana amb facilitat i eficàcia, i que seria desitjable que tothom qui ha passat per un període determinat d’ensenyament obligatori hagués adquirit. Web del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf. Seminari sobre competències bàsiques al Garraf

3 PISA (Programme for International Student Assessment)
Donada la coincidència entre molts del països del nostre entorn cultural i econòmic en valorar els resultats del període d’ensenyament obligatori en termes de competència, a partir del 1995 l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), organisme que agrupa la major part dels països d’Europa, els Estat Units, Austràlia, Islàndia, Japó, Corea, Mèxic i Nova Zelanda, va iniciar un projecte d’avaluació anomenat PISA

4 PISA proposa valorar fins a quin punt s’aconsegueixen aquests objectius en aquests països en finalitzar l’ensenyament obligatori. Arran de l’inici d’aquest Programa es va crear una comissió que tenia per objectiu definir i seleccionar competències, anomenada DeSeCo (Definició i Selecció de Competències), que també treballa en el marc de l’OCDE. Aquesta comissió, que treballa des de 1997, ha elaborat material de gran interès per ajudar a comprendre què significa el terme competència i com es pot incidir des de l’escola per ajudar a desenvolupar competències.

5 És el subjecte qui durant l’acció va reformulant les accions, seguint els estímuls que l’informen de l’eficàcia dels seus actes i l’adequació de les etapes a l’objectiu final. • Les tasques complexes generalment impliquen coneixements de diverses àrees. • Alguns coneixements són components crítics de nombroses competències.

6 desenvolupament de competències.
• L’enfocament del terme competència és eminentment funcional, d’acord amb aquest principi les competències s’estructuren a l’entorn de demandes i tasques. • Les competències són tasques complexes. Atendre tasques complexes requereix coneixements, habilitats, estratègies, rutines, actituds i emocions apropiades i un efectiu govern de tots aquests elements. • L’exercici d’una competència és un projecte, no consisteix en una sèrie d’accions o comportaments identificats prèviament.

7 • Les competències s’aprenen, el seu aprenentatge és un procés llarg que es produeix en diversos llocs dins i fora de l’escola. Aquest procés requereix tenir les necessitats bàsiques cobertes i depèn de la quantitat i qualitat d’oportunitats d’aprenentatge. • La competència és una forma diferent de conèixer, un canvi en la construcció del coneixement.

8 orientacions didàctiques
Quan s’aprenen les coses en un context real, l’objectiu és més present i la motivació més clara. Cal que l’alumnat se senti en llibertat d’usar estratègies pròpies per resoldre les situacions. El llenguatge també és important en l’aprenentatge de la matemàtica,

9 Noció de competència S’entén per competència la capacitat d’usar funcionalment i de manera integrada els coneixements, les habilitats i les actituds que tenim, en contextos i situacions diferents, i implica comprensió, reflexió i discerniment. La competència va més enllà del “saber” i del “saber fer o aplicar”, perquè inclou també el “saber ser o estar”.

10 Es consideren competències bàsiques aquelles que són imprescindibles perquè la persona es pugui inserir i desenvolupar plenament en la societat. Aquestes competències estan recollides en els objectius i continguts de l’ESO i inclouen conceptes, procediments i actituds, valors i normes. Les competències bàsiques s’assoleixen progressivament al llarg de l’etapa.


Descargar ppt "les competències bàsiques"

Presentaciones similares


Anuncios Google