La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

AIGÜES SUBTERRÀNIES Aigua que s’infiltra en el terreny.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "AIGÜES SUBTERRÀNIES Aigua que s’infiltra en el terreny."— Transcripción de la presentación:

1 AIGÜES SUBTERRÀNIES Aigua que s’infiltra en el terreny.
Les roques han de ser permeables Ha d’existir una capa impermeable per a que l’aigua quede retinguda. Si les roques no són solubles formen AQÜÍFERS. Si les roques són solubles, apareix el MODELATGE CÀRSTIC.

2 AIGÜES SUBTERRÀNIES: AQÜÍFERS
Circulen pel subsòl o estan emmagatzemades, procedeixen de la infiltració per pluja, del desglaç, dels rius… L’aigua penetra en el sòl per les capes permeables fins arribar a una capa impermeable, on s’acumula formant un aqüífer.

3 El límit superior és el nivell freàtic. Aquest experimenta
variacions, descendeix en èpoques de sequera i ascendeix en èpoques de pluges o desglaç. Quan la superfície del terreny talla la capa freàtica, les aigües subterrànies ixen a l’exterior en forma de font o brollador.

4 APROFITAMENT DE LES AIGÜES SUBTERRÀNIES
La captació d’aigua es fa mitjançant galeries o pous. GALERIES: Són túnels que penetren lleugerament inclinats fins arribar a l'aqüífer. POUS: són perforacions verticals. POUS ORDINARIS: L’aigua es trau a l’exterior per mitjà de motors. POUS ARTESIANS: el nivell freàtic està més alt que el lloc on s’ha construït el pou.

5 Per no esgotar un aqüífer, les extraccions no han de superar
les aportacions. I= infiltració P= pluja S= escorrentia E= evaporació I= P – S - E La quantitat d’aigua infiltrada depén de: L’evaporació. El tipus de roca que aflora a la superfície. El pendent del terreny. La vegetació.

6 AIGÜES SUBTERRÀNIES: MODELATGE CÀRSTIC
Es produeix en roques solubles com guix, però sobretot en roques calcàries. Les roques calcàries tenen carbonat de calci (CaCO3) i si l’aigua porta dissolt diòxid de carboni (CO2) es produeix una reacció química que dissol la roca. Si voleu saber quina és la reacció, visiteu: El modelatge càrstic és el conjunt de les empremtes subterrànies i superficials produïdes per la dissolució de les roques.

7 FORMES CARACTERÍSTIQUES DEL MODELATGE CÀRSTIC
Avenc Cova seca Dolines Diaclases Canyó Riu Estalactita Capa impermeable Columna Estalagmites Riu subterràni Sima Galeries o grutes

8


Descargar ppt "AIGÜES SUBTERRÀNIES Aigua que s’infiltra en el terreny."

Presentaciones similares


Anuncios Google