La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ELS SOFISTES MARIA DE SANDE MARINA AUCEJO PAULA CUBEL LARA MARTINEZ

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ELS SOFISTES MARIA DE SANDE MARINA AUCEJO PAULA CUBEL LARA MARTINEZ"— Transcripción de la presentación:

1 ELS SOFISTES MARIA DE SANDE MARINA AUCEJO PAULA CUBEL LARA MARTINEZ
INES REIG SILVIA MARSET

2 I. Introducció. Els sofistes eren pensadors intel·lectuals de la segona meitat del segle V. Eren mestres que ensenyaven als fills dels nobles i rics a canvi d’un salari. Estaven en contra dels partits conservadors i els estava prohibida l’entrada a la política. Representen un notable gir filosòfic com a conseqüència de les noves necessitats intel·lectuals que sorgeixen amb la democràcia.

3 II. Biografia. Podem trobar dos períodes quan parlem dels sofistes: un en el moment de màxima esplendor política i cultural on situem als dos sofistes més destacats: Protàgores i Gorgides.

4 II.I.Biografia de Protàgores.
va ser un pensador grec que va nàixer a Abdera. Plató el nombra com el primer sofista professional i li va dedicar un dels seus diàlegs (el Protàgores). Era molt admirat en retòrica i es coneixia com un dels seus creadors i senyalat con el primer en utilitzar l’erística. Com a exemple de la seua conducta trobem la paradoxa de Protàgores. Durant el 444 a.C va escriure la constitució de Turios, i en ella va introduir per primera vegada la educació pública i obligatòria.

5 II.I.I Teories de Protàgores.
El principi més famós de Protàgores presenta a l’home com a mesura de les coses El seu relativisme : -Si pensem que es refereix a cada home en concret, com a individu, manifestant un relativisme radical, ja que cadascú tendría la seua realitat i veritat. -Si interpretem que parla de home com a ésser humà en conjunt, i aleshores parlaríem de un relativisme social en que acceptem com a veritat el que la nostra societat veu com a vertader.

6 II.II. Biografia de Gorgies.
És un dels filòsofs mes destacats del període antropològic . Va destacar en capacitat oratòria, i principalment en la retòrica, era el més admirat mestre de la retòrica antiga sofistica Gòrgies es va dedicar a escriure un tractat a costa de la natura. Ell no creia en la tesis que sostenia. Defensava una tesis irrelativa a una qüestió qualsevol, una vegada convençuts els seus interlocutors , començaven a defendre la tesis contraria i així es contra argumentava una i altra vegada.

7 II.II. Tesis de Gòrgies “Res és, res existeix”

8 ¿EXISTEIX? ETERN PRINCIPI NO PRINCIPI INFINIT NO SER NO ETERN NO ETERN
NO ES TROBA EN CAP LLOC NO ETERN

9 “Si alguna cosa existira seria incognoscible”.
Hi ha coses no pensades existentes i coses que no existeixen que poden ser pensades

10 “Si alguna cosa existira seria incomunicable”
No es pot expressar la veritat amb la paraula

11 II.III Biografia de altres sofistes.
Prodic de Galls: -Va destacar per la seua visió pessimista de la vida. - Va defendre el relativisme ètic i desenvolupament d’una teoria psicològica sobre l'origen de la religió. Hipies d’elis: -Va destacar pel seu extens coneixement i va considerar la llei com contraria a la natura. -Hipies s'oposa a Protàgores. Calicles: - La naturalesa fa que els forts dominen als dèbils. Licofron: -Va defendre el dret natural del dèbil. -Va afirmar que "la naturalesa no ha fet a ningú esclau"

12 III. Teories. Relativisme: el relativisme consisteix com el seu nom indica en la relativitat de la veritat , tot coneixement és simplement opinió.

13 Escepticisme: consisteix en qüestionar tot coneixement
Escepticisme: consisteix en qüestionar tot coneixement. Una veritat , no es podria conèixer plenament sense cap factor exterior.

14 Convencionalisme: el convencionalisme es la convenció filosòfica que definia que les lleis normes i la moral són de caràcter subjectiu .

15 Empirisme polític: cada poble s’ajustava a les seues necessitats i que desenvolupament morals diferents que permetrien aprofitar més beneficis i millorar nivell de vida que amb unes lleis i una moral col·lectiva .

16 IV. Relació amb Plató . Diferencies:
- Els sofistes defenien la educació privada i Plató la pública . - En les seues teories : -Relativisme: els sofistes la veritat no existia i en Plató la veritat és sempre absoluta . -Escepticisme: els sofistes utilitzaven el llenguatge per a persuadir i Plató per a ensenyar la veritat . -Convencionalisme: segons els sofistes les lleis eren preses segons la forma de pensar de la societat, i per a plató segons la veritat absoluta. -Empirisme polític: per als sofistes es just tot el que la majoria ho considera així i per a plató és just tot el que de veritat ho siga. Semblances : -Eren intel·lectuals , pensadors i mestres polítics . - Vivien en la mateixa època .


Descargar ppt "ELS SOFISTES MARIA DE SANDE MARINA AUCEJO PAULA CUBEL LARA MARTINEZ"

Presentaciones similares


Anuncios Google