La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

INFORMACIÓ PREVENTIVA CATEGORIA PROFESSIONAL: PROFESSOR PRIMARIA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "INFORMACIÓ PREVENTIVA CATEGORIA PROFESSIONAL: PROFESSOR PRIMARIA"— Transcripción de la presentación:

1 INFORMACIÓ PREVENTIVA CATEGORIA PROFESSIONAL: PROFESSOR PRIMARIA
Els professors d'ensenyament primari eduquen, ensenyen, i formen els alumnes de l'ensenyament primari per aconseguir la seva formació bàsica. Entre les seves tasques s'inclouen: Descripció del lloc de feina Atendre el procés d’ensenyament –aprenentatge de l’alumnat amb edats entre anys, la qual cosa comporta docència directa amb un grup d’uns 25 alumnes. Elaborar la programació didàctica dels ensenyaments corresponents a les àrees i matèries que imparteix per incloure-la en el projecte curricular. Coordinar el procés d’avaluació. Controlar les faltes d’assistència i puntualitat de l’alumnat. Mantenir contacte amb els pares i mares de l’alumnat per mantenir-los informants del procés d’ensenyament –aprenentatge. Responsabilitzar-se de la cura i la vigilància de l’alumnat el temps de l’esplai i en les sortides educatives. Assistir a claustres, reunions de cicles , reunions d’avaluació i a les que sigui convocat per l’equip directiu. Resoldre els conflictes que es puguin detectar entre alumnes i entre alumnes i professors. Elaborar la memòria de final de curs. Coordinar determinades actuacions amb altres professors, professors de suport i equip d’orientació. Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d’embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinats riscos. És per això necessari que, si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilància de la Salut . Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d'embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinades riscos. Es per això necessari, que si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilànc

2 Riscs del lloc de feina Caigudes de persones al mateix nivell
L’Art. 14 de la Llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals i la Llei 54/2003 de reforma de la llei 31/1995, obliga salut dels treballadors l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a garantir la seguretat i la públics al seu servei en tots els aspectes relacionats amb el treball. Per aconseguir aquest objectiu serà necessària la realització de l’avaluació de riscos laborals per centre de feina i dels llocs de feina que hi estan adscrits. També que els treballadors de l‘Administració es comprometin a dur a terme les accions i a prendre les mesures que puguin afectar de manera positiva la seva salut laboral. Riscs del lloc de feina Caigudes de persones al mateix nivell Caigudes de persones a diferent nivell Sobreesforços i fatiga postural Caigudes d’objectes en manipulació/ cops contra objectes immòbils Confort ambiental Contactes elèctrics i encloses amb elements de màquines Incendis Riscs derivats de l’ús de PVD Disfuncions de la veu (afonia i disfonia) Com eliminarem o reduirem aquests riscos? D'una banda, amb les mesures preventives proposades en l'avaluació de riscos laborals del centre de treball i, de l’altra, amb la col·laboració dels treballadors en l'aplicació d'aquestes mesures de prevenció. Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d’embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinats riscos. És per això necessari que, si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilància de la Salut .

3 Mesures Preventives Per minimitzar aquests riscs, cal que els treballadors adoptin les mesures preventives que es descriuen en aquesta fitxa per a cadascun dels riscs detectats, i que tenguin en compte tota la informació de les fitxes de recomanació següents, que hi ha en la pestanya de formació i informació de la pàgina web del Servei de Prevenció de Riscs Laborals del Govern de les Illes Balears: Fitxa de recomanació d’escales de mà Fitxa de recomanació d’extintors Fitxa de recomanació d’incendis Fitxa de recomanació ordre i neteja Fitxa de recomanació de la manipulació manual de càrregues Fitxa de recomanació de seguretat viària A part d’aquesta informació, el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de la CAIB disposa d’ un pla de formació anual de temàtica relacionada amb la prevenció de riscos laborals que pot servir com a complement i el podeu trobar a la pestanya de Novetats de la pàgina web. Mesures per prevenir caigudes de persones al mateix nivell El sòl dels passadissos i zones de pas ha d'estar net i lliure de qualsevol obstacle com ara carpetes, bosses, llibres, maletes,... Utilitzar calçat adequat al tipus de treball. Il·luminar adequadament les zones de treball i pas. Netejar ràpidament qualsevol abocament o vessament que s’hi faci. Comprovar l’estat del sòl: si està mullat, si és relliscós. Evitar córrer pel centre de treball. Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d’embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinats riscos. És per això necessari que, si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilància de la Salut .

4 Mesures per prevenir caigudes de persones a distint nivell
No substituir les escales per d’altres elements com ara cadires, caixes, etc... Ús d’escales de mà amb suports antilliscants i angle correcte de col·locació (75º). (Veure fitxa de recomanació “Escales de mà”) El sòl de les escales i zones de pas ha d'estar net i lliure de qualsevol obstacle, com ara carpetes, bosses,llibres i maletes. Utilitzar calçat adequat. Il·luminar adequadament les zones de treball i de pas. S’han de prendre precaucions en l’ús de les escales del centre de treball quan hi ha aglomeracions de l’alumnat o si estan relliscoses o mullades, etc... Utilitzar les escales menys transitades pels alumnes. Mesures per prevenir sobreesforços i postures forçades Indicar als treballadors que, quan hagin de fer tasques a nivell del sòl, sempre que sigui possible, s'han d'ajupir flexionant els genolls i mantenint l'esquena recta. Formar i informar els treballadors sobre prevenció de riscos dors lumbars. Quan s’ha de manipular manualment, adoptar una postura correcta: esquena recta, cames flexionades. No gireu mai la cintura per agafar un objecte o quan tingueu una càrrega a les mans, la columna sempre ha d’estar recta. (Veure fitxa de recomanació “Manipulació manual de càrregues”.) Si hem de romandre dempeus durant un període perllongat de temps, és important mantenir un peu enlaire i posar-lo damunt un reposapeus, per reduir la tensió muscular necessària per mantenir l'equilibri. El cos ha d'estar dret en tot moment per prevenir deformacions de la columna. És aconsellable canviar de posició amb freqüència per evitar la fatiga . Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d’embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinats riscos. És per això necessari que, si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilància de la Salut .

5 Mesures per prevenir incendis
Mesures per prevenir caiguda d’objectes en manipulació, cops contra objectes inmòbils Les prestatgeries han d’estar fixades a la paret o entre elles. No s’han de carregar en excés armaris o prestatgeries, ni col·locar-hi objectes feixucs en la part superior. Emprar si és possible mobles amb arestes arrodonides i de calaixos amb dispositius de bloqueig que impedeixin sortir-se de les guies. No deixar calaixos oberts ni taules enmig dels passadissos. Les zones de pas han d'estar netes i lliures de qualsevol obstacle com carpetes, bosses, llibres, maletes. Il·luminar adequadament les zones de treball i de pas. Precaució dels professors en les guàrdies del pati i els desplaçaments per l’escola quan hi ha riscs de cops al cap o compressió de l’abdomen de manera accidental amb els nins (jugant amb pilotes, corrent, etc.) Sempre que sigui possible delimitar la zona de jocs a una àrea determinada i vigilar el joc de l’alumnat. Confort Ambiental La renovació periòdica de l’aire en l’aula (obrir les finestres entre classe i classe) ajuda a mantenir un ambient més net i contribueix a incrementar el confort i el benestar durant el desenvolupament de l’activitat docent. Mesures per prevenir incendis Mantenir el lloc de treball net i ordenat (Veure fitxa de recomanació “Ordre i Neteja”). No sobrecarregar els endolls i no connectar diversos receptors d’elevada potència en una sola presa. Conèixer la ubicació dels extintors en el centre de treball, i així com s’han d’utilitzar (Veure fitxes de recomanació “Incendis “ i “Extintors”). Conèixer les sortides d’emergència i informar de les deficiències detectades a la persona responsable (sortides d’emergència tancades amb clau o obstaculitzades). Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d’embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinats riscos. És per això necessari que, si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilància de la Salut .

6 Mesures per prevenir risc derivats de l’ús de PVD
Mesures per prevenir contactes elèctrics i encloses amb elements de màquines No introduir les mans en la màquina trituradora de documents i abans de netejar-la s’haurà de desconnectar i desendollar. No sobrecarregar els endolls. Usar bases d'endoll i clavilles amb presa a terra. No utilitzar bases allargadores en mal estat; no han d'usar-se amb entroncaments deficient,s particularment pel sòl o zones humides. En desconnectar un equip elèctric no s’ha d’estirar el cable, sinó de la clavilla. Comunicar al servei de manteniment qualsevol anomalia observada a la instal·lació elèctrica, i no manipular-la. No retireu ni anul·leu la protecció dels equips de treball (guillotina manual). Llegir el manual d’instruccions de les màquines abans d’utilitzar-les. Utilitzar els equips i les eines exclusivament en la forma i per a la tasca que han estat concebuts (estisores, cúter, etc...) Guardar els objectes punxants o tallants una vegada s’han utilitzat. Mesures per prevenir risc derivats de l’ús de PVD Col·locar la pantalla, el teclat i el ratolí de manera que es pugui aconseguir un espai de treball adequat per evitar postures forçades. Situar la pantalla a la distància adequada (a 400 mm com a mínim), i que hi hagi un espai suficient davant del teclat i el ratolí per recolzar-hi les mans i els braços (aproximadament 10 cm). Regular l'altura del seient de treball de manera que tant braços com cames formin un angle de 90º amb la superfície de treball i el terra respectivament, amb la finalitat d'evitar possibles riscos de fatiga muscular. En el cas que els peus no arribin còmodament al terra quan es té l'angle de 90º, emprar els reposapeus (veure fitxa de recomanació “Pantalla de Visualització de dades”.) Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d’embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinats riscos. És per això necessari que, si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilància de la Salut . Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d'embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinades riscos. Es per això necessari, que si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilànc

7 Mesures per prevenir disfuncions a la veu (afonia i difonia)
Evitar gargamellejar i tossir amb freqüència; badallar per relaxar la gola, beure aigua sovint i empassar lentament. Evitar cridar, xisclar o tractar de parlar per sobre del soroll ambiental: esperar que els alumnes estiguin en silenci per començar a parlar. Evitar l’estrès, la fatiga i les tensions emocionals que puguin afectar la veu, aprendre estratègies per parlar en públic de manera eficaç. Evitar tibar els músculs de la cara, coll, muscles i gola: formació en tècniques que redueixin al màxim la tensió muscular, practicar exercicis de relaxació específics, mantenir la gola relaxada, etc. Respirar adequadament: formació en tècniques respiratòries adequades per a la fonació, utilitzar el to òptim, mantenir un a veu alimentada pel flux respiratori, de manera que el to es mantingui variable i soni bé. Limitar l’ús de la veu. Fer períodes de descans durant el dia. Aprendre a detectar els primers signes de fatiga vocal. Evitar ambients secs i poc humits (aires condicionats o calefacció excessius) Aquests riscos poden afectar les treballadores en situació d’embaràs o part recent i els treballadors especialment sensibles a determinats riscos. És per això necessari que, si et trobes en aquesta situació, et posis en contacte amb el Servei de Vigilància de la Salut .


Descargar ppt "INFORMACIÓ PREVENTIVA CATEGORIA PROFESSIONAL: PROFESSOR PRIMARIA"

Presentaciones similares


Anuncios Google