La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

El Pla d’autropotecció

Presentaciones similares


Presentación del tema: "El Pla d’autropotecció"— Transcripción de la presentación:

1 El Pla d’autropotecció

2 L’apassionant món del Pla d’autropotecció
Que és un PAU? Document que recull els riscos als que ens podem veure sotmesos pel fet de realitzar una activitat, ja sigui dins un edifici o a l’espai públic. Ens dóna unes pautes de comportament per fer-hi front, en funció dels mitjans materials i humans dels que disposem. RISCOS INTERNS Generats per la pròpia activitat. EXTERNS Generats per les activitats que ens envolten. MITJANS MATERIALS Els elements de protecció de que disposa l’edifici. HUMANS Els treballadors i usuaris de la instal·lació.

3 Normativa vigent riscos laborals
L’apassionant món del Pla d’autropotecció Quan s’ha de fer un PAU? SEMPRE!!! El decret 82/2010 aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció. No obstant, les activitats no incloses en aquest decret, estan obligades a disposar d’un PAU/Pla d’emergència, per la Llei de riscos laborals. Activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya. D 82/2010 ANNEX I EPÍGRAF A EPÍGRAF B Activitats i centres no inclosos en l’epígraf A i C, però que presenten un especial risc o vulnerabilitat. EPÍGRAF C Activitats i centres d’interès per a la protecció civil local. Normativa vigent riscos laborals Les activitats i centres no inclosos en el D 82/2010, hauran de disposar d’un Pla d’autoprotecció adaptat al que disposi la normativa vigent de riscos laborals. (D 112/2010 Policia i espectacles, llei 31/1995 i resolució TIC/254/2003).

4 L’apassionant món del Pla d’autropotecció
Quines diferències hi ha entre els tipus de PAU? CONTINGUT El contingut dels PAU dels epígrafs A i C del decret 82/2010 són pràcticament els mateixos i els marca el propi decret. La resta de PAU, no tenen un contingut tan clarament marcat per llei, però el que es conclou dels exemples estudiats és que han de contenir la mateixa informació. APROVACIÓ PAU de les activitats incloses en l’epígraf A del decret 82/2010 els ha d’homologar la Generalitat. PAU de les activitats incloses en l’epígraf C del decret 82/2010 els ha d’homologar l’Ajuntament. La resta de PAU, no s’han d’homologar. REGISTRE PAU de les activitats incloses en l’epígraf A i C del decret 82/2010 s’han de donar d’alta a la plataforma HERMES. Per la resta de PAU no hi ha registre. IMPLANTACIÓ El decret 82/2010 obliga al titular de l’activat a informar, formar i fer simulacres. Cal registrar-ho a la plataforma HERMES. La llei de riscos laborals també obliga a formar i fer simulacres, però no hi ha registre.

5 L’apassionant món del Pla d’autropotecció
Com s’estructura un PAU? El decret 82/2010 indica el contingut mínim i l’estructura del PAUs en el seu annex II. On som, com som.. Mapa de riscos de Catalunya CONTINGUT MÍNIM DOCUMENT 1 Identificació de la instal·lació. Inventari, anàlisi i avaluació del risc. DOCUMENT 2 Inventari i descripció dels mitjans i mesures d’autoprotecció. AnnexIII: equips humans mínims DOCUMENT 3 Manual d’actuació Què s’ha de fer? Com s’ha de fer? Qui ho ha de fer? DOCUMENT 4 Implantació, manteniment i actualització. ANNEX I Directori de comunicacions Telèfons ANNEX II Formularis per a la gestió de les emergències Per transmetre la informació de forma clara ANNEX III Plànols Accessos, sortides d’emergència, claus de pas, extintors... ANNEX IV Fitxes d’actuació Què ha de fer cada un en cada situació d’emergència.

6 L’apassionant món del Pla d’autropotecció
Procés d’aprovació/homologació d’un PAU D82/2010 epígraf A Interès per la Protecció Civil de Catalunya D82/2010 epígraf C Interès per la Protecció Civil local No incloses D82/2010 Interès per la Protecció de casa seva Donar d’alta l’activitat a la plataforma HERMES. - Redacció del PAU per un tècnic acreditat nivell A. Redacció del PAU per un tècnic acreditat nivell C. Redacció del PAU, no cal que sigui tècnic acreditat. Registrar a l’HERMES. Registrar a l’HERMES. (**) És quan l’Ajuntament té coneixement del PAU. Homologació per part de la Generalitat. (*) Homologació per part de l’Ajuntament. Acceptació per part del titular de l’activitat. IMPLANTACIÓ (*) Pot ser que calgui fer esmenes. El silenci administratiu és positiu ( 3 mesos) (**) En el cas que el titular és l’Ajuntament, pot registrar-se a l’HERMES un cop aprovat pel ple.

7 INFORMACIÓ ALS USUARIS
L’apassionant món del Pla d’autropotecció Com s’implanta un PAU? FORMACIÓ DEL PERSONAL Establir un programa d’activitats formatives periòdiques, per assegurar el manteniment de la formació teòrica i pràctica del personal assignat al Pla d’Autoprotecció. INFORMACIÓ ALS USUARIS Informar sobre els riscos de l’activitat, les mesures a prendre en cas d’emergència i sobre els mitjans disponibles: vies d’evacuació, punts de trobada... MITJANS Definició, provisió i gestió dels mitjans i recursos econòmics necessaris. SIMULACRES Fer simulacres de forma periòdica (anualment). Les activitats a l’aire lliure de caràcter esporàdic o festiu estan exemptes. Si l’activitat està inclosa al D82/2010, cal trametre un informe de descripció de les actuacions d’implantació i manteniment del pla realitzades els últims 4 anys, a través de la plataforma HERMES. També cal registrar informe d’avaluació específic de cada simulacre.

8 L’apassionant món del Pla d’autropotecció
REDACCIÓ PAU FORMACIÓ EPI SIMULACRE CORRECCIÓ PAU Activitats no incloses al D82/2010 Activitats incloses al D82/2010 Redacció del document complet i suport en la seva introducció al registre electrònic. Formació bàsica en emergències sanitàries, prevenció i seguretat dels equips de primera intervenció. Exercici pràctic per mecanitzar les actuacions a fer en cas d’emergència. Modificar el PAU en funció dels resultats obtinguts en el simulacre. MANTENIMENT DEL PAU 5 1 2 3 4 L’ajuntament és el responsable de mantenir el document actualitzat, fer-ne una revisió cada 4 anys, fer un simulacre anual i renovar la formació dels treballadors implicats en el PAU. SEEP AJUNTAMENT

9 Gràcies per la seva atenció Patrícia Gaspà Gamundi Servei d’Equipaments i Espai Públic


Descargar ppt "El Pla d’autropotecció"

Presentaciones similares


Anuncios Google