Descargar la presentación
La descarga está en progreso. Por favor, espere
1
Microbiologia aplicada
2
Creixement microbià El creixement microbià passa per 4 fases:
Augment regular de la població que es duplica a intervals regulars Moren més cels que es divideixen S’atura el creixement per esgotament dels nutrients, acumulació de subst tòxiques,... Nº cels noves =nº cels moren Període d’adaptació, gran act metabòlica
3
Requisits per al creixement
Requisits físics: Requisits químics: Temperatura pH Pressió osmòtica ≈ 25ºC Neutre ( ) isotònic Requisits físics de la MAJORIA Carboni Com a esquelet de tots els compostos orgànics Nitrogen Per a síntesi de proteïnes i ac nucleics Sofre Síntesi de vitamines i aa amb sofre Fòsfor Síntesi d’ac nucleics i fosfolípids Oligoelements Com a cofactors (Cu, Zn, Fe,) Oxigen Aerobis (per a al respiració aeròbia) Factors de creixement orgànics Compostos orgànics que un microorganisme no pot sintetitzar i ha d’agafar directament del medi
4
Microorganismes autòtrofs i biosfera
Constitueixen la font de matèria orgànica per a tots els organismes tanquen el cicle del C Font d'oxigen per a la respiració cianobacteris i algues unicel·lulars CO2 atmosfèric Matèria orgànica Compostos inorgànics Compostos orgànics Cianobacteris Bacteris fotosintètics del S Algues unicel·lulars Bacteris quimiosintètics
5
Microorganismes en sòls airejats
Bacteris i fongs aerobis sapròfits descomposen totalment la matèria orgànica dels cadàvers i restes orgàniques alliberen S i P Nitrobacteris oxiden l’amoni nitrits nitrats Bacteris del gènere Azotobacter i Rhizobium viuen en simbiosi a les arrels de plantes lleguminoses i fixen el N atmosfèric o l’oxiden a nitrats
6
Microorganismes en sòls NO airejats
Bacteris amb metabolisme fermentatiu produeixen gasos i àcids perjudicials per a les plantes Bacteris anaerobis desnitrificants transformen els nitrats en nitrits o N2 atmosfèric
7
Microorganismes patògens
CONCEPTES Infecció és la invasió d’un organisme per microorganismes paràsits. Contagi és el traspàs de microorganismes patògens des d’un organisme malalt a un de sà. Patogenicitat és la capacitat d’un microorganisme d’arribar a produir una malaltia en l’hoste. Virulència és la major o menor intensitat de la malaltia produïda pel microorganisme. Toxines de vegades la virulència d’un patogen no està provocada pel patogen directament sinó per alguna substància fabricada pel microorganisme Exotoxines són proteïnes produïdes pels microorganismes gram (+) i gram (-) patògens. Endotoxines són components dels bacteris gram (–) com a conseqüència de la presència de LPS. S’alliberen al medi quan el bacteri mor. Toxinèmia és l’acumulació de toxines a l’organisme.
8
Postulats de Koch
9
Lluita contra els microorganismes (patògens)
1. Asèpsia: eliminació de microorganismes dels utensilis que emprem als centres hospitalaris i a les llars Procediments físics: - Autoclau 120ºC i 2 atm de pressió durant 15 min (sobreviuen algunes espores) - Forn Pasteur 200ºC en sec s’eliminen també espores - Irradiació amb raigs UVA o ɣ en quiròfans Procediments químics: - Detergents - Lleixius
10
Antisèptics: subst d’ús extern , no es poden ingerir
2. Antisèpsia: eliminació de microorganismes del cos dels pacients s’utilitzen subst químiques antimicrobianes que NO danyen al organisme que es pretén curar: Antisèptics: subst d’ús extern , no es poden ingerir Alcohol, aigua oxigenada, sabó, iode (betadine) Bacteriostàtics: impedeixen el creixement bacterià, solen ser d’ús extern sulfamides Antivirals: neutralitzen el desenvolupament dels virus per diversos camins els primers foren els antiretrovirals (per a la S.I.D.A.) que impedien l’acció de la transcriptasa inversa Impedeixen l’assemblatge de la càpside, la unió del virus a la cel hoste, la penetració del DNA víric, l’acció de la DNA polimerasa
11
Antibiòtics: subst produïdes per microorganismes (fongs o bacteris) que impedeixen el creixement d’altres bacteris i que són innocus per a l’org infectat Molts bloquegen la formació de la paret bacteriana (penicilina) o inhibeixen la traducció (tetraciclina) Hi ha antibiòtics específics contra G+ (penicil·lina o eritromicina), contra G- (estreptomicina o amoxicil·lina) o d’ampli espectre = contra G- i G+ (tetraciclines)
12
PROBLEMA: RESISTÈNCIES A ANTIBIÒTICS
Consisteix en què els bacteris adquireixen gens que produeixen EZ que inactiven els antibiòtics El 80% de los #antibióticos se emplean en ganadería y agricultura como suplemento para estimular el crecimiento y prevenir enfermedades infecciosas = abuso El mal uso de los #antibióticos: cuando se emplean contra los virus, nos automedicamos, usamos mal la dosis o no terminamos el tratamiento Els bacteris es poden transmetre els gens de resistència a antibiòtics per conjugació Els bacteris resistents a antibiòtics es propaguen d’animals a l’home
17
Cuatro consejos para reducir la resistencia a los antibióticos:
1) uso racional y no abusar 2) no usarlo en ganadería salvo infección 3) reducir su empleo 4) realizar diagnóstico rápido y preciso
19
https://storify.com/microBIOblog/micromooc-el-lado-oscuro-de-los-microbios
20
Alguns microorganismes patògens
Tipus de microorganisme Malaltia Vies de transmissió Característiques Mycobacterium tuberculosis Bacteri Tuberculosis Via respiratòria (aigua) Destrucció dels alvèols pulmonars Streptococcus pneumoniae Pneumònia Els alvèols s’omplen de líquid Meningococ Bacteri** Meningitis Inflamació de les meninges Ortomixovirus Virus Grip Afecta vies respiratòries,... Adenovirus Refredat Salmonella Salmonel·losi Aliments (ou) Diarrees, vòmits Salmonella typhi Febre tifoidea Aliments, mosques Febre, dolors abdominals Vibrio cholerae Còlera Aigua Diarrees
23
Microorganisme Tipus de microorganisme Malaltia Vies de transmissió Característiques Poliovirus Virus Poliomielitis intestinal Afecta al SNC Treponema pallidum Bacteri Sífilis Sexual o congènita Llagues, tumors Neisseria gonorrhoeae Gonorrea Contacte directe (Sexual) Secreció blanquinosa dels genitals VIH S.I.D.A Sist immunitari Clostridium tetani Tètanus Contacte directe (Ferides) Rigidesa muscular Herpesvirus Herpes Contacte, sexual Ulceres Clostridium perfringens Enteritis necrosant Aliments (carns) Diarrea, vòmits, necrosis intestinal Clostridium botulinum Botulisme Aliments, terra, aigua Afecta al SNA (paràlisi muscular)
24
Microorganismes emprats a la industria
1. Elaboració d’aliments Pa llevat Saccharomyces cerevisae Glucosa piruvat acetaldehid etanol Vi/cervesa/sidra llevat Saccharomyces cerevisae Fermentació alcohòlica Farina 2 ATP 2 NADH 2 CO2 2 NAD+ Textura esponjosa S’evapora al coure el pa 2 ATP 2 NADH 2 CO2 2 NAD+ Raïm Ordi Poma S’incorpora S’evapora o s’incorpora Fermentació alcohòlica
25
Iogurt bacteri Streptococcus bulgaricus i Lactobacillus acidofilus
Glucosa piruvat lactat Formatge bacteri Propionobacterium (Emmental) Fermentació làctica 2 ATP 2 NADH 2 NAD+ Llet
26
2. Obtenció de productes químic farmacèutics
Antibiòtics Producció d’hormones Insulina (bacteri OMG E. coli) Hormona del creixement (GH) (llevats OMG) Hormones esteroidees per bioconversió: els microorganismes transformen un precursor (esterol) en la hormona d’interés (cortisona, estrògens, progesterona) 3. Bioremediació Utilització de microorganismes per a eliminar o neutralitzar contaminants del sòl o l’aigua Hidrocarburs (petroli) Metalls pesats (Pb, Hg, Cd) Pesticides, insecticides o herbicides Residus industrials
Presentaciones similares
© 2025 SlidePlayer.es Inc.
All rights reserved.