La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Política de la Qualitat Agroalimentària a Catalunya

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Política de la Qualitat Agroalimentària a Catalunya"— Transcripción de la presentación:

1 Política de la Qualitat Agroalimentària a Catalunya
Jornada Cuina Catalana 22 d’abril de 2013

2 Política de Qualitat Marc normatiu actual D’on venim ?
Present: Què fem i perquè ho fem ? Objectius i finalitats Instruments

3 Marc Normatiu de la Política de Qualitat
Marc propi català: L’ Estatut d’autonomia de Catalunya estableix explícitament competències en: denominacions d’origen i altres mencions de qualitat matèria de qualitat de productes agroalimentaris Llei 14/2003 de qualitat agroalimentària Decret 285/2006 que desenvolupa la Llei Marc europeu que regula la qualitat diferenciada de productes agroalimentaris pel seu origen i característiques tradicionals Reglament (UE) nº1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre, sobre els règims de qualitat de productes agrícoles i alimentaris

4 Política de qualitat: d’on venim ?
L’Estatut d’autonomia de Catalunya de 1979 ja atribuïa a la Generalitat les competències en: Artesania Denominacions d’origen

5 Marca Q Productes de la terra Denominació d’origen protegida
denominacions genèriques de qualitat Marca Q denominacions de qualitat Indicació geogràfica protegida denominacions comarcals Denominacions geogràfiques artesania alimentària Indicació geogràfica especialitat tradicional garantida

6 Què fem i perquè ? La política de qualitat catalana es basa en:
Defensa de les característiques de seguretat, diversitat i qualitat dels productes Diferenciació de la qualitat i l’origen dels productes Protecció i potenciació dels productes tradicionals Foment de la certificació de la qualitat Enfortiment dels mecanismes de seguiment i control.

7 Què fem i perquè ? Les produccions de qualitat lligades al territori són claus per: Contribuir al desenvolupament rural Incrementar les rendes de productors i elaboradors donant valor afegit a les produccions Conservar els paisatges i del medi ambient Fixar de la població Diversificació alimentària

8 Què fem i perquè ? Instruments Distintius d’origen i qualitat
Inventari de “Productes de la Terra” Foment de l’ “Artesania Alimentària” Venda de Proximitat

9 Denominació d’origen protegida
Indicació geogràfica protegida

10 Definició de DOP Denominació d’Origen Protegida (DOP)
Nom que identifica un producte: originari d’un indret determinat, una regió o, excepcionalment, un país la seva qualitat o les seves característiques es deuen fonamental o exclusivament al medi geogràfic particular (factors naturals i humans) Totes les fases de producció es fan a la zona geogràfica definida.

11 Definició de IGP Indicació Geogràfica Protegida (IGP)
Nom que identifica un producte: originari d’un indret determinat, una regió o un país Té una qualitat determinada, una reputació o altra característica que pot essencialment atribuir-se a l’origen. Com a mínim una de les seves fases de producció es fa a la zona geogràfica definida.

12 Productes catalans amb DOP i IGP
IGP Llonganissa de Vic IGP Pollastre i Capó del Prat (IGP) Vedella dels Pirineus Catalans DOP Formatge / DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya (DOP) Oli de l’Empordà DOP Siurana DOP Oli del Baix Ebre-Montsià DOP Les Garrigues DOP Oli de Terra Alta DOP Mongeta del Ganxet DOP Arròs del Delta de l’Ebre DOP Avellana de Reus DOP Pera de Lleida IGP Poma de Girona IGP Calçot de Valls IGP Clementines de les Terres de l’Ebre IGP Patates de Prades IGP Torró d’Agramunt IGP Pa de Pa Català : a tot Catalunya

13 Artesania alimentària

14 Artesania Alimentària
Per què regular-la ? Objectiu de la regulació. Reconèixer i fomentar els valors econòmics, culturals i socials per contribuir al manteniment dels oficis i produccions artesanes.

15 Artesania Alimentària: repertori d’oficis
Activitats artesanals alimentàries vinculades al lloc de producció Elaboració de melmelades i conserves de fruites* Elaboració de licors i aiguardents Elaboració d’envinagrats, adobats, salmorres i salats Elaboració de formatges i matons* Elaboració de caramels de mel i essències silvestres Activitats artesanals alimentàries vinculades al lloc de venda Cansaladeria i xarcuteria* Pastisseria* Forn de pa* Elaboració de gelats, sorbet i granisats Xurreria* Torrefacció de cafè* *Oficis reglamentats

16 Artesania Alimentària: repertori d’oficis
No està tancat.  OBERT a les inquietuds i tendències actuals. La Comissió d’Artesania Alimentària de Catalunya estudia la inclusió de nous oficis. Per exemple, estan en estudi els oficis de cervesers i bacallaners.

17 Inventari de Productes de la Terra

18 Inventari de Productes de la Terra
L’Inventari de productes de la terra és una relació dels productes agroalimentaris típics i tradicionals de Catalunya, independentment que estiguin o no protegits mitjançant un distintiu d’origen o qualitat. L’objectiu és el de preservar i valoritzar el patrimoni etnogastronòmic de Catalunya a través de la seva caracterització i la seva història.

19 Inventari de Productes de la Terra
Inclou 260 productes

20 Venda de Proximitat Venda directa Venda en circuit curt

21 Venda de proximitat Modalitats i llocs de venda 2/3
Venda directa Què és ? Venda realitzada directament per les persones productores o agrupacions de productors agraris en favor del consumidor final, sense la intervenció d’intermediaris. On ? Pròpia explotació, mercats locals, agrobotigues d’agrupacions de productors agraris, fires, a distància, de forma ambulant.

22 Venda de proximitat Modalitats i llocs de venda 3/3
Venda en circuit curt Què és ? Venda realitzada per persones productores o agrupacions de productors agraris en favor del consumidor final, amb la intervenció d’un únic intermediari. On ? Establiments minoristes, agrobotigues de les agrupacions de productors agraris (quan actuen com intermediaris), establiments de restauració, de restauració col·lectiva i turisme rural.

23 Què fem i perquè ? Globalització Innovació Diferenciació
imprescindible Defensa del Patrimoni alimentari i de la “tradició”

24


Descargar ppt "Política de la Qualitat Agroalimentària a Catalunya"

Presentaciones similares


Anuncios Google