La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

9 u n i t a t Instruments derivats. Fons d’inversió.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "9 u n i t a t Instruments derivats. Fons d’inversió."— Transcripción de la presentación:

1 9 u n i t a t Instruments derivats. Fons d’inversió

2

3 Els derivats financers
Un instrument derivat es defineix com el producte o contracte financer a termini, amb un valor que depèn (deriva) del valor d’un o diversos actius subjacents. N’existeixen de dos grans tipus: Estandarditzats: el tipus i la quantitat del subjacent, així com el seu venciment, estan determinats per un mercat. No estandarditzats: es caracteritzen per la llibertat de pactes entre les parts contractants. Es negocien en mercats OTC. Futurs financers estandarditzats Un futur financer és un contracte que obliga els contractants a comprar o vendre, en una data futura i establerta, una quantitat determinada dels actius. En el MEFF (Mercat Espanyol de Futurs Financers), els contractes més negociats són: Sobre accions: són compromisos de compravenda d’accions a data futura, amb venciments coincidents amb els tercers divendres de cada mes Sobre l’IBEX 35: només es liquiden mitjançant diferències, ja que es tracta d’una mesura de l’evolució del mercat i no es pot produir el lliurament perquè no existeix físicament.

4 Els derivats financers
Opcions financeres estandarditzades Una opció és un contracte a termini pel qual s’adquireix el dret a comprar o vendre alguna cosa a un preu predeterminat. Existeixen dos tipus d’opcions diferents: Tipus Comprador Venedor Compra (call) Dret a comprar una quantitat fixa d’accions. Obligació de vendre les accions demandades pel comprador. Venda (put) Dret a vendre una quantitat fixa d’accions. Obligació de comprar les accions ofertes pel venedor. Els warrants Els warrants són opcions titulitzades emeses en massa per un intermediari financier i negociades a la borsa de valors. Donen al seu propietari, previ pagament d’una prima, el dret de comprar o vendre una quantitat determinada d’un actiu subjacent a un preu d’exercici.

5 Els derivats financers
Futurs over the counter (OTC) Són l’antecedent dels futurs financers. El subjacent pot ser configurat per les parts a la seva mida. A Espanya, el forward de divises es denomina assegurança de canvi. Mercats no organitzats de forward rate agreement En els FRA, el comprador es compromet a rebre un dipòsit teòric al tipus d’interès acordat en el moment de la contractació per un termini establert. Per la seva banda, el venedor es compromet a realitzar el dipòsit teòric al tipus d’interès acordat. Permutes financeres Contracte pel qual una de les parts s’obliga a fer els pagaments compromesos per una altra a canvi que realitzi els pagaments de la primera; és a dir, suposa un intercanvi de diners en el futur. Productes estructurats negociats en OTC Les combinacions més esteses són: caps, floors i collars relacionats amb el tipus d’interès.

6 Fons d’inversió Es defineixen com a patrimonis constituïts per les aportacions de diversos inversors amb la finalitat d’invertir el seu capital en diferents instruments. Les seves principals característiques són: Varietat inversora: existeixen múltiples fons d’inversió amb diferent vocació inversora, per la qual cosa és possible trobar un fons adaptat a qualsevol perfil de risc de l’inversor. Gestió professional: les decisions sobre la compravenda de valors les prendran professionals, experts en valors mobiliaris. Liquiditat: com a norma general, és possible recuperar el valor de la inversió en 3 dies hàbils. Eficiència: per compte del fons, es realitzen nombroses operacions amb valors, fet que comporta el cobrament de comissions menors dels intermediaris financers. Transparència: l’inversor rep informació sobre el fons a través d’una sèrie de documents.

7 Subjectes que intervenen en un fons Funcions de la societat gestora
Fons d’inversió Subjectes que intervenen en un fons Els fons d’inversió no tenen personalitat jurídica pròpia. La gestió, custòdia i administració es duu a terme a través de dues entitats: Societat gestora: és l’entitat que s’ocupa d’invertir el patrimoni, administrar-lo, repartir els beneficis, etc., d’acord amb la política inversora del fons. Entitat dipositària: guarda els títols i l’efectiu, vigilant les inversions realitzades. Són entitats bancàries o altres entitats autoritzades per la CNMV. Funcions de la societat gestora Redacció del reglament de gestió del fons i creació del fons d’inversió, juntament amb l’entitat dipositària. Emissió dels certificats de participació del fons. Realització de les compres i les vendes. Exercici de tots els drets inherents als valors. Determinació diàriament del valor liquidatiu del fons. Execució de la sol·licitud de reemborsament dels partícips.

8 Fons d’inversió: funcionament
Documentació informativa d’un fons d’inversió Tota la informació relativa al fons ha d’estar inclosa al fullet complet. A més, per complir amb l’obligada transparència, cal lliurar al possible inversor l’últim informe semestral i el document amb les dades fonamentals. Subscripció de participacions L’adquisició de part de la propietat de fons d’inversió es denomina subscripció de participacions. El número de participacions a les quals tindrà dret el subscriptor serà el resultat de dividir l’import de la inversió entre el valor liquidatiu, llevat que en el fullet s’estableixi l’aplicació de la comissió de subscripció, abonat per l’inversor a la gestora. Reemborsament de participacions El reemborsament consisteix en la recompra total o parcial de les participacions que un subscriptor té en un fons d’inversió. El partícip emplenarà el document en què indica el número de participacions que desitja reintegrar i el lliurarà a qualsevol entitat comercialitzadora.

9 Fons d’inversió: funcionament
Despeses implícites del fons Les despeses implícites són totes aquelles que, a diferència de les comissions per subscripció i reemborsament, es repercuteixen directament al fons, afectant, de forma indirecta, el valor liquidatiu de les participacions. Resultat d’operar amb fons d’inversió Aquest resultat, utilitzat per l’inversor per saber si hi guanya diners, s’aconsegueix enfrontant els valors liquidatius a l’inici i al final d’un període. Fons d’inversió: institucions d’inversió col·lectiva Es consideren IIC les institucions que tenen per objecte la captació d’actius del públic per gestionar-los i invertir-los. Classes d’IIC Les IIC poden ser fons d’inversió o societats de capital variable segons la seva forma jurídica; poden ser IIC financeres o no financeres segons els seus actius; i poden ser de diferents tipus segons el perfil de risc de l’inversor.

10 Fons d’inversió: institucions d’inversió col·lectiva
Fons cotitzats Els fons cotitzats, més coneguts com a exchange traded funds, són els fons amb participacions que es negocien a la borsa i amb una política d’inversió que consisteix en replicar un índex borsari o financer. Segons l’índex, el risc pot arribar a ser molt elevat. Fons de rendiment garantit Els fons garantits són aquells en què es garanteix al partícip que, al seu venciment, en una data futura, podrà recuperar el capital invertit. A més del capital garantit, també poden assegurar un rendiment addicional. Aquest tipus de fons pot ser de caràcter fix o variable. Fiscalitat de les IIC Les IIC estan subjectes a l’Impost sobre Societats, tributant a un tipus impositiu de l’1%, si el número de socis o partícips supera els 100. A més, respecte de la seva fiscalitat directa, poden estar subjectes a aquest Impost sobre Societats o a l’IRPF. En el cas de traspassos entre fons, els guanys o les pèrdues no tributen si els diners no han estat a disposició de l’inversor.


Descargar ppt "9 u n i t a t Instruments derivats. Fons d’inversió."

Presentaciones similares


Anuncios Google