La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

D: L’ESCENARI FÍSIC DE LES ACTIVITATS HUMANES

Presentaciones similares


Presentación del tema: "D: L’ESCENARI FÍSIC DE LES ACTIVITATS HUMANES"— Transcripción de la presentación:

1 D: L’ESCENARI FÍSIC DE LES ACTIVITATS HUMANES
5. LES COSTES I ELS RIUS D’ESPANYA Grup 5

2 LES COSTES Les costes de la Península Ibèrica són molt poc retallades, amb un contorn rectílini o suaument corbat. Al litoral peninsular hi dominen també les costes altes i rocalloses. Es classifiquen en: Costa Gallega Costa Atlàntica Andalusa Illes Canàries Costa Bètica Golf de València Costes de les illes Balears Litoral Català Costa Cantàbrica

3 És una costa molt retallada amb ries profundes:
Costa Gallega Costa atlàntica Andalusa Illes Cànaries La sorra és negra degut al seu origen volcànic. Hi ha costes altes amb penya-segats. També hi ha costes baixes de pedres i sorra on s’hi formen dunes. És una costa baixa formada per sediments dels rius. Les desembocadures dels rius agafen forma d’estuaris. És una costa molt retallada amb ries profundes: Les ries altes són curtes i estretes. Les ries baixes són més profundes i amples.

4 Fa un amplia arc que acaba amb el sortint del Delte de l’Ebre.
Illes Balears Costa Bètica Golf de València Costa abrupta a causa del relleu de les Serralades Betiques. Però els sectors de les costes rocalloses alternen amb uns altres de costes baixes. Fa un amplia arc que acaba amb el sortint del Delte de l’Ebre. Són altes per les muntanyes, tenen caps, illots i esculls.

5 Litoral Català Costa Càntabrica Presenten deltes, petites planes litorals i costes amb penya-segats. El delte més gran és el Delte de l’Ebre. Hi predominen les formes de penya-segats i rectilínies. Les platges i les planes i son escases .

6 ELS RIUS PENINSULARS Els rius espanyols es classifiquen segons el seu vessant hidrogràfic o segons el mar o oceà on desemboquen: Rius del vessant Cantàbric: Són curts i cabalosos, desemboquen al Cantàbric. Exemples: el Biadosa, el Nebión, el Deva, el Sella, el Nalón i el Navia. Rius del vessant Atlàntic: Són llargs, bastant cabalosos, tot i que durant l’estiu solen assecar-se. Desemboquen a l’atlàntic. Exemples: el Miño, el Duero, el Tajo, el Guadiana, i el Guadalquavir. Rius vessant Mediterrani: Excepte l’Ebre, són rius curts, de poc cabal i molt irregulars. Desemboquen al Mediterrani. Exemples: l’Ebre i el Xúquer.

7

8 ELS CURSOS D’AIGUA A LES BALEARS I A LES CÀNARIES
A les illes no hi ha veritables rius com a la península. En general, són cursos d’aigua intermitents que a les Balears s’anomenen torrents, i a les Cànaries, barracons. Els torrents i els barracons són formacions que originen uns talls en el terreny profunds i estrets a causa de l’erosió provocada per les pluges torrencials .

9 ACTIVITATS 1.Descriu com és el litoral de la península Ibèrica. Quins tipus de costes hi predominen? Hi predomina la costa baixa tot i que hi han zones com a les costes Cantàbriques on per el contrari hi solen predominar les altes. Quins són els accidents costaners més importants? Cap de creus, delta del Llobregat, delta de l’Ebre, Cap de la Nau, Punta de la Tordera, Cap de Palos, Cap de Gata i Cap de Peñas. Com és el relleu costaner de les illes? A les Balears hi predominen les costes altes, mentre que al Cantàbric és més equilibrat.

10 2. Localitza al mapa d’Espanya els Rius principals i els seus afluents
2.Localitza al mapa d’Espanya els Rius principals i els seus afluents. A quin vessant corresponen? Com són els cursos d’aigua als arxipèlags? Vessant Cantàbric: Bidasoa: Afluents: la regata Ceberia, el riu Ezkurra, la regata Etxalar, el rierol Arregi i l'Onin. Nerbión : Afluents: Larrunbe, Riu Altube, Riu Zeberio Deva : Afluents: Urdón, Cares, Quiviesa, Bullón Sella : Afluents: riu Ponga, el riu Piloña, el riu Güeña i el riu Dobra Nalón : Afluents: Caudal, Trubia, Cubia, Sama, Nora, Orlé Narcea : Afluents: Naviego, Onón, Genestaza i Piqueña, Coto, Arganza, Gera, Nalón, Rodical i Nonaya Navia : Afluents: Ibias Vessant Atlàntic: Miño : Afluents: Tamuxe, Pego, Cereixo da Briña, Furnia, Louro, Tea, Caselas, Xuliana, Termes, Deva, Ribadil, Cea Duero : Afluents: Duratón Tajo : Afluents: Jarama Guadiana : Afluents: Albarregas Guadalquivir : Afluents:Genil Vessant Mediterrani: Ebre : Afluents:Jalón Xúquer : Afluents: Uña


Descargar ppt "D: L’ESCENARI FÍSIC DE LES ACTIVITATS HUMANES"

Presentaciones similares


Anuncios Google