La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

3.- LES EIXIDES A LA CRISI (I): LA DOCTRINA DE KEYNES.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "3.- LES EIXIDES A LA CRISI (I): LA DOCTRINA DE KEYNES."— Transcripción de la presentación:

1 3.- LES EIXIDES A LA CRISI (I): LA DOCTRINA DE KEYNES.
Augmentar la demanda per a recuperar la inversió i l’ocupació i superar la crisi Inversió estatal (obres públi- ques i ajudes) finançada amb dèficit pressupostari Creació d’ocupació Augment de la renda familiar Equilibri del dèficit pressupostari Creix el consum de les famílies Augment dels ingressos estatals Augment dels impostos indirectes Augmenta la producció “L’eixamplament de les funcions de l’estat, necessari per a l’adaptació recíproca de la propensió a consumir i de la incitació a invertir, semblaria (a alguns) una horrible infracció als principis individualistes. Aquest eixamplament ens sembla, al contrari, l’únic mitjà per evitar la destrucció completa de les institucions econòmiques actuals, i la condició per a un feliç exercici de la iniciativa individual.” J.M. KEYNES: Teoria general sobre l’ocupació, l’interés i la moneda (1936).

2 Es donen subvencions a les indústries amb problemes (NRA)
3.- LES EIXIDES A LA CRISI (II): EL NEW DEAL DE ROOSEVELT ALS ESTATS UNITS. El New Deal és la política econòmica de F.D. Roosevelt als Estats Units des del 1933 al 1941 Objectius: inversions per part de l’Estat per reduir l’atur, estimular la demanda i recuperar l’economia Fixa preus mínims d’alguns productes per evitar la caiguda de la demanda i la deflació Es crea l’AAA per comprar la producció agrària excedent, retirar-la del mercat i fer pujar els preus i els ingressos dels agricultors (i la seua capacitat de consum) Actuacions L’Estat fomenta la construcció d’obres públiques per crear ocupació (i demanda) Es donen subvencions a les indústries amb problemes (NRA) Es crea la seguretat social, amb prestacions d’atur i jubilació (augmenta la demanda) Valoració: es recupera la demanda i el consum i Estats Units ix de la crisi, però amb daltibaixos, una taxa d’atur encara elevada i la desconfiança de gran part de la burgesia “La nostra tasca més difícil, la primera, és fer que el poble torne al treball. No és un problema sense solució si ens enfrontem a ell amb prudència i valentia. Pot solucionar-se, en part, mitjançant la contractació direc- ta per part del govern, actuant com en cas de guerra, però, al mateix temps, portant a terme els treballs més necessaris, a partir d’aquestes persones contractades, per estimular i reorganitzar la utilització dels nostres recursos naturals.” Discurs de presa de possessió de F.D. Roosevelt (març del 1933).

3 3.- LES EIXIDES A LA CRISI (III).
Les polítiques keynesianes dels partits socialdemòcrates als països escandinaus Obres públiques Creen llocs de treball Actuacions de l’Estat Augment de la demanda Eixida ràpida de la crisi Estat del Benestar (subsidis d’atur i jubilació) Fort proteccionisme, amb l’objectiu de l’autarquia: evitar importacions Fortes inversions en obres públiques La política armamentista de Hitler a Alemanya Mesures per augmentar la demanda Fort rearmament L’economia es recupera ràpidament, però amb problemes importants: els salaris creixen poc i es fomenta l’expansionisme militar (indústria d’armes)


Descargar ppt "3.- LES EIXIDES A LA CRISI (I): LA DOCTRINA DE KEYNES."

Presentaciones similares


Anuncios Google