La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L’ISLAM: ORIGENS Aràbia era, al s. VII, una península poblada de tribus nòmades, politeistes i on la Meca era la ciutat més importants A principis del.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L’ISLAM: ORIGENS Aràbia era, al s. VII, una península poblada de tribus nòmades, politeistes i on la Meca era la ciutat més importants A principis del."— Transcripción de la presentación:

1 L’ISLAM: ORIGENS Aràbia era, al s. VII, una península poblada de tribus nòmades, politeistes i on la Meca era la ciutat més importants A principis del s. VII, Mahoma, un comerciant, que havia visitat Siria, coneixia el judaisme i el cristianisme, va “sentir-se “ cridat per Déu per tal de revelar al seu poble una nova religió que té el principi de Submissió o Islam a Al.là, l´unic déu. Els practicants d aquesta religió es diuen musulmans (creients) Les idees de Mahoma no van ser acceptades al seu poble, La Meca, i al 622 va haver de fugir a Medina. Aquest viatge, conegut com hegira, dóna inici al calendari musulmà. Durant els següents anys Mahoma va aconseguir més i més seguidors, de forma que a la seva mort tota la península àrab s’havia convertit a l’islamisme. La religió musulmana és fàcil de seguir, barreja conceptes judeo-cristians, del politeisme anterior i de pur sentit comú. La religió la dirigeixen els imans i els ulemes interpreten el llibre sagrat: Al Corà Preceptes bàsics Professió de fe (no hi ha un altre déu fora d’Al.là i Mahoma n’és el profeta. Pregar 5 cops al dia en direcció la Meca Practicar l’almoina (com un impost) Dejuni des de la sortida del sol fins a la seva posta durant el Ramadan Pelegrinar 1 cop a la vida a La Meca Normes de comportament Poligàmia, patriarcat, prohibició de beure alcohol i menjar carn de porc i jocs d’atzar Guerra santa (Yihad), morir combatent per la fe i aconseguir el paradís si mors lluitant contra infidels

2 exercicis KAABA Només hi ha un Déu: el Déu diví i etern.
Ell ha enviat un llibre que conté la veritat, per confirmar les Escriptures que l’han precedit. Abans, va fer que descendissin el Pentateuc i l’Evangeli, per tal que servissin de guia als homes, ara ha enviat l’Alcorà des dels cels. Aquells que neguin la divina doctrina només han d’esperar els suplicis. Déu és poderós i la venjança està a les seves mans. Res del que hi ha als cels i a la terra no se li oculta a la vista. És Ell qui uns forma al seu gust en el si de les vostres mares. No ha altre Déu que Ell, i Ell és savi i poderós. Ell és qui t’ha enviat aquest llibre. Entre els versicles que el componen, els uns contenen preceptes savis que són la base de la seva obra, els altres són al·legòrics. Senyor, no permetis que els nostres cors s’apartin de la veritat, ara que ens ha il·luminat . Obre’ns els tresors de la teva misericòrdia. Tu ets la llibertat. Senyor, tu aplegaràs un dia el gènere humà davant el teu tribunal. Nosaltres no dubtem d’’aquesta veritat, ja que mai no deixes de complir les teves promeses. Tomba de Mahoma. Mesquita de Medina A partir d’aquest text fes els següents exercicis: -Busca al diccionari el significat de: Alcorà, pentateuc, Evangeli, versicles. -Quina religió tenien els habitants d’Aràbia abans de que Mahoma tingués el contacte amb Déu? -Qui va ser Mahoma?, a quina ciutat va néixer?, de què treballava? -Quines 5 obligacions tenen els musulmans? -Creus que és difícil ser un bon musulmà i aconseguir així el cel? -Quins beneficis té per un poble molt dividit en tribus i normalment enfrontats entre ells, tenir una religió comuna? -Què et sembla que aquesta religió valori la “guerra santa”o Yihad, com un element purificador i santificador?

3 Al 632 mor Mahoma, i la seva religió s’ha extès per Aràbia.
ISLAM: EXPANSIÓ Al 632 mor Mahoma, i la seva religió s’ha extès per Aràbia. Sota l’impuls de la guerra santa, els àrabs conqueriran noves terres, fèrtils i riques. v El gran imperi conquerit es va dir CALIFAT perquè el seu cap suprem, successor de Mahora, era el califa, cap polític i religiós dels musulmans. La capital del califat es va establir al 661 a Damasc, amb la dinastia síria: els OMEIES. El califat va ser dividit en emirats, dirigits per emirs. La majoria dels pobles conquerits van preferir convertir-se a l’islamisme, tot i que jueus i cristians podien seguir practicant la seva religió, si pagaven un petit tribut. Els àrabs i sirians eren els grups dominants dins l’imperi. L’imperi tenia una intensa economia, agrària, artesanal i comercial, que va fer contactar Africa, Europa i Asia, transportant productes, copiant tècniques... Al 659 els Omeies van ser derrocats per una dinastia d’origen persa, els ABBASSI, que van traslladar la capital a Bagdag. De la matança omeia, només va sobreviure un, Abderraman, que va fugir a l’Al Andalus A partir del s. VIII el Califat es va disgregar en emirats independents (Al Andalus, Egipte, Marroc, Tunisia...) i fins i tot Califats independents. Al 1055, els turcs es van apoderar de Bagdag i van protagonitzar un nou impuls musulmà que es llençaria a l’ocupació de l’Europa Or, el nord d’Africa, Constantinopla ....i la Mediterrània

4 exercicis Localitza al mapa Damasc, Còrdova i Bagdag -Quins ric territoris envoltaven Aràbia?, Fes un mapa on s’assenyali l’expansió i conquestes àrabs entre el s. VII i el s. X. Localitza Damasc, Bagdag i Còrdova -Va tenir èxit la ofensiva valenta i temerària que van fer els àrabs sobre el els territoris rics que l’envoltaven? -Per què creus que va tenir èxit?

5 ECONOMIA MUSULMANA sínia -Economia especialitzada, comercial
-Agricultura de secà i regadiu. Van escampar conreus d’Or per Occ: Cotó, arròs, morera, canya de sucre -El comerç va permetre l’aparició de grans ciutats: Damasc, Bagdag, Còrdova. -Les ciutats eren centres comercials, artesanals i culturals -La producció estava controlada per funcionaris que vigilaven per a seva qualitat.... sínia

6 LES RUTES COMERCIALS A L’ISLAM
Ambar, pells Seda, tinta, paper Espècies Cotó Or, ivori ivori esclaus

7 APORTACIONS MUSULMANES A OCC

8 exercicis Descriu els productes que podies comprar a un mercat islàmic
On creus que es vivia millor, a les ciutats musulmanes o als pobles dels regnes cristians del nord d’Europa. Per què?. Què tenien a les ciutats musulmanes que no tenien als pobles cristians del nord d’Europa? Quin tipus de plànol tenien les ciutats musulmanes?, per què? Per què serveix la sínia? Dels productes que els musulmans van portar des d’orient a Europa, quin et sembla més interesant?, per què?

9 LA CIUTAT MUSULMANA

10 ARQUITECTURA URBANA Banys àrabs iman L’Almuatzin crida a l’oració
Orientat a La Meca iman L’Almuatzin crida a l’oració Banys àrabs A Cordova hi havia més de 600 banys A les madrasses s’estudiava estudis superiors(religió astronomia, medicina..) Els llibres de les biblioteques públiques i privades eren copiats a ma, especialment per dones.

11 Mesquta de laCúpula de la Roca Jerusalem (691)
ART Art eclèctic: D’Orient prent el sentit fantàstic i imaginatiu D’Egipte adoptarà la monumentalitat, D’Aràbia el refus a la representacio humana o animal(idolatria) És un art bàsicament arquitectònic. L’escultura i la pintura són purament decoratives, de carácter geomètric o vegetal Pobresa de materials: Totxo (barat i fàcil de fer) Pedra, fusta i marbre en fonaments o decoració Guix (modelat i policromat) decora el totxo Elements constructius Parets poc pesades Columnes Arcs per soustentar els sostres. Són de pedra i totxo Sostres en forma de volta Tipus d’edificis Palaus . Són amb espais lleugers, ventilats il.luminats i oberts. Els patis són bàsics. En ells els califes intenten representar passatges del Curà ( com ara el pati dels Arrayanes a l’Alhambra, representa el mirall que Salomó va utilitzar per rebre la reina de Saba ), Mesquites Alcazaba de Màlaga Mesquta de laCúpula de la Roca Jerusalem (691)

12 AL ANDALUS Al 711 els musulmans van conquerir la Hispània visigoda, vencent al rei Roderic (traït per un noble got). Els musulmans eren dirigits pel governador de Marroc, Musà i Tarik. En 4 anys controlaven tota la península. La resistència va ser mínima, els nobles visigods es rendien a canvi de conservar les seves propietats, fins i tot accedien a convertir-se a l’Islam. La població rural es va sotmetre al domini musulmà, sense gaire problemes. A finals del s. VIII els musulmans van decidir renunciar al domini del nord d’Hispània (pobra, freda, bel·licosa i defensada al NE pels poderosos francs). La Meseta es va convertir en terra de ningú (massa freda pels musulmans, massa insegura pels cristians del nord). La capital es va establir a Còrdova Cap al 756 amb l’arribada d’Abderraman, el darrer Omeia, l’emirat de l’Al Andalus es va convertir en emirat independent, dirigit per Abderraman I. Es deixava d’obeir al califa de Bagdag, tot i que se seguia sent el líder espiritual i religiós dels musulmans Al 929, Abderraman III va convertir l’emirat independent en el CALIFAT DE CORDOVA. Durant 100 anys va viure un període de prosperitat , pau i enriqumient, que convertirien la capital en una de les més importants del mon. L’agricultura de regadiu produia arròs, morera-seda, sucre, hortalitzes, verdures....el Comerç (terrestre i marítim) facilitava el consum d’artesania de la pell, el tèxtil de cotó, seda, llí, pells, sabates, taronges, tinta, pòlvora, espècies, paper, or.. La societat estava dividia en Conqueridors: Sirians i arabs (nobles) i berbers (més pobres Conquerits: muladis (conversos), mossàrabs (cristians i urbans) i jueus (artesans, comerciants, científics, metges)

13 LA CRISI DE L’AL ANDALUS Regnes taifes/ Regne de Granada
A partir del 1031, la unitat del Califat es va trencar i es va dividir en petits regnes taifes. Tot i ser rics i poderosos, no van poder suportar l’empenta dels superpoblats i bel·licosos regnes cristians del nord de la península. Tot i l’ajut de germans musulmans del nord d’Africa (almoràvids i almohade) l’empenta cristiana es va fer implacable, de forma que a partir del s. XIII només va perviure el Regne de Granada de Taifa, gràcies a que pagava un impost en OR, o pària als regnes cristians. El regne de Granada, tot i ser petit va seguir sent ric i cultural i artisticament molt actiu

14 Exercicis LA PENÍNSULA IBÈRICA SOTA EL DOMINI MUSULMÀ
Califat/regnes taifes 711 Exercicis -Quina frontera natural separa els primers regnes cristians del N de l’Al Andalus?. -Quin tipus d’agricultura es produïa. -Com era la societat musulmana? -Què eren els Regnes taifes?, per què es van debilitar? -Per què els cristians del nord tenien ànsia de dominar l’Al Andalus? -Per què creus que els àrabs són tan eclèctics (copien tot) -D’on van aprendre: Numeració, espècies, cotó Seda, pólvora, arròs Regadiu Arquitectura del totxo Medicina Obres públiques, cases, banys.... S. XII-XV

15 Activitat: uneix cada terme amb la seva definició:
Cristians que viuen en territòri musulmà i que es concverteixen a la religió islàmica 2. Mususlmans originaris del nord d’Àfrica que arriben a la Península amb els contingents islàmics 3. Poble originàri del nord d’Àfrica conegut pel seu rigor religiós 4. Musulmans originaris de la península d’Aràbia que formen l’aristocràcia de la societat islàmica a al-Àndalus 5. Cristians que viuen en territori musulmà i que continuen practicant la seva religió.. Berebers Muladins Mossàrabs Àrabs almohades

16 Sevilla, la Giralda, cúpula dels Reals Alcàssers- s. XIII

17 Sala de los Abencerrajes
La Alhambra Sala de los Abencerrajes Dóna al pati dels lleos. Es diu així per recordar sagnants disputes de palau en la que van morir la família Nordafricana dels Abencerrajes Pati dels Arrayanes a l’Alhambra, representa el mirall que Salomó va utilitzar per rebre la reina de Saba Pati dels lleons. Representa els 4 rius que s’ajunten al paradís Generalife: petit palau d’estiu Molt ajardinat

18 Finestrals de l’Alhambra


Descargar ppt "L’ISLAM: ORIGENS Aràbia era, al s. VII, una península poblada de tribus nòmades, politeistes i on la Meca era la ciutat més importants A principis del."

Presentaciones similares


Anuncios Google