NA2. PROPIETATS QUÍMIQUES DEL SÒL
2.Anions i cations. El complex argilo-húmic Les sals disoltes al sòl es troben en forma iònica, formant ions i cations. Els més importants des del punt de vista de nutrició de les plantes són: Cations Anions Ca + PO 4 –3 Mg + SO4 -2 K + CO3 -2 Na + NO3- NH+4 Cl- H+
El complex Argilo-húmic
El complex Argilo-Húmic
Les anàlisis de sòl Fases: 1.Estudi preliminar 2.Presa de mostres de sòl 3.Estudi físico-químic 4.Interpretació de resultats 5.Recomanacions
1. Estudi preliminar: Presència de carbonats: efervescència en afegir àcid clorhídric a l’11% a la mostra. Textura a mà ( prova del xurro) - Determinació del color
2. Presa de mostres de sòl per al laboratori: Dividir la finca en parcel-les homogènies Terreny amb una superfície inferior a 2 ha. Agafar 15-20 submostres. Diferents mètodes: Radial Quadrícula Zig-zag Profunditat de mostratge 20-30 cm de sòl : per cultius d’arrels més profundes com els fruiters també s’han d’agafar 3-4 submostres de subsòl. A una profunditat de 30-60 cm Etiquetatge de la mostra: Nom i cognoms del remitent Núm de mostra Nom de la parcel-la Conreu Profunditat de la mostra Data
Cada mostra anirà acompanyada d’un full d’antecedents. 3. Estudi físico químic: El pH del sòl La salinitat
Obtenció de l’extracte de pasta saturada