5. GAIA Dieta orekatua DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
ZATIKIAK: SARRERA DBH 1. Esanahia eta adierazpena Zenbakitzailea: Zenbat zati hartu ditugun adierazten du. Izendatzailea: Osoa zenbat zatitan banatu dugun.
Advertisements

Gogamena edo Pentsamendua
Alejandra Alonso Olatz Artabe Amaia Azkorra
Dietetika eta Nutrizioa haurdunaldian
Elikadura.
16. GAIA Elikagai berriak DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA
2.000 milioi lagunek bi dolar ere ez ditu eguna pasatzeko.
IZAKI BIZIDUNAK IZAKI BIZIDUNAK.
DISOLUZIOAK.
KLONAZIOA.
Elikadura eta dietetika nerabezaroan
OPERAZIO BARNEKO II Helburuak. Anestesia lokala.
EHULKU (galderak nola egin)
ARIKETA FISIKOA OSASUNERAKO
17. GAIA Mediterraneoko dieta DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA
IKASKUNTZA KOOPERATIBOA
CPR-Ejea de los Caballeros, noviembre de 2009
hauteman detektatu atzeman [ikus antzeman / atzeman ( )]
Dietetika eta Nutrizioa edoskitzaroan
Nondik dator Eguzkiaren Energia?
1.GAIA IZAKI BIZIDUNAK NOLAKOAK DIREN
Elikadura eta Dietetika Haurtzaroan
4. GAIA GAUZAK ETA ONDASUNAK.
Hona hemen osasunari buruzko
Paula, Maider eta Maialen
EGUZKI ENERGIA FOTOVOLTAIKA
Elikatzeko dieta alternatiboak
ADIERAZPEN ALGEBRAIKOAK
MUNDUKO ARRAZAK OIKIAKO ESKOLA.
ZENTRAL NUKLEARRAK.
NORBANAKO EGOKITZAPEN CURRICULARRAK
Osasuntsu hasi Kaixo, gu María, Silvia, Jon eta Gorka gara, eta osasuntsu egoteko zer gosaldu behar dugun, zer hamaiketako hartu behar dugun, zer.
4. GAIA Gomendio Dietetikoak DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA
Izaki bizidunak nolakoak garen
DESKRIPZIOA.
Patinak.
Leire Zallo eta Edurne Zallo.
PISA Euskadin: 2012ko aplikazioaren ezaugarriak
IZEN SINTAGMA 2019/01/17.
Beritzegune Nagusia / Arloak
ERRONKARIKO NIZek IKASLEENTZAT SORTUTAKO 2014ko BISITA EGITARAUA
Egilea: Gorka Arrien Arruti Taldea: BATX 2-D
KLOROPLASTOAK.
KLONAZIOA.
ARRISKUAN DAUDEN ANIMALIAK
1) Intsulinaren funtzioen artean hauek daude: a) Azukreak glukogeno bihurtzen ditu. b) Muskuluak glukosa erabiltzea bideratzen du. c) Odolean dauden.
Mahaia neurtu eta pisatu behar dugu.
animalia hiltzailea / animalia-hiltzailea
Osasuntsu hazi.
Egileak: Maialen Agirre eta Anne Arrien.
ERRIBOSOMAK Paul Isasi.
David Beckhamek € kobratuko du eguneko.
ZELULA AMAK.
Komunikazioaren elementuak
IZAKI BIZIDUNAK.
2.000 milioi lagunek bi dolar ere ez ditu eguna pasatzeko.
Ahoko zitostatikoak: zer jakin beharko genuke
ZELULA AMAK.
Egileak: Julen, Borja eta
PROGRAMAZIOA (3. MAILA) DERRIGORREZKO BIGARREN HEZKUNTZA T X I N G U D
URAK KUTSATUTA DAUDE!!! Garbi ibili eta ez bota zikinik!
Abantailak Worpressek dituen abantailak asko dira. Guk zenbait aukeratu ditugu zuekin partekatzeko. Lehenik eta behin, wordpressek oso kudeaketa erreza.
ZENTRAL NUKLEARRAK.
FILOSOFIAren HISTORIA
Energia eolikoa eta eguzki energia
ZEIN DIRA ONE PIECE PROGRAMAREN PERTSONAI ONENAK?
Energia Nuklearra ITSASO MENDIKUTE.
Gorren taldeko kideak: Maritxu, Ainhoa eta Marisol
Dietetikarako sarrera
OSASUNTSU HAZI.
Transcripción de la presentación:

5. GAIA Dieta orekatua DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA Giza Elikadura eta Nutrizioko Gradua

5. GAIA: Dieta orekatua 1- Sarrera. Elikadura orekatua 2- Beharrizan nutrizionalak eta gomendio dietetikoak 3- Dieta orekatuaren prestaketa 4- Oinarrizko elikagai-taldeak 5- FAO/OME-k ezarritako nutrizio-jarraibideak 6- Elikagaiak hautatzea. 7- Gomendio orokorrak

1- SARRERA. ELIKADURA OREKATUA Herrialde garatuetako elikadura arazoak Garapen bidean dauden herrialdeen elikadura arazoak

HERRIALDE GARATUETAKO ELIKADURA ARAZOAK Dietak Hiperenergetikoak Zuntz gutxikoak Azukre sinpletan aberatsak Sodiotan aberatsak Animalia jatorrizko elikagai gehiegi Gantz azido asetuak Kolesterola

HERRIALDE GARATUETAKO ELIKADURA ARAZOAK Endekapenezko gaixotasunak Diabetesa Arterioesklerosia Hipertentsioa …

GARAPEN BIDEAN DAUDEN HERRIALDEEN ELIKADURA ARAZOAK Elikagaien banaketa egokia ziurtatu Elikatzeko ohiturak moldatu

GARAPEN BIDEAN DAUDEN HERRIALDEEN ELIKADURA ARAZOAK OME: 2 milioi pertsonak malnutrizioa Malnutrizio proteiko-kalorikoa Kwasiorkor Marasmoa Xeroftalmia Bozio endemikoa Errakitismoa Osteomalazia Anemia Gaixotasun kutxagarriak (edatekoa ez den ura)

Elikagaien aniztasunak oreka eman ELIKADURA OREKATUA Elikagaien aniztasunak oreka eman Energia eta nutrienteen ekarpen egokiak bermatu Organismoaren beharrizan nutrizionalak bete Osasuna babestu Asaldurak sahiestu Nutrienteen gehiegizko ingesta ekidin Intoxikazio arriskua murriztu

ELIKADURA OREKATUA Bestelako definizioak: Zentzuzko elikadura Elikadura egokia Elikadura normala Elikadura zuhurra Elikadura osasuntsua Gaur egun elikadura orekatua egokien azaltzen duen definizioa Aniztasunari, orekari eta egokitzapenari bizimodu osasungarriaren ezaugarriak gehitzen dizkio

2- Beharrizan nutrizionalak eta gomendio dietetikoak Oso garrantzitsua da kontzeptu horien arteko ezberdintasuna ulertzea: Beharrizanak nutrizionalak indibidualak dira Gomendio dietetikoak herri-talde bati dagozkie Gomendio dietetikoa ezartzeko, hainbat adin-taldetako eta bi sexuetako beharrizan nutrizionalak ikertu behar dira Ingesta dietetiko ziurra eta egokia Beharrizanak eta gomendioak ezartzeko nahikoa informazio ez dagoen nutrienteen kasuetan

2- Beharrizan nutrizionalak eta gomendio dietetikoak Oso garrantzitsua da kontzeptu horien arteko ezberdintasuna ulertzea, hona hemen adibide bat: Neska nerabe baten eguneko burdin beharrizana 1,2-2,0 mg da, baina gomendio dietetikoa 18 mg/egun da Burdinaren biodisponibilitatea txikia baita (% 15 ingurukoa).

2- Beharrizan nutrizionalak eta gomendio dietetikoak Tauletan azaltzen diren gomendio dietetikoak altuera eta pisu estandarra eta jarduera fisikoaren maila normala dituzten pertsona osasuntsuetan oinarrituta daude 4. gaiko fotokopiak: Espainiako gomendio taulak

3- Dieta orekatuaren prestaketa Gomendio dietetikoak eta elikagai-konposizioaren taulak ezagutu ondoren: Gomendutako ingestioetatik praktika dietetikora igaro Oreka nutrizionaletik elikagaien orekarako pausoa eman (oreka dietetikoa lortu)

3- Dieta orekatuaren prestaketa Talde batentzako gomendio dietetikoak erreferentzia-esparrua Gomendioak epe ertainean balioetsi behar dira (10-15 egun), gordailu gaitasun txikia Mineralak Bitaminak Zenbait aminoazido Elikagai-anoak finkatzeko, makronutrienteen arteko energia-banaketa hartuko da kontuan Anoak nutriente energetikoekin bakarrik erabili Karbohidratoak (%50-60) Lipidoak (%30-35) Proteinak (%10-15)

3- Dieta orekatuaren prestaketa DIETISTA BATEN ZEREGINA: GOMENDATUTAKO INGESTAK ANOETARA EDO PISU ZEHATZERA BIHURTZEA Nutriente baten gomendioa betetzeko elikagaien zein ano edo pisu zehatz aukeratu Honetarako metodo ezberdinak daude: Pisu zehatzak eta elikagaien konposaketa taulak erabiltzea Elikagai-anoen kontzeptua erabiltzea

Pisu zehatzak eta elikagaien konposaketa taulak erabiltzea Jango diren elikagai guztien pisua neurtu Elikagai-konposaketa taulen bidez, nutrienteen ingestioak kalkulatzen dira Gomendioetara oinarritutako dieta orekatua prestatu dezakegu

Pisu zehatzak eta elikagaien konposaketa taulak erabiltzea Abantailak: Kontsumitutako elikagaien kantitateak zehatzak (150 g banana) Aholku dietetikoak zehaztuagoak (banana hartuko da eta ez edozein fruta ale) Datuen desbideraketa sahiestu Elikagaietan proportzio txikian agertzen diren nutrienteen kontrol zehatzagoa

Pisu zehatzak eta elikagaien konposaketa taulak erabiltzea Desabantailak: Hartutako elikagai guztiak pisatu behar dira Herrialde horretarako elikagai-konposaketa taula egokiak eta elikagai mota gehiago behar dira. Sistema oso neketsua eta bizkortasun gutxikoa Dietisten edo adituen aholku dietetikoa oso zorrotza da eta ez dio ezer uzten aukeran pertsonari

Elikagai-anoaren kontzeptua Elikagaien konposizioa ondo ezagutu behar da Dietistak trebetasuna eduki behar du elikagaien pisuak eta bolumenak ebaluatzeko Arroz ano batek zenbat gramo ditu Elikagaien baliokidetza taulak ondo maneiatu behar dira 125 g jogurt = 40 g gazta fresko

Elikagai-anoaren kontzeptua Abantailak Ez dira kontsumitutako elikagai guztiak pisatu behar Sistema azkarragoa da. Aholku dietetikoa erraz ulertzen da Egoera eta leku ezberdinetara molda daiteke Zehaztasun dietetikoa txikiagoa delako (fruta ale bat, eta ez 100g marrubi)

Elikagai-anoaren kontzeptua Desabantailak Nutriente energetikoen ekarpenak ez dira hain zehatzak Kontrolik gabeko aholku doietetikoa dela dirudi Desbideraketak handiagoak (gehiegikeriak eta gutxiegikeriak)

4- Oinarrizko elikagai-taldeak ELIKAGAIAN GAILENTZEN DEN NUTRIENTEAK ELIKAGAIAREN FUNTZIO BIOLOGIKOA ADIERAZI

4- Oinarrizko elikagai-taldeak Gomendio dietetikotik dieta orekatu bat prestatzeko eta heziketa nutrizionala bermatzeko elikagaiak taldeka sailkatu behar dira

ESNE ETA ESNEKIAK Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

ESNE ETA ESNEKIAK ESNE GAINA ETA GURINAK GANTZEN TALDEKOAK DIRA

ESNE ETA ESNEKIAK GANTZA KALITATE ONEKO PROTEINAK %80 Kaseina SCFA nagusi > MCFA eta LCFA SFA gehienbat Hestean erraz zurgatzen da Esneak 14 mg kolesterol/100 mL

Gantz kopuruaren arabera 3 mota esne: ESNE ETA ESNEKIAK Gantz kopuruaren arabera 3 mota esne: OSOA: % 3,2-3,7 ERDIGAINGABETUA: % 1,5-2 GAINGABETUA: % 0-0,5 Osoaren balio proteiko, laktosa eta kaltzio bera Bitamina liposolugarriak (A eta D) galdu LAKTOSA Ekialdeko eta arraza beltzeko herrialdeetan laktasa falta

ESNE ETA ESNEKIAK BITAMINAK MINERALAK D bitamina nagusi Sasoiaren arabera A, B2 eta B12 gehiago edo gutxiago MINERALAK Kaltzio nagusi (120 mg/100mL) Fosforo (90 mg/100 mL) Fe gutxi baina oso ondo zurgatu

ESNE ETA ESNEKIAK URA Jogurtak %87 Beste eratorriak gutxiago (gazta)

ESNE ETA ESNEKIAK GOMENDIOAK (Eguneroko kaltzio beharrizana betetzeko) Haurtzaroa: 2-3 ano/egun Nerabezaroa, haurdunaldia, edoskitzaroa,.. : 3-4 ano/egun - Helduaroa: 2-3 ano/egun

HARAGIEN TALDEA Bi azpitalde: Haragiak eta eratorriak Haragiaren ordezkatzaileak Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

Haragiak eta eratorriak Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saiala. Framazia Fakultatea. EHU.

Haragiak eta eratorriak Kalitate oneko proteina (%20) Fe asko Bitamina hidrosolugarri asko B12 (dietaren %70) B6 (dietaren %95) Azido folikoa (%20, gibela eta haragi gorria) Bitamina liposolugarri aipagarrienak A eta D bitaminak (gantz-ehunean)

Haragiak eta eratorriak GOMENDIOAK Bi ano nahikoa (fruitu lehor eta lekaleak barne) Helduetan 0,8-0,9 g/kg/egun (50-60 g/egun) Normalean dieta hiperproteikoa (80-100 g/egun)

Haragiak eta eratorriak Haragiaren ingestioa GANTZ eta KOLESTEROL ingestioarekin erlazionatuta

Haragiak eta eratorriak ERRAIAK Zuntz proteiko motzak Liserigarriagoak Fosforo eta gantzetan aberatsak Purina eta kolesterol ugari GOMENDIOA 15 egunean behin

Haragiak eta eratorriak HEGAZTIAK Proteina asko Gantz gutxi Fe eta P

Haragiak eta eratorriak ARRAINAK PROTEINA Haragiak beste proteina baina gantz gutxiago Haragiak baino proteina liserigarriagoa Kalitate oneko proteina (%15-25) GANTZA Arrain zuriak < %2 Arrain urdinak > %10 PUFA F eta I Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

Haragiak eta eratorriak ARRAULTZAK PROTEINA (%12) Oso kalitate onekoa Zuringoan GANTZA Kolesterola 504 mg/100g SFA eta MUFA BITAMINAK Azido folikoa D bitamina P, Fe, Se, Zn

Haragiaren ordezkatzaileak LEKALEAK PROTEINA (%20) Kalitate ertainekoa Zerealekin elkartu kalitatea hobetzeko KARBOHIDRATOAK (%50-60) Konplexuak (almidoia) GANTZA (%1-3) Soja eta eskuhoria salbu (%17-20)

Haragiaren ordezkatzaileak LEKALEAK ZUNTZA (%12-25) Erdia hidrosolugarria (hiperkolesterolemia eta diabetesa kontrolatzeko ona) BITAMINAK B taldekoak nagusi MINERALAK Katioi dibalente ugari (Ca, Mg, Cu, Zn) FITATOAK (lektinak edo fitohemaglutininak, saponinak, isoflabonak, proteasa entzimen inhibitzaileak) Liseriketa eta zurgapena eragotzi Egostean desagertu

Haragiaren ordezkatzaileak FRUITU LEHORRAK PROTEINA (%20) Kalitate txarrekoak Sufredun aminoazidoak falta KARBOHIDRATOAK (%5-15) Konplexuak (almidoia) GANTZA (%45-70↑↑↑) Liserigaitzak adineko pertsonentzat MUFA eta PUFA gehienak Kolesterolemia kontrolatzeko baliagarriak ZUNTZA (%10-15) Zuntz dietetikoak ere kolesterolemian lagundu

BARAZKI ETA FRUITEN TALDEA (%70-90 ura) BARAZKI ETA ORTUARIAK PROTEINA (%1-3) Kalitate txarrekoak GANTZIK IA EZ Salbuespenak: olibak KARBOHIDRATOAK Konplexuak (almidoia) Hosto berdedunak (<%5) Espinakak, letxuga… Ortuariek (%10) Patata, baratxuria, azenarioa… ZUNTZA: OSO ABERATSAK BITAMINAK: C, A eta B (tiamina, erriboflabina, azido folikoa…) MINERALAK Mg eta K Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

BARAZKI ETA FRUITEN TALDEA (%70-90 ura) FRUITAK PROTEINA (%1-3) Kalitate txarrekoak GANTZIK IA EZ Salbuespenak: ahuakatea eta kokoa KARBOHIDRATOAK (%10) Sinpleak ZUNTZA: OSO ABERATSAK AZAL GABE JATEAN EZ DUGU APROBETXATZEN!!! BITAMINAK: C, A eta B (tiamina, erriboflabina, azido folikoa…) MINERALAK Mg eta K Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

BARAZKI ETA FRUITEN TALDEA (%70-90 ura) GOMENDIOAK BARAZKIAK 2 ale 1 egosita eta bestea ez FRUITAK 1 zitrikoa (C bitamina)

OGI ETA ZEREALEN TALDEA (ENERGETIKOAK) PROTEINA (%7-10) Kalitate ertainekoa GANTZIK GUTXI (%1-3) Salbuespenak: ahuakatea eta kokoa KARBOHIDRATOAK (%50-80) BITAMINAK: B6 (piridoxina) MINERALAK Katioi dibalenteak (Ca,Mg eta Fe) Baina lekaleek baino gutxiagoa ZUNTZ ASKO Hidrosolugarria eta hidrosolugaitza Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

TALDE OSAGARRIA (GANTZAK) LANDARE OLIOAK %100 GANTZA MUFA GURINA, MARGARINA ETA ESNEGAINA SFA GANTZA (gantz solidoa) Animalia jatorrikoak kolesterola du BITAMINA LIPOSOLUGARRIAK Animalietatik D eta K Landareetatik A eta E ZUNTZIK EZ MINERAL GUTXI

5- FAO-k eta OME-k ezarritako nutrizio-jarraibideak DIETA OREKATUA 5- FAO-k eta OME-k ezarritako nutrizio-jarraibideak

KARBOHIDRATOAK ENERGIA EKARPENAREN %55 SINPLEAK <%10 Barazki, ortuari, fruta, lekale eta zereal osoen ohiko kontsumoa gomendatzen da

GANTZAK ENERGIA EKARPENAREN %35 SFA < %10 (%7-8) PUFA < %10 (%3-7) MUFA nagusi (%10-15) Helduetan, kolesterola < 300 mg

PROTEINAK ENERGIA EKARPENAREN %15 (0,8-0,9 g/kg/egun) Animalia jatorriko elikagaien ingestioa kontrolatu Arraina eta hegazti haragiaren kontsumoa gehitu

ZUNTZ DIETETIKOA 27-40 g/egun

GATZA 6 g/egun

ANOA ESTANDARRAK Esne eta esnekiak: 250 ml esne Jogurt bat Bola motako gazta: 40-50 g Gazta freskoa: 125 g

ANOA ESTANDARRAK Haragia, arraina, arraultzak eta lekaleak 80-100 g haragi 125-150 g arrain zuri edo urdin 250 g untxi edo oilasko 2 arrautza Lekale platerkada (75-80 g ale lehor)

ANOA ESTANDARRAK Zerealak eta fekulak: 50-60 g ogi Arroz, fideo, makarroi platerkada (60-70 g) Patata ertaina: 180-200 g

ANOA ESTANDARRAK Barazkiak eta ortuariak Frutak Elikagai anitzez osatutako 250 g-ko entsalada 2 azenario edo 2 tomate, pisuaren arabera Frutak Laranja, madaria, sagarra: tamaina ertaineko pieza 2-3 mandarina Katilu-erdi bat gerezi edo marrubi 2 xerra meloi

6- Elikagaien hautaketa DIETA OREKATUA 6- Elikagaien hautaketa

IRIZPIDEAK Zabala (ANIZTASUNA) Taldearen edo pertsonaren beharrizanak eta aurrekontua Elikagaien kalitatea, higienea eta prezioa Kalitatea, azkenean, sukaldean egindako prestaketaren araberakoa izango da

IRIZPIDEAK Elikagaien kalitatea eta higienea mantentzeko elikagaiak ordena honetan erosi: 1. kontserbak 2. Produktu lehorrak, zerealak 3. Barazki eta ortuariak 4. Frutak 5. Haragi eta arrainak 6. Produktu izoztuak

7. GOMENDIO OROKORRAK 1- Pertsonaren historia klinikoa, jarduera fisikoa eta elikadura-ohiturak jaso 2- Pisu ideala eta pisu osasungarria (gaixotasunak saihesten dituena) ezarri 3- Beharrezkoa izanez gero, energiaren murrizketa ezarriko da pisu-galera nabaria eta zentzuzkoa lortzeko

GOMENDIO OROKORRAK 4- Gomendioak ematean, elikagai taldeen sistema eta anoak erabili daitezke 5- Dietak, ahal den neurrian, bat etorri behar du pertsonaren gustuekin 6- Aldi berean, jan-neurri edo dieta elikatzeko ohitura okerrak aldatzen saiatu behar du

GOMENDIO OROKORRAK 7- Dietak malgua izan behar du, nolabaiteko aldakortasuna uzteko eta talde-jantokietan egokitzeko gai izateko. 8- Dietistak pertsonaren aurrerapenak balioetsiko ditu, adorea emango dio 9- Dieta berriro egokitu beharrezkoa izatekotan

GOMENDIO OROKORRAK 10- Obesoa bada, pisu egokira heldu ondoren, mantentzeko dieta prestatu behar du 11- Eguneko gastu energetikoa 1.800 kcal inguru baino txikiagoa izanez gero, jarduera fisikoa bermatu behar da eta ez elikagaien ingestioa gutxitu

ELIKADURA PIRAMIDEA Iturria:

ELIKAGAIEN GURPILA ENERGETIKOAK (KH eta LIP) PLASTIKOAK (PROT) ERREGULATZAILEAK (BIT eta MIN) Iturria: SEDCA 2005

ELIKAGAIEN ERRONBOA Iturria: http://www.aesan.msc.es/aesa/web/AesaPageServer?idpage=54#