La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE

Presentaciones similares


Presentación del tema: "PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE"— Transcripción de la presentación:

1 PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE

2 Objectiu de la sessió Establir els criteris, definir el procés i determinar la metodologia per elaborar el PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE

3 Pla de Formació de Centre
El Pla de Formació de Centre ha de recollir totes les necessitats presents i futures relatives a la formació i desenvolupament del professorat del Centre, tant a nivell individual com col.lectiu, per poder assolir els objectius estratègics i operatius previstos. El Pla de Formació de Centre és una derivació del Projecte Educatiu (PEC) i del Pla Anual (PAC).

4 Pla de Formació de Centre
Projecte Educatiu de Centre Pla Estratègic Pla Anual de Centre PLA DE FORMACIÓ

5 Procés per elaborar un Projecte
Visió del Projecte Avaluar viabilitat Definir objectius generals Factors crítics d’èxit Activitats i responsables Elaborar calendari

6 Detecció i anàlisi de necessitats
Existeixen diverses fonts per a la detecció de les necessitats de formació, que van des de factors generals i de tendència a factors molt concrets i individualitzats. Les necessitats de formació poden respondre a diferents objectius: Millorar les competències i resultats actuals Preparar-se pel futur Desenvolupar nous projectes Incorporar noves tecnologies i nous mètodes Satisfer expectatives de desenvolupament professional

7 Factors generals i de tendència
Normalment són factors externs al Centre i estan relacionats amb l’evolució de la educació, des de una perspectiva social, legislativa o institucional. No solen referir-se a aspectes concrets i fonamentalment marquen tendències a mig i llarg termini. Són elements de referència en la elaboració del Projecte Educatiu del Centre (PEC).

8 Millorar les competències actuals
Totes les organitzacions tracten de disposar d’un sistema que els permeti identificar les àrees de millora, relacionades amb les competències professionals dels seus equips. És necessari disposar d’alguna eina que faciliti la identificació de les necessitats de formació competencial. El mètode més efectiu és aquell que combina l’auto-diagnosi amb les necessitats de formació relacionades amb els objectius estratègics i de millora del Centre. Les necessitats relacionades amb les competències no és convenient definir-les en termes de cursos específics. S’hauran de definir en termes de resultats esperats. Els resultats esperats seran els objectius de la formació competencial. D’aquesta manera serà molt més senzill mesurar el grau d’assoliment dels objectius establerts i avaluar l’efectivitat de la formació.

9 Preparar-se pel futur Moltes vegades, els resultats de la formació no són immediats. Per tant, anticipar-se a les necessitats futures garanteix estar preparats per afrontar-les amb més èxit i menys esforç. Tots els professionals poden identificar determinats indicadors relacionats amb les exigències i tendències futures i, per tant, és possible anticipar-s’hi. Finalment, hem de considerar aquelles necessitats derivades del Pla Estratègic del Centre, si n’hi ha. Relacionades amb el mig o llarg termini.

10 Desenvolupar nous projectes
Moltes vegades el desenvolupament de nous projectes porta implícita la formació. És molt important que en el moment en què s’estigui dissenyant un nou projecte s’analitzin, en paral·lel, les possibles necessitats de formació. També es possible que determinada formació sigui el factor dinamitzador per desenvolupar nous projectes.

11 Incorporar noves tecnologies/mètodes
És pràcticament impossible incorporar noves tecnologies en un Centre sense una formació prèvia del professorat. El mateix passa quan volem introduir nous mètodes o metodologies de treball. Les fonts principals per detectar aquestes necessitats formatives han de ser el Projecte Educatiu i el Pla Estratègic, si n’hi ha.

12 Satisfer expectatives de desenvolupament
El Pla de formació també ha de ser capaç de considerar les expectatives de desenvolupament professional de cadascuna de les persones que formen l’equip pedagògic del Centre. Per tant, el sistema de detecció de necessitats de formació haurà de garantir que cada professional pugui suggerir aquella formació que li agradaria rebre per tal de garantir el seu desenvolupament professional.


Descargar ppt "PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE"

Presentaciones similares


Anuncios Google