La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Què opinen els experts sobre el futur de la formació del Maresme?

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Què opinen els experts sobre el futur de la formació del Maresme?"— Transcripción de la presentación:

1 Què opinen els experts sobre el futur de la formació del Maresme?
DEBAT SOBRE EL FUTUR DE LA FORMACIÓ, TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA, RECERCA I INNOVACIÓ DEL MARESME A l’EUM, 10 OCTUBRE 2006, MATARÓ

2 ASSISTENTS AL DEBAT

3 PARTICIPANTS

4 Al debat es discutí sobre una treintena d’afirmacions agrupades en les següents cinc temes clau:
A cada afirmació se’ls hi preguntava als experts per la probabilitat que passés (molt probable, poc probable o gens probable) i la seva conveniència (molt convenient, poc convenient, gens convenient) La població que ha respost a l’enquesta són 11 experts.

5 Resum executiu

6 Al llarg d’aquest document es presenten els resultats de l’explotació de l’enquesta que van respondre els experts. El resum executiu pretén només donar algunes pinzellades de les seves opinions en cadascun dels temes tractats. Model Formatiu Millorar el nivell d’educació de secundaria i la formació professional lligada a l’empresa es considera fonamental per a fer front a la demanda existent en els diferents sectors econòmics. Hi ha una oferta universitària adient, però cal apostar per millorar-la, fent de les titulacions del Maresme un referent d’excel·lència a Catalunya. La formació de tercer cicle, absent de l’oferta maresmenca, és un dels camps a explorar que trobaria un mercat propi i prestigiaria la comarca. S’assenyala la millora de la coordinació entre els diferent nivells formatius com un dels principals reptes a assolir. Preparació del mercat laboral La formació es considerat l’element clau. La manca d’especialització suficient i/o d’una cultura del treball, és una preocupació comuna als diferents sectors econòmics de la comarca. Algunes empreses resolen aquest dèficit recorrent a formar els seus treballadors. La integració laboral a l’àrea de Barcelona es valora com una oportunitat, per bé que el 40% dels experts no ho veuen com a convenient. La mà d’obra immigrant dinamitzarà l’economia de la comarca El mercat laboral haurà d’afrontar el repte d’una creixent precarietat, que va lligat al tipus i qualitat de l’estructura productiva existent. Competitivitat de les empreses Hi ha una certa percepció de risc pel que fa a la manca d’esperit emprenedor i creativitat insuficient per a competir en mercats globals. Es considera molt convenient impulsar sòl d’oficines vinculat a les estacions de tren, amb capacitat de competir amb l’oferta de Barcelona, i tanmateix, hi ha una certa confiança en que això passarà.

7 Potencial per generar activitats TIC
És percep com a difícil recuperar el retard tecnològic respecte altres comarques industrials. No és massa probable que es puguin atraure activitats d’aquest segment tot i els atractius residencials. Hi ha un ampli acord entre els participants sobre la necessitat del desenvolupar més activitats TIC a la comarca. És qüestiona la capacitat del Tecnocampus per a esdevenir un nucli de referència dins la R+I+i a Catalunya. Les TIC a l’administració local Per bé que es considera molt probable i convenient que es vagin generalitzant les TIC a l’administració local. Hi ha una notable desconfiança en la capacitat pionera de les administracions públiques locals per a la implantació de sistemes de gestió i serveis innovadors. Una àmplia majoria consideraria molt convenient una funció catalitzadora del Tecnocampus pel que fa a la innovació en la gestió pública del Maresme.

8 Principals resultats

9 El flux de mà d’obra immigrant dinamitzarà l’economia de la comarca
La majoria d’experts opinà que el més probable (però no necessàriament el més convenient) es que, abans del (Preguntes amb un acord superior al 60% de les respostes ordenades de major a menor consens) La proximitat a Barcelona serà un avantatge a nivell laboral per les empreses del Maresme El flux de mà d’obra immigrant dinamitzarà l’economia de la comarca El dèficit de formació serà un dels grans problemes dels sectors comercial i turístic La pèrdua de llocs de treball es donarà en activitats poc qualificades de baix interès econòmic L’oferta universitària mantindrà la dimensió i els estudis actuals La comarca es veurà afectada negativament per la greu mancança de mà d’obra preparada El Maresme atraurà com a residents professionals i directius formats a Barcelona i que hi treballen Es generalitzarà la tramitació electrònica per al ciutadà En canvi, les qüestions que els experts creuen poc probables abans del 2015 són... (Preguntes on la resposta poc probable és superior al 60%). Tanmateix, més de la meitat de les respostes han coincidit en que aquests foren, en canvi, projectes molt convenients: El Tecnocampus es consolidarà com un nucli de referència dins la R+D+i de Catalunya La comarca serà pionera en la implantació de sistemes de gestió i de serveis al ciutadà innovadors Es mantindrà un model laboral flexible disminuirà la precarietat Les empreses del Maresme recuperaran el retard tecnològic en relació a altres comarques més industrials com per exemple el Vallés o el Baix Llobregat El nivell d’obtenció del certificat d’educació secundària dels joves de la comarca assolirà, com a mínim, els estàndards europeus.

10 La majoria d’experts està d’acord en què el més convenient seria que
La majoria d’experts està d’acord en què el més convenient seria que ... (Preguntes amb un acord del 100% de les respostes) El Tecnocampus es consolidi com un nucli de referència dins la R+D+i de Catalunya Les empreses del Maresme recuperin el retard tecnològic en relació a altres comarques més industrials com per exemple el Vallés o el Baix Llobregat El nivell d’obtenció del certificat d’educació secundària dels joves de la comarca assoleixi, com a mínim, els estàndards europeus. El sector tèxtil mantingui una presència important a la comarca en activitats de valor afegit com el disseny, logística, patronatge, recerca, centres de decisió... Es generalitzi la tramitació electrònica per al ciutadà La majoria d’experts està d’acord en què no fora convenient que passés... (Preguntes amb un acord del 100% de les respostes) i per tant són reptes a assolir. La manca d’infrastructures adequades condicioni el futur de l’economia del Maresme L’escàs esperit emprenedor i una creativitat insuficient frenin la creació d’empreses per competir en mercats globals La manca de personal format condicioni el futur de l’economia del Maresme

11

12

13

14

15

16 Respostes en detall

17 EL MODEL FORMATIU DEL MARESME

18 EL MODEL FORMATIU DEL MARESME

19 EL MODEL FORMATIU DEL MARESME

20 EL MODEL FORMATIU DEL MARESME

21 EL MODEL FORMATIU DEL MARESME

22 EL MODEL FORMATIU DEL MARESME

23 PREPARACIÓ DEL MERCAT LABORAL

24 PREPARACIÓ DEL MERCAT LABORAL

25 PREPARACIÓ DEL MERCAT LABORAL

26 PREPARACIÓ DEL MERCAT LABORAL

27 PREPARACIÓ DEL MERCAT LABORAL

28 LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES I LA COMPETITIVITAT EMPRESARIAL

29 LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES I LA COMPETITIVITAT EMPRESARIAL

30 LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES I LA COMPETITIVITAT EMPRESARIAL

31 LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES I LA COMPETITIVITAT EMPRESARIAL

32 LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES I LA COMPETITIVITAT EMPRESARIAL

33 LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES I LA COMPETITIVITAT EMPRESARIAL

34 LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES I LA COMPETITIVITAT EMPRESARIAL

35 LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES I LA COMPETITIVITAT EMPRESARIAL

36 EL POTENCIAL PER GENERAR ACTIVITATS TIC

37 EL POTENCIAL PER GENERAR ACTIVITATS TIC

38 EL POTENCIAL PER GENERAR ACTIVITATS TIC

39 LES TIC A L’ADMINISTRACIÓ LOCAL

40 LES TIC A L’ADMINISTRACIÓ LOCAL

41 LES TIC A L’ADMINISTRACIÓ LOCAL

42 LES TIC A L’ADMINISTRACIÓ LOCAL

43 LES TIC A L’ADMINISTRACIÓ LOCAL


Descargar ppt "Què opinen els experts sobre el futur de la formació del Maresme?"

Presentaciones similares


Anuncios Google