La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

El sector secundari 1.Les activitats industrials al llarg del temps

Presentaciones similares


Presentación del tema: "El sector secundari 1.Les activitats industrials al llarg del temps"— Transcripción de la presentación:

1 El sector secundari 1.Les activitats industrials al llarg del temps
2.Factors del procés industrial. 3.Tipus d’indústries i criteris de localització. 4.Grans àrees industrials del món. 4.1 Espais de tradició industrial 4.2 Nous espais industrials 5. Conseqüències mediambientals de la produció industrial.

2 Les activitats industrials al llarg del temps
La indústria és aquella activitat econòmica que es dedica a transformar matèries primeres en productes semielaborats destinats a altres indústries, o en productes elaborats destinats al consumidor final

3

4

5 La Història de la Humanitat es divideix
en dues grans etapes, atenent a la seva activitat econòmica: L’etapa agrària del 8000a.C. Fins al segle XVIII L’etapa industrial, inicada al segle XVIII i desenvolupada en vàries fases.

6 2ª Fase principis del segle XX. 1ª Fase. Segles XVIII-XIX.
Europa Central i Mediterrània Petroli i motor d’explosió L’electricitat com a nou tipus d’energia Indústria química i indústria de l’automòbil Automòbils i inici avions 1ª Fase. Segles XVIII-XIX. Anglaterra Carbó i màquina de vapor Industria tèxtil i indústria siderúrgica Grans innovacions tècniques (maquinària agrícola , filadores i teixidores) Trens i vaixells de vapor.

7 3ª Fase finals del segle XX.
Tot el món dit del Nord i Sud-est asiàtic. Energia atòmica i fotovoltaïca. Indústria electrònica i genètica Transport aeri i comunicacions per satèl·lit. 4ª Fase principis del segle XXI Tot el món: globalització Energies netes i renovables Indústria informàtica Trens d’alta velocitat, viatges espaials.

8

9 Tipus d’indústries i criteris de localització
Indústries de base o pesades: Transformen matèries primeres en productes semielaborats destinats a latres indústries. Tres grans exemples: La indústria siderúrgica fabrica l’acer La indústria metal·lúrgica pesada elaboració de minerals com coure, bauxita.. La indústria química pesada refinat de carbó, petroli, fabricació de pintures àcids...

10 Tipus d’indústries i criteris de localització
Indústries de base o pesades Tres criteris de localització: Àrees pròximes a les matèries primeres (zones mineres) Llocs estratègics pel transport (ports marítims, autopistes) Proximitat de fonts energètiques, tradicionalment el carbó.

11

12 Tipus d’indústries i criteris de localització
Indústries de transformació o lleugeres: Transformen producte semielaborat en producte final. Indústries de béns d’equip produeixen per una altra indústria metal·lúrgica de transformació i química lleugera. Indústria de béns de consum produeixen per el consumidar final alimentària, tèxtil, farmacèutica, electrodomèstics, automòbil.. Localització aprop del mercat i la mà d’obraa

13

14 Tipus d’indústries i criteris de localització
Actualment moltes d’aquestes indústries viuen el fenomen de la deslocalització: Trasllat dels centres de producció a països en vies de desenvolupament que ofereixen: Mà d’obra abundant i barata Lleis laborals tobes Inexistència de lleis mediambientals Pressió fiscal molt baixa o nul·la Suficient nivell d’infraestructures. Possibilitat d’obtenir molts beneficis.

15 Tipus d’indústries i criteris de localització
Indústria punta o d’alta tecnologia Alt nivell d’inversió. Mà d’obra altament qualificada. Important paper de les empreses multinacionals. Vuit sectors clau: informàtica, microelectrònica, telecomunicacions, biotecnologia, automatismes, lasser i nous materials, i energies renovables. Localització: a prop de les universitats i grans centres d’investigació.

16

17 Gran àrees industrials del món
Espais de tradició industrial: Europa, Estats Units i Japó. Països que formen el centre econòmic del món. També els anomenem països desenvolupats. Nous espais industrials: Sudest asiàtic i alguns països de centre i sud Amèrica Zones de recent insustrialització arrel de la deslocalització Àrees conegudes com a països intermitjos

18

19 Gran àrees industrials del món Àrees de tradició industrial.
Desenvolupament des de la Revolució Industrial. Tradicionalment concentraven la major part de la indústria del món. Actualment han perdut part de la seva indústria per la deslocalització. Indústria punta altament tecnificada. Exigència de mà d’obra altament qualificada. Legislacions laborals i mediambientals dures. Elevada pressió fiscal. Elevat nivell d’inversions de capital Gran protagonisme empreses transnacionals.

20 Gran àrees industrials del món Àrees de tradició industrial.
Europa Pionera en la Revolució Industrial Gran eix d’industrialització trradicional des del Nord de Gran Bretanya al Nord d’Itàlia. Regions desenvolupades entorn a jaciments de carbó. Gran concentració indústria de base. Actualment poc atractives: mà d’obra molt cara i manca de gas i petroli. Necessitat de reconversió vers indústria punta.

21 Gran àrees industrials del món Àrees de tradició industrial.
Actualment tres grans zones: Regions tradicionals (Rin/Rur, Lancashire, Yorkshire) Al voltant dels grans ports (Marsella i Rotterdam) Entorn a Londres, Brussel·les, París i Londres. Zones amb gran nombre d’indústries de tot tipus i centres financers a les ciutats. Dos grans problemes: Reconversió dels black countries. Superació de l’endarreriment tecnològic en relació a EUA i Japó.

22

23 Gran àrees industrials del món Àrees de tradició industrial.
Estats Units. Tres grans àrees: Great manufacturing Belt. Gran regió del nord-est entre Boston i Washington, Cor industrial dels EUA. Indústries de base i de transformació. Zona que ha viscut una important reconversió.

24 Gran àrees industrials del món Àrees de tradició industrial.
Sunbelt. Des de Florida fins a Texas. Àrea d’industrialització més tardana. Industria tèxtil, siderúrgica i química de base. Darrerament a Houston indústria aeroespaial. Califòrnia i la costa oest. Zona d’industrialització recent. Indústria d’alta tecnologia, electrònica i química Reuneix els principals centres d’investigació. Hi treballen el 15% dels científics del país. Tres grans nuclis: San Francisco, Los Àngeles i San Diego ( Silicon Valley)

25

26 Gran àrees industrials del món Àrees de tradició industrial.
Japó. Gran creixement després II Guerra Mundial. Aportació capital nord-americà. Ràpida recuperació estructures industrials Factors: Elevada inversió. Moderació salarial Estalvi familiar i consum moderat. Escassa conflictivitat laboral. Col·laboració estat-empresa privada. Mentalitat oriental, abnegació pel treball.

27 Gran àrees industrials del món Àrees de tradició industrial.
Poc sòl industrial, concentració al voltant de Tokio, Nagoya i Osaka Indústria de béns de consum (electrònica i petit electrodomèstic), i d’alta lecnologia. Desenvolupament de petita i mitjana empresa amb el suport de l’estat. Important paper de les multinacionals. Gran volum de producció i mà d’obra (Toyota, Mitsubishi)

28 Gran àrees industrials del món Nous espais industrials
Desenvolupament a partir anys 80 segle XX amb les deslocalitzacions. Coneguts com a països taller. Indústria de béns de consum: tèxtil, joguines, microelectrònica… Manca d’indústria de base i de punta. Dependència tècnica i financera del Nord. Manca de càrrecs intermitjos No hi ha feed-back de coneixements. Explotació laboral. Alt nivell de contaminació.

29 Gran àrees industrials del món Nous espais industrials
Sud-est Asiàtic. Creixement a partir dels anys 80, fruit de la deslocalització. Corea, Taiwan, Singapur, Hong Kong, Índia, Xina Varis factors: Oferta de mà d’obra barata. Paper actiu de l’Estat. Creació de zones franques. Lleis laborals permissives. Bones infraestructures. Grans inversions de les multinacionals. Bona situació geogràfica entre Japó i EUA.

30 Gran àrees industrials del món Nous espais industrials
Nord-Africa. Indústria tèxtil a països com Marroc, Líbia i Tuníssia. Llatinoamèrica. Important desenvolupament de Brasil, Argentina i Mèxic Indústria basada en l’exportació i en el mercat interior. Important paper de la indústria tèxtil.

31 Conseqüències mediambientals de l’activitat industrial Contaminació
d’aigües Pluja Àcida Efecte Hivernacle Sobrexplotació de recursos Conseqüències mediambientals de l’activitat industrial Canvi climàtic Desaparició sòl agrícola Acumulació residus Deforestació

32 INDUSTRIA SOSTENIBLE Reducció consum matèries primeres Lleis
mediambientals Energies renovables Reducció emissions INDUSTRIA SOSTENIBLE Reducció de residus Depuradores d’aigua Reutilització de materials Reciclatge de residus

33


Descargar ppt "El sector secundari 1.Les activitats industrials al llarg del temps"

Presentaciones similares


Anuncios Google