La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Pla d'Acció ANTIRUMORS (PAAR)

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Pla d'Acció ANTIRUMORS (PAAR)"— Transcripción de la presentación:

1 Pla d'Acció ANTIRUMORS (PAAR)
Àrea de Educació, Drets Socials, Infància, Joventut i Esports. Servei de Convivència

2 Definició El Pla d’Acció Antirumors és un marc de treball que engloba propostes i iniciatives diverses per tal de combatre els rumors i estereotips que dificulten la convivència a la ciutat.

3 Metodologia Comptant amb la col·laboració de CER-Migracions de la UAB (Centre d’ Estudis i Recerca en Migracions de la Universitat Autònoma de Barcelona) el procés es desenvolupa amb el mètode d’ Investigació-Acció-Participació que recull informació amb el disseny d’uns grups focals formats per professionals del territori i ciutadans/es del teixit social de la ciutat.

4 Objectius generals Sensibilitzar la població al voltant dels valors de la convivència en diversitat i el bon veïnatge. Defensar i reconèixer la diversitat des d’una perspectiva intercultural i de drets de ciutadania. Evitar falsos rumors que parteixen d’estereotips a través d’un treball de proximitat que proporcioni informacions contrastades a la ciutadania i als professionals. Generar nous espais de participació inclusius enfortint els existents. Afavorir la tasca de transmissió d'informació veraç que realitzen els professionals de l'administració, membres d'entitats i els veïns i veïnes de la ciutat.

5 Objectius específics Construcció del Pla d’Acció Antirumors, vinculant les accions i activitats de l’Espai de treball de la Xarxa de Valors. Crear processos participatius a partir d’un procés de diagnòstic. Permeabilitat en la participació en termes d’igualtat de la ciutadania, independentment de l’origen. Disseny d’accions de sensibilització, comunitàries. Difusió de bones pràctiques. Disseny de materials de sensibilització. Actualització del Dossier Antirumors de la Xarxa. Creació de grups de discussió per saber quins són els discursos i percepcions sobre estereotips, prejudicis i rumors vinculats a la diversitat cultural, religiosa i socials. Recollir possibilitats i limitacions de la resposta municipal, respecte als rumors detectats en cada un dels àmbits treballats als grups focals. Generació de propostes i iniciatives. Formació per professionals, oferir cursos per treballar entorn la diversitat per tal que es tractin els objectius amb una perspectiva d’interculturalitat. Enfortir els interlocutors i les iniciatives de diàleg intercultural i interreligiós.

6 Recursos Tècnics del Servei de Convivència de l’ Ajuntament. Un tècnic de Plans d’ ocupació. Col·laboració d’ investigadors de CER-Migracions UAB (Centre d’ Estudis i Recerca en Migracions de la Universitat Autònoma de Barcelona). Material antirumors editat per la Xarxa Transmissió de Valors i Missatges Positius. Projecte RELIG aprofitament de materials generats amb el treball “La gestió de la diversitat des de la perspectiva de les dones: un estudi d’ investigació acció- participació a Santa Coloma de Gramenet”. Departament d’ Afers religiosos. Taller de diversitat religiosa per professionals. Treball transversal amb altres Serveis Municipals. Aportacions del contracte “Programa” RELIG-PAAR.

7 Àmbits pla d’acció antirumors

8 Planificació i fases 1a Fase: Recollida dades, creació de grups focals. Elaboració d’una primera diagnosi sobre els àmbits de treball més significatius per part de CER-MIGRACIONS. Es compta amb material del projecte RELIG. Creació de 4 grups focals: 3 grups formats per tècnics de diferents serveis de l’Ajuntament, i tècnics del teixit associatiu. Un grup amb representants del teixit associatiu(entitats adherides a la Xarxa) i membres de l’Espai de Treball Antirumors de la Xarxa.

9 Planificació i fases Continguts dels Grups focals:
1a part: Cerca de discursos recurrents, idees i percepcions sobre l’islam per enllaçar amb el projecte de CER-Migracions i RELIG. 2a part: Rumors generals i en l’especificitat de cada àrea o àmbit de treball, tant entre els tècnics municipals com per part de les associacions. Recollint possibilitats i limitacions de la resposta municipal, s’anima a generar propostes i iniciatives per fer front als rumors sorgits.

10 Planificació i fases 2a Fase: Diagnosis i devolució
A partir de les transcripcions dels grups focals, CER-Migracions elabora un diagnòstic i fa una primera devolució al Servei de convivència, es procedirà a l’ elaboració de material per la Xarxa Valors. Realització d’ una diagnosis i un document per continuar treballant, vinculant l’Espai de Treball Antirumors per incidir en les polítiques públiques a través de la construcció del Pla d’Acció Antirumors.

11 Planificació i fases 3a Fase: Propostes i desenvolupament.
-Definició de projectes i objectius compartits, generació de noves xarxes de participació inclusives, enfortint allò que ja existeix. -Fase de creació, actualització de materials antirumors i construcció del Pla d’ Acció Antirumors.

12 Accions i activitats realitzades
Trobades de l’ Espai de Treball Antirumors de la Xarxa. Creació d’ una comissió de treball dins de l’ Espai de treball sobre Islamofòbia. Projecció dels “Glops Antirumors” a la biblioteca Singuerlín.  Edició de cinc postals antirumors. Una específica sobre Islamofòbia.  Formació sobre rumors, prejudicis i estereotips a professorat a través del CRP (Centre de Recursos Pedagògics). Taula rodona “Veus i realitats de dones musulmanes a Santa Coloma” dins de les jornades del 8 de Març del CIRD.  Execució dels grups focals de treball amb CER-Migracions.

13 Accions i activitats realitzades
Realització de tallers als instituts que participen al “Certamen de Convivència i drets civils” del Servei de Convivència: Tallers sobre rumors, Tallers sobre prejudicis i estereotips, Tallers de Diversitat religiosa. Exposició Antirumors itinerant per les 4 biblioteques de la ciutat. Quatre roll-ups de la Xarxa (un específic sobre Islam). Exposició Antirumors itinerant pels centres cívics de la ciutat. Exposició Antirumors a la xerrada sobre “Dona musulmana i espanyola” de l’ Associació la Convivència a les jornades del 25 de novembre del CIRD. Presentació del material audiovisual de CER-Migracions, 12 relats de vida. Un estudi d’ investigació acció- participativa a Santa Coloma.

14 Accions i activitats 2017 Continuació de l’ Exposició Antirumors itinerant pels centres cívics de la ciutat.  Vídeo fòrum del grup “Dones Actives” sobre la dona jove musulmana.  Taller de Diversitat Religiosa per professionals amb la col·laboració de RRHH de l’ Ajuntament i Afers Religiosos.  Edició d’ un Calendari de festivitats religioses. Iniciativa sorgida a l’ Espai de Treball Antirumors de la Xarxa. Actualització del Dossier Antirumors. Realització de tallers als instituts que participen al “Certamen de Convivència i drets civils” del Servei de Convivència: Tallers sobre rumors, Tallers sobre prejudicis i estereotips, Tallers de Diversitat religiosa. Taller sobre “Comunicació no violència i convivència a les aules” per professorat del CRP en col·laborant amb l’ Equip de Mediació del Servei de Convivència. Recollida de propostes per formació a professionals.

15 Estratègia i metodologia
Àmbit: Professionals Resultats/accions: -Creació comissió de treball. -Taller diversitat religiosa. -Taller assessorament temes CIAPE. - Curs perspectiva de gènere i interculturalitat. -Taller resolució de conflictes. -Creació Glossari de conceptes (prop. Heura). Objectius: -Actualització Material antirumors. -Consolidació treball transversal. -Concreció i unificació de protocols. -Professionals capacitats amb noves eines. -Construcció nous relats. Normalització diversitat. Processos: - Actualització Dossier A. - Participació a grups de treball propis i alienes. - Accions formatives a professionals. -Creació de grup de treball amb Heura. Metodologia: -Creació Grups Focals (IAP). -Devolució Diagnosis. -Construcció nous relats. -3ª Fase desenvolupament de propostes.

16 Estratègia i metodologia
Àmbit: Entitats Objectius: -Actualització Material antirumors. -Consolidació i creixement de l’ Espai i membres. -Construcció nous relats. Normalització diversitat. Resultats/accions: -Increment de membres de l’ Espai de Treball. -Accions comunitàries. -Tallers realitzats. -Expo Antirumors (nou centres cívics) i Escola d’ adults. Metodologia: -Creació Grup Focal (IAP). -Devolució Diagnosis. -Construcció nous relats. -3ª Fase desenvolupament de propostes. Processos: - Actualització Dossier A. -Espai de Treball Xarxa. -Col·laboració a Processos participatius.

17 Estratègia i metodologia
Àmbit: Centres escolars/Joves Objectius: -Sensibilització a primària. -Capacitació i sensibilització a secundària. -Construcció nous relats. Normalització diversitat. Resultats/accions: -Tallers de convivència a primària.  -Tallers dins del Certamen. -Expo Antirumors als vuit instituts públics de la ciutat Metodologia: -Disseny d’ accions formatives. -Disseny d’ activitats sensibilització. -Construcció nous relats. -3ª Fase desenvolupament de propostes. Processos: -Participació PAE. -Participació Certamen. -Seguiment i acollida nous grups de joves.

18 Estratègia i metodologia
Àmbit: Ciutadania Objectius: -Capacitar per neutralitzar rumors de la ciutat. -Normalització de la diversitat com valor positiu. -Concepte de ciutadania i drets civils. -Construcció nous relats. Normalització diversitat. Resultats/accions -Participants en accions de sensibilització. -Increment de participants Espais de Treball. -Adhesions Xarxa. Metodologia: -Disseny d’ accions formatives. -Disseny d’ accions de sensibilització. -Construcció nous relats. -Generació de noves xarxes de participació inclusives. Processos -Creació de material de sensibilització. -Creació d’ accions de sensibilització.

19 Estratègia i metodologia
Àmbit: Xarxes socials Objectius: -Detecció i contrastació de rumors en xarxes socials. -Difusió d’ un discurs de diversitat en positiu. -Difusió de les accions i materials de la Xarxa i altres iniciatives de ciutat. Resultats/accions: -Adhesions a Facebook, Twitter. -Impactes de campanyes en visites. -Visites a la web de la Xarxa. Metodologia: -Actualització continua de material i informació. -Participació en campanyes de sensibilització. -Construcció nous relats Generació de noves xarxes de participació inclusives. Processos: -Actualització web. -Presencia e Facebook i Twitter.


Descargar ppt "Pla d'Acció ANTIRUMORS (PAAR)"

Presentaciones similares


Anuncios Google