Descargar la presentación
La descarga está en progreso. Por favor, espere
1
Recetas 1 Objetivo: Entender una receta
Utilizar el vocabulario de comida en un nuevo contexto 1
2
Empareja los ingredientes con la imagen correcta.
200g de atún (en lata de conserva) Aceite de oliva virgen extra (2 cucharadas) 1 cebolla mediana 1 pimiento rojo asado 1 tomate grande maduro Pimentón molido (1 cucharada) 1 huevo Sal y pimienta negra Masa de hojaldre 1 2 3 4 5 6 7 8 9 The matching up activity should be quite straightforward. Encourage students to speculate as to the meanings of some of the other words too – i.e. lata – cucharada – mediana – asado – maduro - molido
3
¿Qué se puede preparar con estos ingredientes?
1 x minute brainstorm of different dishes they could make with these ingredients – a bit like Ready Steady Cook! 1
4
¿Dónde se originaron las empanadas?
Empanadas de atún This is where we are heading with this! A recipe for tuna pasties. The remainder of this lesson will be a reading task (to be completed at home but read through in class altogether) ¿Dónde se originaron las empanadas?
5
Las empanadas Una empanada es un alimento preparado compuesto por una fina masa de pan y levadura, rellena de cualquier alimento salado o dulce. Podría ser carne o fruta. Es un alimento elaborado por la mayoría de las culturas gastronómicas de los países hispánicos. Las empanadas saladas son muy populares en Inglaterra. Algunas son muy conocidas como los Cornish pasties, típicas de la región de Cornualles. Se elaboran tradicionalmente con una mezcla de carne de vaca, patata, nabicol y cebolla. La emigración británica llevó los pasties de Cornualles a Australia donde son muy populares también.
6
A Answer the questions in English.
1 Where are pasties popular? (3) 2 What example is given of a savoury pasty filling? (1) And a sweet filling? (1) 3 What do the words ‘una fina masa’ refer to? (1) 4 Name 3 of the 4 ingredients of the filling in a Cornish Pasty. (3) 5 What is the reason why pasties are popular in Australia? (1) These are the questions for the pasty reading – Give students 7 minutes for this and go through answers in class. B ¿Cómo se dice en español…? savoury food/dish sweet filled wih they are made with a mixture of
7
El gran final del concurso de las empanadas
Watch the clip all the way through. The dual linguist groups don’t have time to do follow up activities with this video but it is still worth watching it for comprehension and to get the idea of the recipe. 4 minute clip from BBC clips online. Here is the link. (The picture quality is not amazing BUT the audio is extremely good and very clear.) The clip is the first part of 2 showing the final of an empanada competition between 2 boys and 2 girls. This part covers the shopping for ingredients. It was made in Columbia so there are some interesting things for students to listen out for – including use of ‘muchacho’ instead of ‘chico’ and pronunciation of ‘c’ obviously.
8
Preparación de la receta de empanadas de atún
1 Extender la masa con un rodillo hasta que quede una lámina delgada. 2 Cortar unos círculos al tamaño elegido. 3 Poner las láminas entre papel de parafina y pasar al frigorífico mientras se realiza el siguiente proceso (ya que es mejor trabajar con la masa fría). 4 Picar todo finito (la cebolla, el pimiento y el tomate) 5 Poner el aceite en la sartén y freír un poco todos los ingredientes (menos el huevo y el atún). 6 Cuando la cebolla esté blanda, echar el atún y seguir cocinando un poco más a fuego bajo. Apartar. 7 Batir el huevo en un cuenco. 8 Sacar las láminas de hojaldre. Poner con una cuchara porciones de relleno sobre las láminas de masa. 9 Untar el borde de la masa con el huevo batido, doblarlas y pegarlas. 10 Ponerlas en una bandeja para el horno a 150 grados por 15 o 20 minutos. This is a reading activity – understanding a recipe. There is a fair amount of text here and students will need to pick out the key verbs and the ingredients that they know, plus their idea of how you go about making a pasty and use all of these knowledge to complete the activity on the next slide. I have not differentiated this task in its design more that having a version of the text with the key verbs and ingredients highlighted, which should help weaker learners. The teacher might need to differentiate in terms of support offered as students work through. Dictionaries also an option. Also working in pairs etc…
9
A Skim the 10 instructions and decide which instruction matches each of the two pictures below.
B Draw a picture for the remaining 8 instructions in the boxes below. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
10
Preparación de la receta de empanadas de atún
1 Extender la masa con un rodillo. 2 Cortar unos círculos. 3. Poner las láminas entre papel y pasar al frigorífico. 4 Picar todo (la cebolla, el pimiento y el tomate) 5. Poner el aceite en la sartén y freír un poco todos los ingredientes (menos el huevo y el atún). 6 Cuando la cebolla esté blanda, echar el atún y seguir cocinando un poco más a fuego bajo. Apartar. 7 Batir el huevo . 8 Sacar las láminas de hojaldre. Poner porciones de relleno sobre las láminas de masa. 9 Untar el borde de la masa con el huevo batido, doblarlas y pegarlas. 10 Ponerlas en una bandeja para el horno a 150 grados por 15 o 20 minutos. Easier version of the text. As there is a range of ability within every class, perhaps suggest that students choose which version of the text to try out.
11
¿Cuáles son las acciones principales?
extender cortar poner pasar picar freír echar seguir (cocinando) apartar sacar untar doblar pegar A Re-read the instructions and work out from the context what you think each verb means. B Write your idea first and then look up any you are not sure about in a dictionary. C Do any of these verbs mean more or less the same thing? These are synonyms. Highlight them in the same colour. This is an additional activity for those who finish early.
Presentaciones similares
© 2024 SlidePlayer.es Inc.
All rights reserved.