La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

LES LLEIS DE L’HERÈNCIA.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "LES LLEIS DE L’HERÈNCIA."— Transcripción de la presentación:

1 LES LLEIS DE L’HERÈNCIA

2 Conceptes bàsics - Gens Genotip Fenotip - Locus

3 Al·lel: al·lelisme múltiple.
Organisme homozigot Organisme heterozigot Al·lel dominant Al·lel recessiu Herència intermèdia Codominància

4 Experiments i Lleis de Mendel
Pèsols: es conrea i controla fàcilment pot autofecundar‑se (línies pures −homozigòtiques−) diferents caràcters (forma de les llavors, color dels cotilèdons, etc.)

5 1r experiment i 1a Llei de Mendel
Al creuar una varietat de pèsol de llavor llisa amb una altra de llavor rugosa, sempre s'obtenien només llavors llises Primera llei o llei de la uniformitat: tots els descendents del creuament de dues races pures són iguals

6 2n experiment i 2a Llei de Mendel
Autofecundant la F1 comprovà que en la següent generació (F2) apareixien exemplars de les dues varietats originals en proporció 3 (llis) : 1 (rugós)

7 Segona llei o llei de la segregació: els factors antagònics (al·lels) que determinen un caràcter es separen i s’hereten independentment, combinant‑se a l'atzar. Dominància incompleta o herència intermèdia: No sempre es dóna dominància, la F1 pot presentar un fenotip intermedi entre els progenitors. Codominància: s'expressen els dos caràcters alhora, com en el cas dels grups sanguinis A, B, 0 i AB.

8 Retroencreuament o creuament prova

9 3r experiment i 3a Llei de Mendel: Llei de la transmissió independent
Els caràcters hereditaris s’hereten independentment uns dels altres, i es combinen a l'atzar. Es compleix si els gens que regulen els dos caràcters es localitzen en parells de cromosomes homòlegs diferents.

10 Teoria cromosòmica de l’herència
els gens estan en els cromosomes els gens consten de com a mínim dos al·lels per a cada caràcter els gens es disposen linealment en els cromosomes els gens d'un mateix cromosoma tenen tendència a heretar-se junts: lligament.

11 Determinació del sexe - Cromosomes sexuals: En mamífers els mascles són XY i les femelles XX.

12 Herència lligada al sexe
- Gens que es troben en els cromosomes sexuals. - Els cromosomes X i Y no són homòlegs: segment diferencial on la seqüència de gens és diferent en cadascun.   

13 Per tant, els gens que es troben en els segments diferencials estan totalment lligats al sexe.
daltonisme hemofília

14 calbície en ambdós sexes
Hi ha caràcters que per manifestar‑se depenen del sexe de l'individu: són caràcters influïts pel sexe, i els seus gens es troben en els autosomes o en segments homòlegs de cromosomes sexuals. Calbície en humans Banyes en xais Genotips Fenotips CC calbície en ambdós sexes AA banyes en ambdós sexes Cc homes calbs Aa banyes en mascles cc homes i dones normals aa sense banyes


Descargar ppt "LES LLEIS DE L’HERÈNCIA."

Presentaciones similares


Anuncios Google