La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

LA VIDA MARINA.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "LA VIDA MARINA."— Transcripción de la presentación:

1 LA VIDA MARINA

2 DATA: Nom i Cognom: Grup: Descripció breu de la sortida:

3

4 BIODIVERSIQUADRE COLLS MIRALPEIX

5 Recol·lectem mostres Explica què heu recol·lectat Com ho heu fet, les teves observacions.

6

7 Sardina Cranc Medusa Posidònia Esponja Cogombre de mar
Classifica els següents animals i vegetals marins segons al grup al que pertanyen: Nom del grup Nècton Bentos Plàncton Vàgil Sèssil Com i on viuen? Sardina Cranc Medusa Posidònia Esponja Cogombre de mar

8 Els organismes bentònics són aquells que viuen al fons marí, aquest fons pot ser de sorra o de roca (també de posidònia, però en parlarem més endavant). Quines adaptacions (forma, color, etc.) presenten a aquests dos ambients? Adaptacions per viure a la sorra: Adaptacions per viure a la roca:

9 DISTRIBUCIÓ DELS ORGANISMES EN L’ESPAI
No tots els organismes marins viuen en els mateixos llocs, sinó que es situen allà on més els hi convé. A cada lloc trobem unes característiques físiques concretes i unes condicions ambientals determinades que permeten que hi hagi organismes que hi poden viure i d’altres que no. La distribució vertical dels organismes marins rep el nom de zonació litoral i hi podem distingir tres zones diferents: Zona supralitoral: és la zona que es troba sempre fora de l’aigua, rep els esquitxos de l’aigua del mar. Zona mediolitoral: és la zona que es troba entre el nivell més alt que pot assolir l’aigua i el més baix. També és on trenquen les onades. Zona infralitoral: és la zona que sempre es troba submergida.

10 Zona supralitoral. Organismes:
Ara treballarem la zonació litoral dels organismes marins. A continuació et mostrem un perfil del litoral, un esquema que representa les tres zones de les que hem parlat abans. Situa a cada zona un mínim de dos exemples que coneguis. Zona supralitoral. Organismes: Zona: Organismes: Zona: Organismes:

11 Tot passejant per la platja ens fixarem en les restes d’organismes que trobem. Fes un llistat de les restes que trobis i classifica-les segons si són restes d’animals, de vegetals o artificials. Observa les restes artificials (deixalles) que heu trobat. De quin tipus (paper, vidre, plàstic o orgànic) n’hi ha més quantitat? Animals Vegetals Restes artificials

12 IDENTIFICACIÓ DELS ÉSSERS VIUS
ELS INVERTEBRATS MARINS Els invertebrats es caracteritzen per l’absència d’esquelet intern format per la columna vertebral, crani i esquelet apendicular. Distingirem 6 grups d’invertebrats marins: Els Porífers (esponges) Els Cnidaris (meduses i pòlips) Els Cucs (cucs de sorra, cucs de plomall, i altres) Els Mol·luscs (petxines, cargols, ullals de mar, calamars, pops i sèpies) Els Equinoderms (estrelles, les garotes i els cogombres de mar) Els Artròpodes: Crustacis (crancs, glans de mar, puces de mar) ELS VERTEBRATS MARINS Els vertebrats es caracteritzen per la presència d’esquelet intern format per la columna vertebral, crani i esquelet apendicular. Distingirem alguns dels vertebrats de les costes del Garraf: Els Peixos: Peixos d’esquelet cartilaginós (taurons i rajades) Peixos d’esquelet ossi (la resta de peixos) Els Rèptils Els Mamífers

13 ORGANISME 1 Philum: Classe: Nom Científic Nom vulgar Descripció: Hàbitat:

14 ORGANISME 2 Philum: Classe: Nom Científic Nom vulgar Descripció: Hàbitat:

15 3. ELS BOSCOS DEL MAR LA POSIDÒNIA La Posidonia oceanica és una planta superior (fa flor, fruit i llavor) marina que només es troba a la Mediterrània. El seu paper a l’ecosistema marí és molt important ja que a part de ser un productor primari, també fixa els fons de sorra i ofereix un espai per la reproducció i el refugi de moltes espècies marines. A la Mediterrània hi trobem tres espècies més de plantes superiors marines, també anomenades fanerògames marines, com la Cymodocea nodosa, la Zostera noltii i la Zostera marina, però la posidònia és la més important. Herbei és el nom que reben les extensions de posidònia que cobreixen els fons marins sorrencs. Els pescadors sempre els han conegut amb el nom d’alguers, perquè pensaven que era una alga. Els pescadors de Vilanova i la Geltrú els hi deien bruts.

16 De les restes de posidònia (fulles, rizomes, arrels, pilotes de mar, etc.) agafa’n una per observar-la. Dibuixa-la i descriu el que veus. L’herbei de posidònia és un ecosistema amb una diversitat molt elevada d’organismes. Cita tres organismes que visquin en aquest ambient, i explica alguna característica o curiositat d’aquests.

17 Observa els mapes de situació de la posidònia a la costa del Garraf i respon:
Què ha anat passant al llarg dels anys amb aquests herbeis? Quin és l’estat de conservació actual de la praderia de posidònia davant de Sitges? La Posidonia oceanica pateix una sèrie d’actuacions que la posen en perill d’extinció. Enumera-les i explica quin impacte provoca cadascuna d’elles.

18 REFLEXIÓ Què has après sobre els invertebrats marins:

19 REFLEXIÓ Què has après sobre la biodiversitat :

20 REFLEXIÓ Què has après sobre la Posidònia oceànica:

21 La teva opinió importa


Descargar ppt "LA VIDA MARINA."

Presentaciones similares


Anuncios Google