La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Ciència, tècnica i societat

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Ciència, tècnica i societat"— Transcripción de la presentación:

1 Ciència, tècnica i societat
Unitat 1 Ciència, tècnica i societat

2 En aquest tema aprendràs a...
Definir ciència i tècnica. Comprendre la necessitat de l’educació científica. Conèixer els dilemes morals de la investigació científica. Comrendre les característiques del mètode científic i de la tècnica. Conèixer les fases del desenvolupament tecnocientífic. Analitzar de forma crítica un text. (Notícies, articles de divulgació, etiquetes...)

3 1. La ciència, la tècnica i els ciutadans
Habitualment confiem molt en la ciència. No sabem què significa ‘provat centificament’ però la ciència té un prestigi

4 1.1. El desenvolupament tecnocientífic
Gràcies a la ciència i la tècnica l’ésser humà pot conéixer i transformar la realitat que l’envolta. La ciència és una activitat que permet GENERAR coneixement. La tècnica és una activitat destinada a satisfer necessitats.

5 La ciència i la tècnica han permés aconseguir grans ÈXITS (medicina, etc…)
Però també han donat lloc a grans DESGRÀCIES. (Bomba atòmica, armament nuclear…) Sovint comporten DILEMES MORALS… (Clonació humana…) La ciència i la tècnica han de ser sotmeses al control social i la reflexió ètica. És responsabilitat de tots els ciutadans.

6 1.2 Característiques de la ciència
Rigor Les afirmacions han de ser justificades logicament. Exemple: Segons els protocols de la física per mesurar la temperatura, puc assegurar que d’ahir a avui la temperatura aquí ha augmentat 2’1 graus. Donat que suo molt, segur que la temperatura ha pujat 2 graus. Objectivitat Per tal que la ciència sigui objectiva existeixen convenis internacionals.

7 Un treball científic sol seguir els passos següents de publicació:
Mètode científic Plantejament de preguntes. Formulació d’hipòtesis. Contrastació d’hipòtesis. Formulació de grans teories o noves hipòtesis. Un treball científic sol seguir els passos següents de publicació: Arribem a noves conclusions. Escrivim un article per explicar-ho, i indiquem els passos seguits i els experiments. Enviem l’article a una revista especialitzada. La revista reenvia l’article per analitzar si és cert o és un frau a un grup d’experts. L’article es publica si els experts en donen el vistiplau i s’acaba acceptant.

8 1.2 Desenvolupament de la ciència
FILOSOFIA TRADICIONAL DE LA CIÈNCIA El coneixement científic està deslligat de tota influència social. NOVA FILOSOFIA DE LA CIÈNCIA Thomas S. Kuhn 1962. Kuhn publica el llibre ‘La estructura de las revoluciones científicas’. Segons Kuhn el desenvolupament de la ciència segueix unes fases: Paradigma Preciència Ciència normal Crisi Revolució Exemple: Revolució Copernicana s XVI

9 La classificació de les ciències

10 1.3. Desenvolupament de la tècnica
S’encarrega de ‘saber fer’ És una eina de transformació de la realitat. Sovint apareix la tècnica i posteriorment la ciència esbrina els diferents mecanismes. EXEMPLE: Els homes van aprendre a fer pa sense saber totes les reaccions químiques que hi tenen lloc.

11 Un exemple de tècnica… Es considera l’origen de la tècnica juntament amb les primeres eines.

12 1.3.1. Les etapes de la tècnica
Segons Ortega y Gasset, filòsof espanyol les etapes són: 1. La tècnica de l’atzar. La tècnica lligada a l’atzar. 2. La tècnica de l’artesà. Els mitjans tècnics han augmentat i la gent s’especialitza. 3. La tècnica del tècnic. A partir de la Revolució Industrial, la tècnica evoluciona gràcies al treball rigorós i metòdic.

13 El sistema tècnic L’evolució de la tècnica es troba lligada a les influències d’altres activitats socials. Un sistema tècnic defineix l’horitzó tècnic d’una època. Així a la primera meitat del s XIX l’horitzó era la màquina de vapor, van aparèixer nous mitjans de transport... Actualment els ordinadors (màquines i programes) són l’horitzó tècnic.


Descargar ppt "Ciència, tècnica i societat"

Presentaciones similares


Anuncios Google