Descargar la presentación
La descarga está en progreso. Por favor, espere
2
Què és una denominació d´origen?
És un producte alimentari autòcton, excepcional, únic i oficialment reconegut i acreditat per la Unió Europea per la seva alta qualitat. Pot ser una DOP, Denominació d´Origen Protegida. Pot ser una IGP, Indicació Geogràfica Protegida. A Catalunya en tenim 20, un 30% del total de l´estat espanyol. Catalunya és un país ric en diversitat bioclimàtica: - Litoral, prelitoral, plana interior seca, plana interior de regadiu, Prepirineu i alt Pirineu. - Catalunya al llarg de la història ha estat zona de pas d´una gran diversitat de cultures. - Les nostres DOP i IGP formen part del nostre patrimoni cultural. - Col.laboren en la sostenibilitat d´un territori, la seva gent i el medi ambient. - Han estat i són la base de la cuina catalana tradicional.
3
Denominació d’Origen Protegida (DOP)
DEFINICIONS DOP I IGP Denominació d’Origen Protegida (DOP) Indicació Geogràfica (IGP) Protegida Producte originari d’una zona geogràfica determinada La qualitat o les característiques són conseqüència essencial o exclusiva al medi geogràfic (factors naturals i humans) Producció, transformació i elaboració a la zona geogràfica Producte originari d’una zona geogràfica determinada Tenen una qualitat, una reputació o altra característica que pot atribuir-se a l’esmentada zona Producció i/o transformació i/o elaboració a la zona geogràfica
4
RELACIÓ DE LES DOP I IGP A CATALUNYA
DOP Oli de l’Empordà IGP Poma de Girona IGP Llonganissa de Vic IGP Calçot de Valls DOP Siurana DOP Mongeta del ganxet DOP Oli del Baix Ebre-Montsià DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya DOP Les Garrigues IGP Clementines de les Terres de l’Ebre DOP Arròs del Delta de l’Ebre DOP Avellana de Reus DOP Oli de Terra Alta DOP Pera de Lleida IGP Pollastre i Capó del Prat IGP Patates de Prades IGP Torró d’Agramunt IGP Vedella dels Pirineus Catalans DOP Fesols de Santa Pau IGP Pa de Pagès Català
5
RELACIÓ DE LES DOP I IGP A CATALUNYA
Denominació d’Origen Protegida (DOP) DOP Avellana de Reus DOP Arròs del Delta de l’Ebre DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya Mongeta del Ganxet DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya DOP Les Garrigues DOP Oli de l’Empordà DOP Oli del Baix Ebre-Montsià DOP Oli de Terra Alta DOP Siurana DOP Pera de Lleida DOP Mongeta del Ganxet DOP Fesols de Santa Pau
6
IGP Pollastre i Capó del Prat IGP Calçot de Valls
Relació d´IGPs a Catalunya Indicació Geogràfica (IGP) Protegida IGP Pollastre i Capó del Prat IGP Calçot de Valls IGP Patates de Prades IGP Poma de Girona IGP Vedella dels Pirineus Catalans IGP Pa de Pagès Català IGP Clementines de les Terres de l´Ebre. IGP Llonganissa de Vic. IGP Torró d´Agramunt.
8
DOP Avellana de Reus Zona de producció: Comarques del Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès, el Priorat, La Conca de Barberà i la Terra Alta. Varietats: Negreta, Pauetet, Gironella, Morella i Culplana. Característiques: Es poden presentar de tres formes: avellana amb closca, avellana en gra i avellana torrada. Han de tenir uns diàmetres determinats. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
9
DOP Arròs del Delta de l’Ebre
Zona de producció: Municipis del Delta de l’Ebre i Sant Jaume d’Enveja. Varietats: Bahia, Tebre, Sénia, Fonsa, Bomba i Montsianell. Totes de la categoria comercial extra. Característiques: La seva qualitat gustativa es caracteritza per un alt contingut de midó que li proporciona una gran capacitat d’absorció dels sabors. Podem utilitzar les varietats d’arròs extra per un arròs sec o bomba per un caldós. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
10
DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya
Zona de producció i elaboració: Comarques de l’Alt Urgell i La Cerdanya. Característiques: Elaborat exclusivament amb llet de vaca pasteuritzada, madurat, de pasta premsada no cuita. La pasta és de color crema o marfil, de textura tendre i cremosa, d’aroma dolça i penetrant, de gust franc, suau i agradable. Té l’escorça natural de color marró clar. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
11
DOP Mongeta del ganxet Zona de producció: Comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com municipis de les comarques del Maresme i de la Selva. Cal destacar que aquesta varietat de mongeta a l’actualitat no es conrea en cap altre lloc del món. Varietats: Mongeta Phaseolus vulgaris L. del tipus varietat “Ganxet”, comercialitzada com a llegum seca, cuinada o en conserva. Característiques: Presenta un gra blanc lleugerament brillant, aplanat i fortament arronyonat, amb un grau de ganxo d’entre 2 i 3 en una escala de curvatura de 0 a 3, i amb un pes mig d’entre g per cada 100 llavors. Un cop cuita, presenta una pell lleugerament rugosa i molt poc perceptible, amb una persistent cremositat i un sabor extremadament suau. Són de la categoria comercial extra. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
12
DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya
Zona de producció i elaboració: Comarques de l’Alt Urgell i La Cerdanya. Característiques: Elaborada amb nata de llet de vaca de raça frisona pasteuritzada i ferments làctics mesòfils. L’alimentació de les vaques, el clima d’aquestes comarques i el procés d’elaboració i maduració confereixen a la mantega la seva olor i el seu sabor característic, d’alta intensitat global i lleugerament àcid que recorda el de l’avellana. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
13
DOP Les Garrigues Zona de producció: Comarques de les Garrigues, el Segrià i l’Urgell. Varietats: Arbequina (90%) i Verdiell (10%) Característiques: Oli d’oliva verge extra afruitat d’oliva fresca, dens, amb cos, amb fragàncies que recorden diversos fruits, principalment el tomàquet i l’ametlla verda. Segons el moment de collita, es diferencien dos tipus d’oli: afruitat verd, procedent d’una collita més primerenca, d’oliva verda, de sabor ametllat amarg i lleugerament picant al final; i afruitat dolç, que prové d’una collita més tardana, d’oliva madura, més dolcenc i amb una intensitat més suau dels atributs. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
14
* Producte en procès de reconeixement comunitari
DOP Oli de l’Empordà Zona de producció: Comarques de l’Alt Empordà i del Baix Empordà, alguns municipis confinants de les comarques del Gironès i el Pla de l’Estany. Varietats: Un mínim del 80% de les varietats Argudell, Corivell, Verdal (Llei de Cadaqués), i Arbequina per separat o conjuntament, i en un màxim del 20%, per a d’altres varietats també de la zona. Característiques: Olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa si es comercilitzen filtrats. Són olis molt agradables al paladar, molt gustosos i aromàtics: lleugerament astringents amb una amargor i una picantor en equilibri amb l’afruitat i una complexitat aromàtica notable, en la qual s'aprecien aromes que recorden l'ametlla, el tomàquet, els anissats, el fonoll i la carxofa. * Producte en procès de reconeixement comunitari Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
15
DOP Oli del Baix Ebre-Montsià
Zona de producció: Comarques del Baix Ebre i el Montsià. Varietats: Morruda (50%), Sevillenca (30-35%) i Farga (10-20%). Totes autòctones. Característiques: Olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa, d'un color que varia segons l'època de recol·lecció i de la situació geogràfica dins de la zona de producció des del groc verdós al groc daurat. Són olis molt agradables al paladar, molt gustosos i aromàtics, de sabor afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolços quan aquesta avança. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
16
DOP Oli de Terra Alta Zona de producció: Comarca de la Terra Alta i alguns municipis de la Ribera d’Ebre. Varietats: Empeltre amb petites participacions d’Arbequina, Morruda i Farga. Característiques: Olis límpids, transparents, sense vels ni terbolesa, d'un color groguenc, d'intensitat entre lleugera i mitjana, dolcencs, lleugerament amargs i picants, i amb certa astringència, amb connotacions aromàtiques que recorden l'ametlla i la nou verda. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
17
DOP Siurana Zona de producció: Comarques del Priorat, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, l'Alt i el Baix Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà. Varietats: Arbequina (90%), Rojal i Morruda (10%). Característiques: Oli d’oliva verge extra equilibrat, molt agradable al paladar i amb fragància d’ametlla verda i poma. Es poden diferenciar dos tipus d'olis segons el moment de la recol·lecció: afruitat procedent d'una recol·lecció més primerenca, de color verd, amb més cos i amb sabor ametllat amarg; i dolç de recol·lecció més tardana, de color groc i més fluid que l'anterior. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
18
DOP Pera de Lleida Zona de producció: Comarca del Pla d'Urgell i alguns municipis de les comarques de Les Garrigues, La Noguera, El Segrià i l'Urgell. Varietats: Fruit de l’espècie Pyrus communis L. de les varietats Llimonera, Blanquilla i Conference. Característiques: Les peres han de ser de les categories comercials extra i primera destinades al consum en fresc. Presenten una dolçor i un gust característic degut al seu major nivell de sucres, major sucositat, flavour i aroma. En el cas de la varietat Conference altre aspecte diferencial és el tipus de russeting menys uniforme i més rústic i de forma més arrodonida. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
19
IGP Pollastre i Capó del Prat
Característiques i zona de producció: La raça Prat, autòctona de la comarca del Baix Llobregat es caracteritza pel seu color ros fosc, les potes de color blau pissarra i la cresta senzilla dentada; la cua del gall té plomes abundants i cau rap enrere. La seva carn té una finor i una melositat característiques i sense greixos excessius. Els pollastres i els capons són criats en explotacions ubicades en alguns municipis del Baix Llobregat, a terra i amb una alimentació rica en cereals Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
20
IGP Calçot de Valls Zona de producció: Comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Varietats: Cebes procedents de l’espècie d’Allium cepa L. de la varietat blanca gran terdana de Lleida. Característiques: Els calçots es conreen seguint unes pràctiques de cultiu tradicionals que duren gairebé un any. La varietat blanca gran tardana de Lleida destaca per la seva dolçor i per la mida i el nombre de calçots obtinguts per ceba, habitualment de 4 a 7. Els calçots de Valls tenen una llargada de cama blanca de 15 a 25 cm i un diametre, mesurat a 5 cm de l’arrel, ente 1,7 i 2,5 cm. Es comercialitzen condicionats en feixos de 25 i 50 unitats. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
21
IGP Patates de Prades Zona de producció: Municipis de Prades, Capafonts, la Febró i Arbolí, tots de la comarca del Baix Camp a peu de les muntanyes de Prades. Varietats: Kennebec Característiques:Les condicions d'altitud, edafològiques i climàtiques d'aquesta zona, juntament amb la tradició del conreu i l'experiència dels agricultors, fan que les Patates de Prades presenten unes característiques diferencials i de qualitat superior. El seu cultiu segueix les normes de producció integrada per a patates d'acord amb la normativa vigent en la matèria. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
22
IGP Poma de Girona Zona de producció: Comarques de la Selva, el Baix Empordà i l'Alt Empordà, el Gironès i el Pla de l'Estany. Varietats: Grups Golden, Red Delicious, Gala i Granny Smith. Característiques: Les pomes són de la categoria extra i primera i han estat conreades d’acord amb les normes de producció integrada per a pomes, amb mètodes que respecten la salut humana i el medi ambient, i es recullen quan l'estat de maduresa del fruit és l'adequat per assolir el grau de qualitat organolèptica de cadascuna de les varietats. Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
23
* Producte en procès de reconeixement comunitari
IGP Vedella dels Pirineus Catalans Races i àmbit de producció: Bruna dels Pirineus, Charolais i Limousine i els encreuaments entre ells, nascuts a les comarques pirinenques i prepirinenques. Característiques producció: Les vaques i els vedells es crien en règim extensiu o semiextensiu, on l’alimentació de base són les pastures. Les cries creixen a l’aire lliure i mamen de la mare un mínim de quatre mesos. Aquesta alimentació es complementa amb herba de pastura. L’engreix es fa a les mateixes explotacions a base de farratges i productes nobles com cereals i lleguminoses. Característiques de la carn: El color va de rosat a vermell brillant, i el del greix, de blanc a crema. Presenta infiltracions de greix intramuscular. La maduració és de set dies, com a mínim, aporta la tendresa i les característiques diferencials. * Producte en procès de reconeixement comunitari Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
24
* Producte en procès de reconeixement comunitari
IGP Pa de Pagès Català Zona de Producció: Tot Catalunya. Característiques: És un pa tradicional, rodó girat, d’imatge rústica que presenta un gran aroma i sabor, i manté la sensació de frescor i una textura agradable moltes hores. La corsta és gruixuda i cruixent, té un color torrat amb cert clivellat. La molla d’alveolat gran i i rregular és esponjosa. Elaboració: Procés d’elaboració fidel a la tradició en el qual el format és totalment manual, la fermentacicó és llarga (mínim 3 hores) i la cocció es fa lentament en un forn amb solera refractària. Perquè la crosta assoleixi el seu aspecte característic, és necessari el saber-fer del forner que afegeix vapor d’aigua en el moment adequat durant la cocció. Comercialització: S’embossa individualment just en el moment de la venda. L’etiquetatge ha de dur el logotip propi de la IGP Pa de Pagès Català. * Producte en procès de reconeixement comunitari Qualitat agroalimentària. Distintius d’origen i qualitat
Presentaciones similares
© 2025 SlidePlayer.es Inc.
All rights reserved.