La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

UNITAT 2 MATERIALS TERRESTRES: ROQUES I MINERALS.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "UNITAT 2 MATERIALS TERRESTRES: ROQUES I MINERALS."— Transcripción de la presentación:

1 UNITAT 2 MATERIALS TERRESTRES: ROQUES I MINERALS

2 ÍNDEX Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals ELS MINERALS
PROPIETATS: LES EMPREMTES DIGITALS DELS MINERALS TRES MIL MINERALS REPARTITS EN VUIT GRUPS LES ROQUES: FILLES DELS PROCESSOS GEOLÒGICS ROQUES ÍGNIES: FILLES DEL FOC ROQUES METAMÒRFIQUES: FILLES DE LA CALOR I LA PRESSIÓ ROQUES SEDIMENTÀRIES: FILLES DE LA METEORITZACIÓ ROQUES SEDIMENTÀRIES: FILLES DE LA METEORTIZACIÓ II JACIMENTS MINERALS ENLLAÇOS

3 Cristal·lització a partir de fluids Transformació en estat sòlid
Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals ELS MINERALS Unidad 3. La Psicología dinámica S’anomenen minerals els materials sòlids, inorgànics i d’origen natural que tenen una composició química determinada i una estructura atòmica ordenada. Els minerals es poden formar per dos mecanismes: Cristal·lització a partir de fluids Transformació en estat sòlid Tenen l’origen en una dissolució aquosa per evaporació del dissolvent, per refredament del magma o per sublimació de vapors. Es formen quan es produeixen canvis en les condicions ambientals, sobretot de temperatura i pressió. Es produeix un nou mineral a partir d’un mineral preexistent. Pot ser que es modifiqui l’estructura del mineral sense variar la seva composició o que se’n formin de nous per transferència d’ions.

4 PROPIETATS: LES EMPREMTES DIGITALS DELS MINERALS Propietats vectorials
Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals PROPIETATS: LES EMPREMTES DIGITALS DELS MINERALS Propietats escalars Propietats vectorials Hàbit: és l’aparença o forma externa en què està cristallitzat. Densitat: és la relació que hi ha entre la massa d’un mineral i el seu volum. Punt de fusió: és la temperatura a la qual es fon un mineral. Propietats mecàniques: estan relacionades amb la cohesió: duresa, tenacitat o elasticitat, fractura, exfoliació. Propietats òptiques: fan referència al comportament dels minerals en relació amb la llum: color, brillantor o lluïssor i birefrigència. Propietats magnètiques: es relacionen amb el comportament de certs minerals davant d’imants de ferro. Propietats elèctriques: relacionen els minerals amb el seu comportament com a conductors elèctrics.

5 TRES MIL MINERALS REPARTITS EN VUIT GRUPS
Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals TRES MIL MINERALS REPARTITS EN VUIT GRUPS Elements natius: són minerals formats per un sol element químic. Sulfurs i compostos afins: són combinacions sense oxigen de diversos elements metàl·lics o metal·loides amb sofre, bismut, arsènic o altres. Halurs o sals: són combinacions de metalls amb elements halògens com el fluor o el clor, a vegades amb incorporació d’aigua. Òxids i hidròxids: són compostos formats per la combinació de metalls amb oxigen o amb grups hidroxil. Carbonats, nitrats i borats: són oxisals combinades amb metalls. Sulfats, cromats, molibdats i wolframats: són també oxisals amb metalls, que presenten aspecte no metàl·lic i duresa baixa. Fosfats, arseniats i vanadats: són combinacions de fòsfor, arsènic o vanadi amb oxigen. Silicats: són la classe mineralògica més important. Es caracteritzen pel fet de contenir Si i O, i formen una unitat fonamental comuna a tots els minerals del grup amb forma de tetràedre regular, anomenat tetràedre de sílice.

6 LES ROQUES: FILLES DELS PROCESSOS GEOLÒGICS
Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals LES ROQUES: FILLES DELS PROCESSOS GEOLÒGICS Segons el seu origen, hi ha tres tipus de roques, totes relacionades entre si perquè, en variar les condicions a què es troben sotmeses, es transformen i es reciclen. roques ígnies Són roques endògenes (formades a l’interior de l’escorça) per solidificació del magma. roques metamòrfiques Són també roques endògenes, però formades a partir d’altres roques a causa de les altes pressions o altes temperatures a l’interior de l’escorça. roques sedimentàries Són roques exògenes (formades a la superfícies terrestre) com a resultat dels processos d’erosió, transport i sedimentació, o bé de processos biològics. Fes un clic sobre els botons per llegir la definició

7 ROQUES ÍGNIES: FILLES DEL FOC
Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals ROQUES ÍGNIES: FILLES DEL FOC Les roques ígnies, o magmàtiques, es formen a partir del refredament i la solidificació del material fos a l’interior de l’escorça, o del mantell superior, anomenat magma. Textures Origen Textura granuda: la roca està cristal·litzada amb cristalls més o menys del mateix volum. Textura afanítica: típica de roques que s’han format per refredament ràpid del magma. Textura porfírica: és una combinació de les dues textures anteriors. Roques plutòniques: són aquelles en què la solidificació del magma és lenta i té lloc en profunditat. Roques volcàniques: són roques que es formen quan el magma arriba a la superfície terrestre i surt a l’exterior en forma d’erupció volcànica. Roques filonianes: s’originen quan el magma s’obre pas cap a la superfície a través d’esquerdes o filons i se solidifica en el seu interior. Textura granular.

8 ROQUES METAMÒRFIQUES: FILLES DE LA CALOR I LA PRESSIÓ
Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals ROQUES METAMÒRFIQUES: FILLES DE LA CALOR I LA PRESSIÓ A causa de la pressió, els minerals de les roques metamòrfiques poden orientar-se i donar lloc a la foliació. Roques sense foliació Roques amb foliació Marbre i quarsita: provenen del metamorfisme de calcàries i gresos rics en quars, respectivament. Cornubianites: formades a partir de roques argiloses, amb composició molt variable. Amfibolites: procedents de roques ígnies bàsiques, són riques en amfíbols. Migmatites: són roques de metamorfisme de contacte de grau alt, que han experimentat fusió parcial. Pissarres: roques amb minerals invisibles a simple vista i amb marcada foliació. Fil·lites: són els pas intermedi entre les pissarres i els esquists. Esquists: són roques amb cristalls grans i foliació molt evident, on s’alternen bandes clares i fosques de minerals visibles a simple vista. Gneis: són roques de metamorfisme de grau alt en argiles, gresos o conglomerats, així com en granits.

9 ROQUES SEDIMENTÀRIES: FILLES DE LA METEORITZACIÓ
Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals ROQUES SEDIMENTÀRIES: FILLES DE LA METEORITZACIÓ Les roques sedimentàries estan formades per tres classes de components o partícules: Clasts Fragments de roca que han estat erosionats i transportats. Cristalls Formats per precipitació química en medi aquós. Bioclasts (Fòssils) Restes esquelètiques d’éssers vius.

10 ROQUES SEDIMENTÀRIES: FILLES DE LA METEORITZACIÓ II
Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals ROQUES SEDIMENTÀRIES: FILLES DE LA METEORITZACIÓ II Les roques sedimentàries es classifiquen segons la naturalesa dels seus components. Roques detrítiques Roques no detrítiques Rudites: són roques formades per graves, fragments grans de més de 2 mm i envoltats i cimentats per una matriu fina. Gresos: són roques formades per clasts d’entre 1/16 i 2 mil·límetres és a dir, sorres. La seva composició mineral és molt variada. Lutites: són les roques detrítiques més extenses, i resulten de la cimentació de clasts de volum petit. Roques carbonàtiques: són roques que tenen com a component principal els carbonats. Roques evaporítiques: són roques formades per precipitació de sals en mars interiors, llacs o albuferes. Roques silícies: són roques d’origen orgànic formades per l’acumulació de sílice. Roques carbonoses: són roques que contenen matèria orgànica. Dins d’aquest grup cal destacar els carbons i el petroli.

11 JACIMENTS MINERALS Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals
Un jaciment mineral és un agregat de substàncies d’origen mineral que es troba a l’escorça terrestre, i que és susceptible de ser explotat econòmicament. Jaciments Jaciments filonians Jaciments de concentració magmàtica Jaciments de metamorfisme de contacte Jaciments de metamorfisme regional Jaciments sedimentaris estratiformes Jaciments d’oxidació i enriquiment supergènic Jaciments de sublimació

12 ENLLAÇOS Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals
Els minerals Classificació dels minerals Les roques: filles dels processos geològics Roques ígnies, sedimentàries i metamòrfiques

13 CRÈDITS Unitat 2. Materials terrestres: roques i minerals
Direcció editorial Dolors Rius Coordinació d’àrea Isaac Camps Coordinació i continguts multimèdia Oriol de Bolós Elena Vinent Guions de les unitats digitals Fotografies Arxiu Hermes Hermes Editora General, S. A. Castellnou Edicions, 2008. Castellnou Edicions Pau Claris, 184 08037 Barcelona Telèfon d’atenció al professorat:


Descargar ppt "UNITAT 2 MATERIALS TERRESTRES: ROQUES I MINERALS."

Presentaciones similares


Anuncios Google