La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Oracions de relatiu substantives. ORACIONS DE RELATIU Adjectives.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Oracions de relatiu substantives. ORACIONS DE RELATIU Adjectives."— Transcripción de la presentación:

1 Oracions de relatiu substantives. ORACIONS DE RELATIU Adjectives.
L’ORACIÓ DE RELATIU Oracions de relatiu substantives. ORACIONS DE RELATIU Adjectives.

2 ORACIONS DE RELATIU SUBSTANTIVES
CARACTERÍSTIQUES: Equival a un substantiu. Sintàcticament, pot fer de: S, Atr, CD, CI, CRV, CAg. (També Cpred, CN, CAdj) El pronom relatiu té funció sintàctica pròpia. No hi ha un antecedent evident a l’oració principal.

3 ORACIONS DE REALTIU ADJECTIVES
CARACTERÍSTIQUES: Equival a un adjectiu. Sintàcticament, aquesta oració fa de CN. El pronom relatiu té funció sintàctica pròpia. Hi ha sempre un antecedent a l’oració principal. L’oració de relatiu s’enllaça amb la principal mitjançant el relatiu.

4 FUNCIÓ ESPECIFICATIVA
La informació de l’oració de relatiu és necessària per comprendre el missatge. No va mai entre comes. Totes les oracions de relatiu substantives són especificatives. Les oracions adjectives poden ser especificatives.

5 FUNCIÓ EXPLICATIVA Sempre ha d’anar entre comes.
És pot prescindir de la informació per comprendre el missatge. Sempre ha d’anar entre comes. Les oracions de relatiu substantives mai no poden ser explicatives. Les oracions de relatiu adjectives poden ser explicatives.

6 EL RELATIU QUE (FEBLE) És el més corrent. Es refereix tant a persones com a coses. S’usa tant en oracions substantives com adjectives. No estic d’acord amb el que has proposat a l’assemblea. (substantiva) No estic d’acord amb la proposta que has exposat a l’assemblea. (adjectiva)

7 EL RELATIU QUE (FEBLE) Només pot ser substituït pel relatiu compost en oracions adjectives explicatives, però no especificatives. El veïns, que/els quals protestaven per l’augment de la quota trimestral, no van pagar l’últim rebut. (O. Adj. Explicativa) Els veïns que protestaven per l'augment de la quota trimestral no van pagar l’últim rebut. (O. Adj. Especificativa)

8 EL RELATIU QUE (FEBLE) Quan el relatiu que fa de CCT, l’oració és especificativa. També es pot utilitzar la forma: en què O les formes compostes: en el qual, en la qual, en els quals, en les quals. El terratrèmol es va produir aquell dia que ens vam anar d’Istambul. El terratrèmol es va produir aquell dia en què/en el qual ens vam anar d’Istambul.

9 EL RELATIU QUE (FEBLE) En les oracions substantives la forma el que pot referir-se a un substantiu sobreentès o bé tenir un sentit neutre o genèric i ser equivalent d’això que, allò que. La forma *lo és un castellanisme en tots el casos. Pensa en el que/en allò que et vaig dir ahir. *Pensa en lo que et vaig dir ahir.

10 EL RELATIU QUE (FEBLE) No és correcte usar el grup el que en oracions adjectives, com si fos l’equivalent del relatiu neutre. *Va nevar durant tota la tarda, el que va provocar força problemes de trànsit a la ciutat. Va nevar durant tota la tarda, la qual cosa/cosa que/fet que va provocar força problemes de trànsit.

11 EL RELATIU QUÈ (TÒNIC) És refereix sempre a coses. S’utilitza en oracions adjectives. Sempre vam precedit d’una preposició feble (a, en, amb, de, per). En tots els casos pot ser substituït pel relatiu compost. El projecte a què es refereix és totalment inviable. La casa en què passàvem les vacances era del meu sogre. Agafa la ploma amb què has de signar el contracte.

12 EL RELATIU QUI S’usa en oracions substantives i adjectives.
Es refereix sempre a persones. S’usa en oracions substantives i adjectives. En les adjectives, sempre precedit de preposició. En les substantives, pot portar preposició o no portar-ne segons la funció sintàctica que exerceixi l’oració de relatiu. El concursant de qui et parlava ahir ha guanyat el viatge a Egipte. (adjectiva) Els qui guanyin el concurs literari faran un viatge a Egipte. (substantiva) El jurat va lliurar el premi a qui havia guanyat el concurs. (substantiva)

13 EL RELATIU QUI En les oracions adjectives, el relatiu qui pot ser substituït pel relatiu compost, cosa que a vegades pot ser útil a fi d’evitar ambigüitats. El pare de l’Eva amb qui vaig treballar a Eurotransport, ha demanat l’excedència. El pare de l’Eva amb el qual vaig treballar a Eurotransport ha demanat l’excedència. (Vaig treballar amb el pare d’Eva) El pare de l’Eva amb la qual vaig treballar a Eurotransport ha demanat l’excedència. (Vaig treballar amb l’Eva)

14 EL RELATIU ADVERBIAL ON
Indica lloc i equival a: en què, en el qual, en la qual, etc. El local on farem la festa d’aniversari de l’Òscar és al carrer de Balmes. El local en què farem la festa d'aniversari de l’Òscar és a carrer de Balmes. El local en el qual farem la festa d’aniversari de l’Òscar és al carrer de Balmes.

15 EL RELATIU ADVERBIAL ON
Si se substitueix un lloc no pròpiament físic, és a dir, si el sentit locatiu no és clar perquè té un sentit figurat, és millor usar el relatiu en què. Ja hem enviat als serveis tècnics l’informe en què s’especifiquen les característiques del terreny.

16 EL RELATIU COMPOST EL QUAL, LA QUAL, ELS QUALS, LES QUALS
El relatiu compost substitueix el relatiu àton que en les oracions explicatives, però no en les especificatives. La germana de l’Enric, que/la qual viu a Maó, arribarà demà. (L’Enric només té una germana) La germana de l’Enric que viu a Maó arribarà demà. (L’Enric té més d’una germana)

17 EL RELATIU COMPOST EL QUAL, LA QUAL, ELS QUALS, LES QUALS
Generalment, pot substituir els relatius simples què i qui en les oracions adjectives. Però és més recomanable utilitzar el relatiu compost en els casos següents: Darrere de preposicions tòniques: Aquest és un assumpte sobre el qual jo també vull parlar. Darrere de locucions prepositives: Les autoritats han decidit protegir la zona entorn de la qual hi ha les ruïnes romanes.

18 EL RELATIU NEUTRE LA QUAL COSA, COSA QUE
S’usa en oracions adjectives explicatives i pot anar precedit de preposició. L’antecedent d'aquest relatiu és tota l’oració principal. El van acomiadar injustament, la qual cosa/cosa que ens va molestar molt. Proposen de formar un grup parlamentari únic, a la qual cosa es neguen alguns sectors.

19 EL RELATIU NEUTRE LA QUAL COSA, COSA QUE
Quan no va precedit de preposició, també es pot fer servir un nom genèric (fet, circumstància, etc.) seguit de que. Han apujat els tipus d’interès, la qual cosa/cosa que/fet que/circumstància que ha produït una gran indignació.

20 FORMES INCORRECTES *La noia la qual he saludat va aprovar el curs.
El relatiu compost no pot substituir el relatiu que en les oracions adjectives especificatives. *La noia la qual he saludat va aprovar el curs. La noia que he saludat ha aprovat el curs.

21 FORMES INCORRECTES Els grups: article + que article + qui
preposició + article + que preposició + article + qui només són correctes en oracions substantives, o sia, quan equivalen a: aquell que, aquella qui, allò que, d’aquell que, amb allò que, etc. No em refereixo a questa pel·lícula, sinó a la que/aquella que vam veure la setmana passada.

22 FORMES INCORRECTES No són correcte en oracions adjectives, és a dir, quan equivalen a: el qual, les quals, cosa que, per la qual cosa, etc. *Busca el martell amb el que he de clavar aquests claus. Busca el martell amb què he de clavar aquests claus. *Els amics en els qui confiava m’han fallat. Els amics en qui/en els quals confiava m’ha fallat.

23 FORMES INCORRECTES No és correcte l’anomenat relatiu col·loquial, és a dir, usar la forma del relatiu que com si fos una conjunció d'enllaç i, per substituir el relatiu, un pronom feble. *Avui he trobat aquell amic meu que li van robar el cotxe. En aquesta oració, el relatiu que no fa de S ni de CD, sinó que fa solament d’enllaç. La funció que hauria de fer el relatiu, l’exerceix el pronom feble li. Avui he trobat aquell amic meu a qui van robar el cotxe.

24 PLEONASMES En la llengua parlada, sovint inserim en una oració un pronom feble que substitueix un element que ja ha estat substituït per un pronom relatiu. Aquest defecte s’ha d’evitar en la llengua escrita. *Aquest és un problema que ja el conec de fa temps. Aquest és un problema que conec de fa temps. *Demà coneixeré el noi del qual me’n parles sempre. Demà coneixeré el noi del qual em parles sempre. *Els meus oncles es van allotjar a l’hotel on hi passem les vacances. Els meus oncles es van allotjar a l’hotel on passem les vacances.


Descargar ppt "Oracions de relatiu substantives. ORACIONS DE RELATIU Adjectives."

Presentaciones similares


Anuncios Google