La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

CASOS CLÍNICS.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "CASOS CLÍNICS."— Transcripción de la presentación:

1 CASOS CLÍNICS

2 Cas clínic 1. Julia de 24 anys
39 24 GPC detecció i tractament del consum de tabac Cas clínic 1. Julia de 24 anys MP és una dona i té 24 anys. Motiu de la consulta: Sol·licita ajuda per deixar de fumar. És soltera, viu amb els pares, s’acaba de llicenciar i ha començat a treballar fa poc. Antecedents familiars: pares i un germà més petit que fumen. Antecedents personals: Anodins. Va començar a fumar als 14 anys a l’institut, actualment fuma uns 25 cig./dia. Vol deixar de fumar ja que a la nova feina es troba incomoda davant dels seus companys que no fumen. A més a més al lloc de treball no es permès fumar, per això ha intentat deixar-ho ella sola i no ha pogut estar sense fumar més de 24h . També ha buscat a una pàgina web les possibilitats d’ajuda per deixar de fumar i finalment ha decidit venir al seu centre d’atenció primària.

3 Cas clínic 1. Julia de 24 anys
GPC detecció i tractament del consum de tabac Cas clínic 1. Julia de 24 anys • En quin estadi del procés de deixar de fumar està? • Quin grau de dependència penses que té? • Quins motius podria tenir per deixar de fumar? • Quina intervenció faries ?

4 GPC detecció i tractament del consum de tabac
2 39 GPC detecció i tractament del consum de tabac Cas clínic 1. Dona de 31 anys MP és una dona i té 31 anys. Motiu de la consulta: Sol·licita ajuda per deixar de fumar. És soltera, viu amb 2 amigues que no fumen, ha estat treballant a Itàlia i ha tornat fa poc per treballar a una agencia de viatges. Antecedents familiars: Els seus pares i un germà són fumadors. La seva mare està en tractament per una neoplàsia de mama des de fa uns 6 mesos. Antecedents personals: Ha pres anticonceptius orals durant 5 anys, fins fa uns 2 anys. Va començar a fumar als 15 anys a l’institut, actualment fuma uns 30 cig./dia, el primer en prendre el cafè als 20 minuts de llevar-se. Vol deixar de fumar ja que a la nova feina ha de fer molts viatges i sovint és a països on no es pot fumar a llocs públics (restaurants, cinemes, etc.). A més a més a la seva empresa no es permet fumar. Ha intentat deixar de fumar 2 vegades, ella sola, però no dura més d’una setmana en l’intent. També ha demanant informació per telèfon i li han recomanat que s’adreci als seu centre d’atenció primària, perquè probablement necessitarà seguir algun tractament.

5 GPC detecció i tractament del consum de tabac
Cas clínic 2. Dona de 39 anys RESPOSTES En quin moment del procés del canvi per deixar de fumar està la pacient? Està en el moment de cercar ajuda, ja n’ha fet la demanda a una infermera. Segons el model de Prochaska està en fase de contemplació/preparació: Quins motius té per deixar de fumar? Quines dificultats es trobarà? La pacient està motivada, especialment, per la seva filla. Està molt afectada per la demència de seva mare, i està en un moment d’interès per la demanda que li ha fet la seva filla. Probablement tindrà interès per la qüestió de controlar el pes; aquest tema s’ha d’abordar i de treballar. Cal donar-li suport per afrontar la situació familiar (malaltia de la mare)

6 GPC detecció i tractament del consum de tabac
Cas clínic 2. Dona de 39 anys RESPOSTES Quin grau de dependència té? Segons el Test de Fagerström, si fuma 15 cigarretes diàries, la primera als 10 minuts: té 3 punts, una dependència moderada. Quina intervenció proposarem? Probablement, s’hauria de proposar una intervenció intensiva, amb 2 visites prèvies al dia D i després un seguiment. Se li pot oferir un tractament farmacològic (tractament substitutiu de la nicotina).

7 GPC detecció i tractament del consum de tabac
Cas clínic 2. Dona de 39 anys RESPOSTES Pautes per enfrontar-se al dia D? Es podrien valorar diferents abordatges: Reduir a la meitat de consum, per minvar una síndrome de dependència que ja ha presentat. Demanar que faci un registre de consum, d’un dia, per tal de valorar motius i grau de desig i possibles alternatives. Modificar hàbits de consum: Que faci canvis de marca successius (per tal de trencar la dependència a una marca, molt habitual a diferents persones), compri el tabac paquet a paquet i augmenti els espais lliures de fum.

8 GPC detecció i tractament del consum de tabac
Cas clínic 3. Home de 45 anys LM és un home de 45 anys. Motiu de la consulta: sol·licita visita per una lumbàlgia. Està casat; viu amb la seva companya i un fill de 15 anys, que no fumen; treballa a un taller de mecànic. Antecedents familiars: el seu pare i tres germans són fumadors. El seu pare ha patit un infart de miocardi i un germà té bronquitis crònica. Antecedents personals: ha patit dos accidents laborals I va ingressar a un hospital per una apendicitis fa 6 anys. Va començar a fumar als 13 anys a l’escola; actualment, fuma unes 25 cigarretes/dia, la primera quan pren un cafè als 5 minuts de llevar-se. No vol deixar de fumar. A la feina tothom fuma. Pensa que el tabac no li ha afectat la salut. Va estar sense fumar 10 dies, fa 6 anys, quan va ingressar per l’apendicitis.

9 GPC detecció i tractament del consum de tabac
Cas clínic 3. Home de 45 anys QÜESTIONS En quin moment del procés de canvi per deixar de fumar està el pacient? Quin grau de dependència té? Quina intervenció aplicarem?

10 GPC detecció i tractament del consum de tabac
Cas clínic 3. Home de 45 anys RESPOSTES En quin moment del procés del canvi per deixar de fumar està el pacient? Està en el moment de manca total d’interés. Segons el model de Prochaska està en fase de precontemplació. Quin grau de dependència té? Segons el Test de Fagerström, si fuma 25 cigarretesdiàries, la primera als 5 minuts de llevar-se: té 5 punts, una dependència elevada.

11 GPC detecció i tractament del consum de tabac
Cas clínic 3. Home de 45 anys QUINA INTERVENCIÓ PROPOSAREM? Probablement s’hauria de proposar una intervenció basada en els elements de l’entrevista motivacional, que implica: Posar-se en el lloc de l’altra persona (empatia). Mantenir una actitud d’escolta reflexiva. Fer preguntes obertes: li importaria que parléssim del tabac? Si el pacient ens dóna permís, podríem fer-li “preguntes quant a la importància”. Actualment, quina importància doneu a deixar de fumar? En aquesta escala del 0 al 10, on 0 és gens important i 10 molt important, marqueu on diríeu que sou. X Per què us heu donat una puntuació d’X i no d’1? Què hauria de succeir perquè la vostra puntuació passés d’X a 9? Finalment, podem fer-li un oferiment d’ajuda, si en un futur vol continuar-ne parlant.

12


Descargar ppt "CASOS CLÍNICS."

Presentaciones similares


Anuncios Google