La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Capítol 19 El mercat de béns en una economia oberta.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Capítol 19 El mercat de béns en una economia oberta."— Transcripción de la presentación:

1 Capítol 19 El mercat de béns en una economia oberta

2 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 2 El mercat de béns en una economia oberta La expansió del Model (IS) dels mercats de béns per afrontar aquestes preguntes Pot estimular una expansión estrangera el creiximent de l’economia interior? No s’haurien de coordinar les polítiques macroeconòmiques de les diferents nacions?

3 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 3 La relació IS en una economia oberta La demanda en una economia oberta de béns interiors Z  C + I + G -  Q + X  Q: El valor de les importacions de béns interiors X:Exportacions

4 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 4 La relació IS en una economia oberta Els determinants de la demanda de béns interiors Els determinants de C, I, i G Demanda nacional: C + I + G = C(Y-T) + I(Y,r) + G ( + ) (+,-) Els determinants de les importacions Importacions: Q = Q(Y,  ) (+, - ) Els determinants de les exportacions Exportacions: X = X(Y*,  ) (+, +)

5 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 5 La relació IS en una economia oberta L’economia oberta de manera gràfica Demanda Producció Demanda Producció DD Demanda nacional (C + I + G) DD Observacions La diferència entre DD i AA augmenta amb la renda AA és més plana que DD AA té pendent positiva AA Importacions (  Q)

6 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 6 NX BC Y Y Exportacions (X) ZZ Demanda Producció DD AA La relació IS en una economia oberta L’economia oberta de manera gràfica Y < Y TB Superàvit comercial Y > Y TB Dèficit comercial Y TB A B AB: Importacions BC: Exportacions netes (X –  Q) Demanda de béns nacionals Inclou les exportacions (ZZ) C AC: Exportacions 0 Exportacions netes, NX Producció, Y Exportacions netes (NX) = X -  Q

7 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 7 La relació IS en una economia oberta El nivell de producció d’equilibri i la balanÇa comercial Equilibri del mercat de béns: Y = Z Producció interior Demanda de béns interiors = Y = C(Y-T) + I(Y,r) + G -  Q(Y,  ) + X(Y*,  )

8 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 8 NX Y TB La relació IS en una economia oberta El nivell de producció d’equilibri i la balanÇa comercial Demanda, Z Producció ZZ A Y Z Equilibri Y = Z C B Y Dèficit comercial 0 Exportacions netes, NX Producció, Y

9 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 9 Demanda, Z Producció ZZ A Equilibri inicial Y ZZ´ (  G > 0)  G > 0 La relació IS en una economia oberta Un augment de la demanda nacional o estrangera Augments de la demanda nacional Augment de G per incrementar la demanda nacional i Y: NX 0 Exportacions neeas, NX Producció, Y Y Y TB Equilibri inicial Y = Y TB C B A´ Nou Equilibri (  Y >  G) Dèficit comercial NX=B-C, i Y=Y’ Y´

10 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 10 La relació IS en una economia oberta Un augment de la demanda nacional o estrangera L’efecte d’un augment de G en una economia oberta Observacions: Es crea un dèficit comercial El multiplicador és menor Qüestió:Quina és la relació entre el dèficit comercial i el multiplicador menor?

11 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 11 La relació IS en una economia oberta Un augment de la demanda nacional o estrangera L’efecte d’un augment de G en una economia oberta Observació: Com més oberta és l’economia, menor és l’efect d’una variació de la demanda nacional sobre la producció. Eixemple: Bèlgica:Ratio entre les importacions i el PIB del 70%. Per tant, un 70% de l’augment de la demanda interior afectaria a les importacions. EE.UU.:Ratio de les importacions = 13% Fins i tot per als EE.UU. la política nacional es veu reduïda per l’obertura de l’economia.

12 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 12 Demanda, Z Producció ZZ A Y DD ZZ´ XX NX´ XX NX 0 Exportacions netes, NX Producció, Y Y Y TB La relació IS en una economia oberta Un augment de la demanda nacional o estrangera Un augment de la demanda estrangera Y´ A´ Y´  NX Demanda nacional  NX Demanda de béns interiors D C A: equilibri inicial i la balanÇa comercial Y*: augmenta i  X A´: Nou equilibri

13 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 13 La relació IS en una economia oberta Un augment de la demanda nacional o estrangera Un augment de la demanda estrangera Resum: L’augment de Y* augmenta la demanda de béns interns, les exportacions creixen i l’equilibri de Y augmenta. L’augment de Y augmenta les importacions. L’augment de les importacions és menor que l’increment de les exportacions.

14 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 14 La relació IS en una economia oberta Un augment de la demanda nacional o estrangera Dues observacions: Un augment de la demanda nacional provoca un augment de Y i un dèficit comercial. 1. Un augment de la demanda estrangera provoca un augment de Y i un superàvit comercial. 2.

15 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 15 La relació IS en una economia oberta Un augment de la demanda nacional o estrangera Jocs als quals juguen les nacions Eixemple: Un grup de nacions que són sòcies comercials. Unes es troben en recessió, Intercanvi comercial equilibrat. Qüestions: Per què podria ser un país refractari a l’expansió de la demanda nacional? Quin seria l’efecte sobre la balanÇa comercial si totes les nacions augmentassen alhora la demanda nacional?

16 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 16 La relació IS en una economia oberta Un augment de la demanda nacional o estrangera Jocs als que juguen les nacions Coordinació:Com que el comerÇ global augmenta, augmenten els motius per a la coordinació. Per eixemple, l’anomenat G7. L’evidència:La coordinació macroeconòmica és molt limitada. Les limitacions de la coordinació: No totes les nacions experimenten les mateixes condicions econòmiques. Poden diferir el pressupost i la balanÇa comercial. Les nacions tenen incentius per prometre que es van a coordinar i després no complir eixa promesa.

17 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 17 La relació IS en una economia oberta La depreciació, la balanÇa comercial i la producció La depreciació d’una moneda (€) Tipus de canvi real:E:Tipus de canvi nominal P*:Nivell de preus estranger P:Nivell de preus nacional Repàs: Suposant que els preus són constants: La depreciació de la moneda (€) farà que s’abaraten els béns del país a les altres nacions i viceversa.

18 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 18 La relació IS en una economia oberta La depreciació, la balanÇa comercial i la producció La depreciació i la balanÇa comercial: la condició Marshall-Lerner Exportacions netes:NX  X -  Q NX = X(Y*,  ) -  Q(Y,  ) La depreciació (augment de  ) afecta la balanÇa comercial de tres formes : 1.X augmenta 2.Q disminueix 3.  Q augmenta La condició Marshall-Lerner: Per a que la balanÇa comercial millore després d’una depreciació, X ha d’augmentar i Q ha de disminuir per compensar la pujada de  Q.

19 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 19 La relació IS en una economia oberta La depreciació, la balanÇa comercial i la producció Els efectes d’una depreciació Depreciació: 1. La demanda es desplaÇa, tant la nacional com l’estrangera cap als béns nacionals. 2.Augment de les exportacions netes (Marshall-Lerner). 3.Augment de l’equilibri de Y. 4.Millora de la balanÇa comercial.

20 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 20 La relació IS en una economia oberta La depreciació, la balanÇa comercial i la producció Els efectes d’una depreciació Quina és la seua opinió? De quina manera difereix l’efecte d’una depreciació d’un augment de la producció estrangera?

21 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 21 La relació IS en una economia oberta La combinació de polítiques de tipus de canvi i fiscal Objectiu: Reduir el dèficit comercial sense alterar Y Política: Combinar la depreciació i la restricció fiscal La depreciació, la balanÇa comercial i la producció ZZ´ A´ Y´  NX La depreciació desplaÇa de ZZ a ZZ´ i de Y a Y´ La reducció de G desplaÇa de ZZ´ a ZZ e Y GG NX´  NX B La depreciació desplaÇa de NX a NX´ i la balanÇa comercial 45° Demanda, Z Producció ZZ A Y NX 0 Exportacions netes, NX Producció, Y Y Equilibri inicial C

22 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 22 La relació IS en una economia oberta La combinació de polítiques de tipus de canvi i fiscal La depreciació, la balanÇa comercial i la producció Combinació de polítiques de tipus de canvi i fiscal Condicions inicials Superàvit comercial Dèficit comercial Baix nivell de producció  ? G    G? Elevat nivell de producció   G?  ? G 

23 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 23 La relació IS en una economia oberta Anàlisi dinàmic: la corba J Depreciació 0 Exportacions netes, NX Temps C A B 0 _ +

24 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 24 La relació IS en una economia oberta El tipus de canvi real i la ratio entre les exportacions netes i el PIB: EE.UU., 1980-1990 Exportacions netes PIB (escala de la dreta) Tipus de canvi real (escala de l’esquerra) Tipus de canvi real (1987 = 1,00) 1,2 1,0 0,8 0,6 Ratio entre exportacions netes i el PIB (%) -3,5 0,5 -1,0 0,0 -0,5 -1,5 -2,5 -3,0 -2,0

25 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 25 La relació IS en una economia oberta Anàlisi dinàmic: la corba J EE.UU: 1980-1990 1.Les variacions del tipus de canvi real es tradueixen en unes variacions en el mateix sentit de les exportacions netes. 2.Hi ha grans retards en la resposta de la balanÇa comercial a les variacions del tipus de canvi real.

26 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 26 La relació IS en una economia oberta L’estalvi, la inversió i els dèficits comercials Reste C + T dels dos membres: S = I + G - T -  Q + X i utilitzant NX  X -  Q Repàs: Y = C + I + G -  Q + X i S = Y - ( C + T ) NX = S + (T - G) - I BalanÇa comercial EstalviInversió = -

27 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 27 La relació IS en una economia oberta L’estalvi, la inversió i els dèficits comercials Observacions: NX = S + (T-G) - I Superàvit comercial: major estalvi que inversió. Dèficit comercial: major inversió que estalvi. Un augment de la inversió ha de convertir-se en un increment de l’estalvi privat o públic o en un deteriorament de la balanÇa comercial. Un augmento del dèficit públic ha de convertir-se en un augment de l’estalvi privat, una reducció de la inversió o un deteriorament de la balanza comerÇial. Un país que tinga una elevada taxa d’estalvi, privat i públic, ha de tenir una elevada taxa d’inversió o un elevat superàvit comercial.

28 Capítulo 19: El mercado de bienes en una econonomía abierta Blanchard: Macroeconomía Pág. 28 La relación IS en una economia oberta Qüestió per al debat : De quina manera afecta la depreciació els estalvis i la inversió?

29 Fi del capítol El mercat de béns en una economia oberta


Descargar ppt "Capítol 19 El mercat de béns en una economia oberta."

Presentaciones similares


Anuncios Google