La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Gender Loops: de l'observació a la implementació del gènere a l’educació infantil. Paco Abril (Universitat de Girona) Escola Àgora: Tenir cura, una manera.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Gender Loops: de l'observació a la implementació del gènere a l’educació infantil. Paco Abril (Universitat de Girona) Escola Àgora: Tenir cura, una manera."— Transcripción de la presentación:

1 Gender Loops: de l'observació a la implementació del gènere a l’educació infantil. Paco Abril (Universitat de Girona) Escola Àgora: Tenir cura, una manera de viure. Rosa Blasi (Àgora)

2 Eines, recursos i estratègies per tractar el gènere a Infantil. Per a professors/es d’educació infantil i per a formadors/es de professors/es. Descripció: Tipus de projecte: Leonardo Països participants: Alemanya, Noruega, Lituania i Espanya Temporalització: Octubre 2006-Octubre 2008 Fases: Anàlisi de la situació Elaboració i testeig d’eines i metodologies de gènere per l’educació infantil Productes: Anàlisi de la implementació del gènere en la formació del professorat d’infantil (informe i articles acadèmics) Eines i recursos per al professorat d’infantil, els centres, els nens i nenes (octubre 2008) Eines i recursos per als formadors/es del professorat (octubre 2008) Conferencia Berlín de setembre de 2008

3 Observació Feedback Intervenció Avaluació

4 Fase Observació: Centres Cicle Educadors Homes Nivell observacions
Projecte coeducatiu? Principals accions projecte coeducativo CEIP BARRUFET (Barcelona- Sants) 3-6 P5 6 Si de centre (3-12) Llenguatge prevenció violencia corresponsabilidad CEIP PALLARESOS (Tarragona) 1 P3, P4-5, 5 Si ( ) CEIP EL AGORA (Barcelona-Nou Barris) P4 Rols de gènere (joc simbòlic, racons) Intervencions (pati) La cura (dels grans als petits) EB EL TREN (Barcelona-Trinitat Vella) 0-2 7 (0-2) -Llenguatge -Observacions -Intervencions (joguines) LA CASETA (Barcelona-Gràcia 2-6 4 No Treball corporal i emocional (psicomotricitat)

5 EB EL TREN (0-2) Observacions:
Necessitat de sistematitzar el treball de gènere (observacions, professorat, currículum) Treball de sensibilització amb les families Roles marcats abans dels 2 anys (nens: participatius, arriscats, actius; nenes: tímides, pasives depenents) Intervenció Reunions amb el professorat, eines per sistematitzar les observacions, PEC; PCC Reunions períodiques amb les families, questionaris de sensibilització, llistat de contes coeducatius, etc. Compensació de gènere a través de la segregació puntual de nens i nenes

6 CEIP BARRUFET-SANTS (P5)
Observacions: -El professorat no és “prou” coeducatiu Rols de gènere molt marcats en els nens i les nenes (jocs, joguines, valors) Identitats de gènere no hegemòniques no valorades (nens sensibles o nenes actives) Intervenció - Reunions amb el professorat Contes coeducatius (i diversitat sexual) Treball reflexiu de gènere (teatre, video, joc, dibuix)

7 CEIP PALLARESSOS- TARRAGONA (P3, P4, P5, 1er.)
Observacions: Necessitat de formació del professorat Rols de gènere molt marcats en els nens i les nenes (jocs, joguines, valors) Contexte social tradicional (zona rural i obrera). Moltes famílies religioses (protestants) Intervenció - Dinàmiques se sensibilització de gènere per al professorat (4 sessions) + diari de gènere i coaching (2 sessions) Treball amb els nens/es: Contes coeducatius (i diversitat sexual), treball reflexiu de gènere (teatre, joc, dibuix) Reunió amb les famílies (treball de sensibilització amb dinàmiques, presentació del projecte) + reunións temàtiques (contes, joguines, etc.)

8

9 Escola Àgora: Tenir cura, una manera de viure. Rosa Blasi (Àgora)

10 El nostre projecte el vam iniciar en el curs 2005-06
Objectiu: Integrar la coeducació a la vida de l’escola. Filosofia: Tenir cura una manera de viure Tasques realitzades: Revisó del llenguatge (oral i escrit). Creació d’una comissió de coeducació amb representants de cada cicle (Formació amb Ester Cortada) Revisió, des de la perspectiva de gènere, de l’àmbit pedagògic i organitzatiu: Revisió de tallers i racons de joc a E. Infantil (canvi de nom, rotació,…) Treball de les tipologies textuals, en el llenguatge dels problemes matemàtics Proposta d’interrelació de nenes i nenes del CS. amb els d’ EI i CI Treball amb personatges femenins “potents” (Setmana Cultural “Dona i Ciència”) Diagnosi sobre el grau de sexisme a tota la comunitat educativa: alumnat, famílies i professorat (enquestes) Observacions al pati (introducció del joc tradicional ) Gender loops (contes coeducatius i reflexió de gènere amb nens i nenes a través del video, el dibuix i el joc) Tasques pendents: Apadrinaments de lectura Jocs matemàtics

11 Experiència: Introducció del joc alternatiu al pati
“El uso del espacio no es igualitario, y se halla regido por relaciones de poder generalmente invisibles que hay que modificar, dado que de otro modo van a perpetuarse las diferencias de trato entre los individuos en función de su sexo.” Subirats M., Tomé A.(2007) Balones fuera. Reconstruir los espacios desde la coeducación. Barcelona. Octaedro

12 Graella d’observació:

13 Observacions patí: - Des de l' Educació Infantil fins a Cicle Superior els nens tendeixen a jugar a futbol i a jocs de pilota. - les nenes mostren una actitud més passiva (dialogant). - Els dies de futbol ocupen la pista els nens. Les nenes ocupen majoritariament el porxo Cal fer alguna intervenció per potenciar una actitud més activa en les nenes i dinamitzar altres jocs de pati que no sigui la pilota.

14 Proposta d’intervenció al patí:
- Noves normes de la utilització del pati (2 dies sense pilota) - Potenciar l’ús dels jocs de taula pintats al pati. -Recopilació de diferents jocs tradicionals . -Introduir la “bibliopati” ,jocs de taula i potenciar i dinamitzar altres jocs de pati. -Potenciar la cura de tots els espais , persones i coses de dins i de fora de l’escola.

15 Introducció del joc alternatiu:
Objectiu: Mostrar un ventall de jocs ( dels que jugàvem abans nosaltres) Temporalització: Un cop a la setmana Tipus de joc a introduir mensualment : De rotllana, de terra, de corda, de moviment, de gomes. Metodologia: cooperació entre grans i petits (cura). L’alumnat de 5è i 6è un cop al mes baixa a l’estona del pati dels petits(d’E. Infantil i C. Inicial ) i són ells els que introdueixen el joc. Un cop introduït el professorat el reforça. Al C.Mitjà i al C. Superior són els mestres i les mestres qui els introdueixen L’equip de treball preparem una fitxa de cada joc, on hi consta les normes ,el nombre de jugadors,.... Pel curs vinent aquesta fitxa la farà l’alumnat a l’hora dels tallers de llengua quan es treballi el text instructiu

16 "Xapes" Quadre de jocs alternatius introduïts EDUCACIÓ CICLE INICIAL
CICLE MITJÀ CICLE SUPERIOR GOMES:LILA CORDA:GROC "El rellotge"1 "Cua de la Guineu" "La barqueta"1 "L'olla barrejada"1 "El carter"1 ROTLLANA: VERMELL "Olles, olles de vi blanc."1 "Campaneta la ning-ning" " A quina hora vénen els reis?"1 "L'anell Picapedrell"1 "Passar la corrent" PILOTA:TARONJA "La Bomba" "Mata conills"1 "A matar“ "Pilota Asseguda"1 "A matar" MOVIMENT:BLAU "1,2,3 Picaparet"1 "Terra-Mar" "Sota el pont" "Mocador"1 " Pica l'ullet" "Paquets" TERRA:VERD "Xapes" " Bitlles" "Petanca“, "Bales“, "Baldufes"

17 Exemple de fitxe: TIPUS DE JOC: DE CORDA NIVELL: EDUCACIÓ INFANTIL NOM DEL JOC: EL RELLOTGE NOMBRE DE JUGADORS/ES: MÍNIM DOS O DUES MATERIAL: UNA CORDA PER SALTAR COM S’HI JUGA: Un jugador o jugadora para i fa rodar la corda pel terra en sentit de les agulles del rellotge. La resta de jugadors i jugadores han d’anar saltant la corda sense trepitjar-la. El primer que la trepitja és el que la pararà.

18 Gràcies


Descargar ppt "Gender Loops: de l'observació a la implementació del gènere a l’educació infantil. Paco Abril (Universitat de Girona) Escola Àgora: Tenir cura, una manera."

Presentaciones similares


Anuncios Google