La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Disponibilitat Espirometria + PBD *** ***

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Disponibilitat Espirometria + PBD *** ***"— Transcripción de la presentación:

1

2

3

4 Disponibilitat

5 Espirometria + PBD *** ***

6

7 Un cop iniciat el tractament
Hi ha dos tipus de classificació de l’asma: 1) Classificació segons la gravetat (abans de l’inici del tractament). 2) Classificació segons el grau de control Un cop iniciat el tractament *** Un cop el pacient ha iniciat el tractament, la gravetat es determina en funció dels requeriments mínims de medicació per mantenir el control.

8 L’objectiu principal del tractament és aconseguir
una activitat laboral, escolar, social i física sense cap tipus de limitació. Els criteris del bon control per a aconseguir-ho són: • Absència dels símptomes diürns, nocturns i amb l’esforç (o mínims) • Absència de crisis (o molt infreqüents) • Funció pulmonar normal (FEV1 o FEM > 80% i variabilitat < 20%) • Cap ingrés hospitalari o en serveis d’urgències • Necessitat mínima de broncodilatadors d’acció ràpida • Efectes mínims adversos dels fàrmacs (idealment cap)

9 Abans de cap canvi de tractament, cal revisar sempre la TÈCNICA INHALATÒRIA (TI) i en general revisar com a mínim un cop l’any. • Les dosis dels corticosteroides inhalats es refereixen al dipropionat de beclometasona. Es pot utilitzar qualsevol corticosteroide inhalat a dosis equivalents. • Quan aconseguim controlar els símptomes de manera mantinguda cal plantejar-se passar a un nivell inferior de tractament.

10 Pautes curtes de corticosteroides orals
0,5 mg/kg de prednisona o 0,4 mg/kg de metilprednisolona en una sola dosi matutina Quan s’aconsegueix controlar els símptomes, cal continuar el tractament 2-3 dies més i retirar-lo (generalment entre 7 i 15 dies en total). També es pot retirar un cop controlats els símptomes (7-15 dies) sense disminució progressiva de la dosi.

11 Asma diagnòstic recent: 2n pas
Dosis Altes CI Dosis Altes CI + LABA * + LABA + Dosis baixes CI Dosis mitjanes CI Dosis baixes CI + LABA * + LABA * Dosis mitjanes CI Antileucotriè Dosis mitjanes CI Antileucotriè + Antileucotriè Dosis baixes CI Antileucotriè Antileucotriè Asma diagnòstic recent: 2n pas Sí el pacient està molt simptomàtic: pas 3) LABA: broncodilatador B2 agonista de llarga durada

12 Un cop iniciat el tractament, la gravetat
es determina en funció dels requeriments mínims per a mantenir el control

13

14 Mètodes de mesura del control
L’eina fonamental per avaluar el control del procés és la visita mèdica continuada de seguiment. En aquesta visita s’avalua: la presència de símptomes i s’objectiven els signes d’activitat de la malaltia, la presència d’exacerbacions i les visites a Urgències, la influència de la malaltia en la vida diària i l’activitat del pacient, la presència de possibles efectes secundaris i, en acabat, el compliment terapèutic.

15 Mètodes de mesura del control
En cada visita es tracta de reforçar la relació sanitari-pacient. Amb l’objectiu de facilitar i estandarditzar l’avaluació del control s’han desenvolupat diversos qüestionaris senzills i fàcils d’omplir pel pacient. Validats i adaptats culturalment per al seu ús a Espanya el Test de Control de l’Asma (ACT) i el Qüestionari de Control de l’Asma (ACQ). La segona eina per al control de la malaltia és: l’espirometria forçada. El FEV1 és capaç d’ajustar amb més precisió el domini del control actual, i també aporta dades per valorar el risc futur d’exacerbacions. És una bona mesura per quantificar la pèrdua progressiva no reversible de la funció pulmonar. 1 2

16 Test de Control de l’Asma (ACT)

17 Lleu Greu Moderada Graus de severitat de la crisi
Totes les aguditzacions són potencialment greus fins al seu correcte control. La majoria de les morts per asma són evitables: la tardança en la valoració i el tractament pot ser fatal. Graus de severitat de la crisi SIGNES GRAVETAT EXTREMA Lleu Moderada Greu PEF: flux espiratori màxim. SatO2: saturació d’oxigen. β2-adrenèrgic de curta durada. CE: corticosteroide. BI: bromur d’ipratropi. *Respecte al valor teòric o millor marca personal del pacient.

18

19 Fases esglaonades del procés educatiu del malalt asmàtic
L’educació sanitària del pacient asmàtic redueix el risc de patir una exacerbació, augmenta la qualitat de vida i redueix els costos sanitaris. Cal potenciar l’autonomia del pacient. Fases esglaonades del procés educatiu del malalt asmàtic

20

21


Descargar ppt "Disponibilitat Espirometria + PBD *** ***"

Presentaciones similares


Anuncios Google