La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

El Cant Gregorià.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "El Cant Gregorià."— Transcripción de la presentación:

1 El Cant Gregorià

2 INTRODUCCIÓ He decidit fer aquest treball perquè com ja sabeu tots, m’ agrada molt la música, i volia saber-ne més sobre aquest gènere musical perquè normalment no és el que escoltem sempre. Es cantava en l’ edat mitjana en monestirs i en convents, i ara no es canta tant, però en bastantes esglésies del món, continua estant present aquest cant.

3 HISTORIA El nom del cant gregorià prové del Papa Gregori I ( ), qui va introduir importants canvis en la música eclesiàstica. A més d'aquests canvis, va ser l'autor de nombroses obres i melodies. La música de la litúrgia cristiana existent fins aleshores tenia el seu origen a les sinagogues jueves, pel que va ser, inicialment, només vocal, sense l'ús d'instruments musicals i amb predomini de la llengua hel·lenística; per fer això, un cantant solista, normalment el sacerdot, dirigia les oracions que eren contestades pels assistents a la celebració a través de l'ús de senzilles raons.

4 CARACTERÍSTIQUES MUSICALS
El cant Gregorià, com tots els altres tipus de música te les següents característiques musicals: És música vocal i normalment es canta a “Capella” (sense instruments) Es canta a l’ uníson (una sola nota a la vegada), així que les dones, els homes i els nens havien de cantar separats ja que no tenien el mateix to de veu. Es canta amb un ritme lliure (es podia cantar molt a poc a poc o ràpid segons el text que s’ interpretava) En algunes cançons les síl·labes es marquen molt. El Text està en Llatí (però en l’ actualitat hi ha de molts idiomes ) S’ escriu sobre un Tetragrama (un pentagrama de 4 línies) i les notes a més de ser rodones com les que utilitzem en l’ actualitat són quadrades.

5 TIPUS DE CANTS Els cants gregorians podien ser d’ un tipus
o d’ un altre segons en la celebració que es cantaven, hi ha de diferents: Introit: aportació de cant per a començar la celebració. Gradual, leluia o vies: després de les lectures de missa. Seqüències. Offertori: per acompanyar la processó d‘oferiments. Comunió. També hi havia els cants ordinaris, que es cantaven en totes les misses i també hi havia diferents tipus: El Kyrie : que consisteix en la repeticiò de “Kyrie Eleison Kryste kyrie e le i son ” mentres per sobre hi ha una veu solista que va dient les paraules anteriors amb un ordre diferent. El Gloria: un cant amb notes molt llargues. El Credo: una cançó de Nadal amb cor i solistes. El Sanctus i Benedictus L’ Angus Dei

6 EL CANT GREGORIÀ EN CANÇONS DE L’ ACTUALITAT
En l’ actualitat, s’ han fet versions de cançons modernes amb el cant Gregorià: The sounds of Silence (Simon & Garfunkel)

7 Loosing My Religion (REM)

8 Voyage Voyage (Kate Ryan)

9 With or Without You (U2) h


Descargar ppt "El Cant Gregorià."

Presentaciones similares


Anuncios Google