La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

5. GAIA Dieta orekatua DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "5. GAIA Dieta orekatua DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA"— Transcripción de la presentación:

1 5. GAIA Dieta orekatua DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA
Giza Elikadura eta Nutrizioko Gradua

2 5. GAIA: Dieta orekatua 1- Sarrera. Elikadura orekatua
2- Beharrizan nutrizionalak eta gomendio dietetikoak 3- Dieta orekatuaren prestaketa 4- Oinarrizko elikagai-taldeak 5- FAO/OME-k ezarritako nutrizio-jarraibideak 6- Elikagaiak hautatzea. 7- Gomendio orokorrak

3 1- SARRERA. ELIKADURA OREKATUA
Herrialde garatuetako elikadura arazoak Garapen bidean dauden herrialdeen elikadura arazoak

4 HERRIALDE GARATUETAKO ELIKADURA ARAZOAK
Dietak Hiperenergetikoak Zuntz gutxikoak Azukre sinpletan aberatsak Sodiotan aberatsak Animalia jatorrizko elikagai gehiegi Gantz azido asetuak Kolesterola

5 HERRIALDE GARATUETAKO ELIKADURA ARAZOAK
Endekapenezko gaixotasunak Diabetesa Arterioesklerosia Hipertentsioa

6 GARAPEN BIDEAN DAUDEN HERRIALDEEN ELIKADURA ARAZOAK
Elikagaien banaketa egokia ziurtatu Elikatzeko ohiturak moldatu

7 GARAPEN BIDEAN DAUDEN HERRIALDEEN ELIKADURA ARAZOAK
OME: 2 milioi pertsonak malnutrizioa Malnutrizio proteiko-kalorikoa Kwasiorkor Marasmoa Xeroftalmia Bozio endemikoa Errakitismoa Osteomalazia Anemia Gaixotasun kutxagarriak (edatekoa ez den ura)

8 Elikagaien aniztasunak oreka eman
ELIKADURA OREKATUA Elikagaien aniztasunak oreka eman Energia eta nutrienteen ekarpen egokiak bermatu Organismoaren beharrizan nutrizionalak bete Osasuna babestu Asaldurak sahiestu Nutrienteen gehiegizko ingesta ekidin Intoxikazio arriskua murriztu

9 ELIKADURA OREKATUA Bestelako definizioak: Zentzuzko elikadura
Elikadura egokia Elikadura normala Elikadura zuhurra Elikadura osasuntsua Gaur egun elikadura orekatua egokien azaltzen duen definizioa Aniztasunari, orekari eta egokitzapenari bizimodu osasungarriaren ezaugarriak gehitzen dizkio

10 2- Beharrizan nutrizionalak eta gomendio dietetikoak
Oso garrantzitsua da kontzeptu horien arteko ezberdintasuna ulertzea: Beharrizanak nutrizionalak indibidualak dira Gomendio dietetikoak herri-talde bati dagozkie Gomendio dietetikoa ezartzeko, hainbat adin-taldetako eta bi sexuetako beharrizan nutrizionalak ikertu behar dira Ingesta dietetiko ziurra eta egokia Beharrizanak eta gomendioak ezartzeko nahikoa informazio ez dagoen nutrienteen kasuetan

11 2- Beharrizan nutrizionalak eta gomendio dietetikoak
Oso garrantzitsua da kontzeptu horien arteko ezberdintasuna ulertzea, hona hemen adibide bat: Neska nerabe baten eguneko burdin beharrizana 1,2-2,0 mg da, baina gomendio dietetikoa 18 mg/egun da Burdinaren biodisponibilitatea txikia baita (% 15 ingurukoa).

12 2- Beharrizan nutrizionalak eta gomendio dietetikoak
Tauletan azaltzen diren gomendio dietetikoak altuera eta pisu estandarra eta jarduera fisikoaren maila normala dituzten pertsona osasuntsuetan oinarrituta daude 4. gaiko fotokopiak: Espainiako gomendio taulak

13 3- Dieta orekatuaren prestaketa
Gomendio dietetikoak eta elikagai-konposizioaren taulak ezagutu ondoren: Gomendutako ingestioetatik praktika dietetikora igaro Oreka nutrizionaletik elikagaien orekarako pausoa eman (oreka dietetikoa lortu)

14 3- Dieta orekatuaren prestaketa
Talde batentzako gomendio dietetikoak erreferentzia-esparrua Gomendioak epe ertainean balioetsi behar dira (10-15 egun), gordailu gaitasun txikia Mineralak Bitaminak Zenbait aminoazido Elikagai-anoak finkatzeko, makronutrienteen arteko energia-banaketa hartuko da kontuan Anoak nutriente energetikoekin bakarrik erabili Karbohidratoak (%50-60) Lipidoak (%30-35) Proteinak (%10-15)

15 3- Dieta orekatuaren prestaketa
DIETISTA BATEN ZEREGINA: GOMENDATUTAKO INGESTAK ANOETARA EDO PISU ZEHATZERA BIHURTZEA Nutriente baten gomendioa betetzeko elikagaien zein ano edo pisu zehatz aukeratu Honetarako metodo ezberdinak daude: Pisu zehatzak eta elikagaien konposaketa taulak erabiltzea Elikagai-anoen kontzeptua erabiltzea

16 Pisu zehatzak eta elikagaien konposaketa taulak erabiltzea
Jango diren elikagai guztien pisua neurtu Elikagai-konposaketa taulen bidez, nutrienteen ingestioak kalkulatzen dira Gomendioetara oinarritutako dieta orekatua prestatu dezakegu

17 Pisu zehatzak eta elikagaien konposaketa taulak erabiltzea
Abantailak: Kontsumitutako elikagaien kantitateak zehatzak (150 g banana) Aholku dietetikoak zehaztuagoak (banana hartuko da eta ez edozein fruta ale) Datuen desbideraketa sahiestu Elikagaietan proportzio txikian agertzen diren nutrienteen kontrol zehatzagoa

18 Pisu zehatzak eta elikagaien konposaketa taulak erabiltzea
Desabantailak: Hartutako elikagai guztiak pisatu behar dira Herrialde horretarako elikagai-konposaketa taula egokiak eta elikagai mota gehiago behar dira. Sistema oso neketsua eta bizkortasun gutxikoa Dietisten edo adituen aholku dietetikoa oso zorrotza da eta ez dio ezer uzten aukeran pertsonari

19 Elikagai-anoaren kontzeptua
Elikagaien konposizioa ondo ezagutu behar da Dietistak trebetasuna eduki behar du elikagaien pisuak eta bolumenak ebaluatzeko Arroz ano batek zenbat gramo ditu Elikagaien baliokidetza taulak ondo maneiatu behar dira 125 g jogurt = 40 g gazta fresko

20 Elikagai-anoaren kontzeptua
Abantailak Ez dira kontsumitutako elikagai guztiak pisatu behar Sistema azkarragoa da. Aholku dietetikoa erraz ulertzen da Egoera eta leku ezberdinetara molda daiteke Zehaztasun dietetikoa txikiagoa delako (fruta ale bat, eta ez 100g marrubi)

21 Elikagai-anoaren kontzeptua
Desabantailak Nutriente energetikoen ekarpenak ez dira hain zehatzak Kontrolik gabeko aholku doietetikoa dela dirudi Desbideraketak handiagoak (gehiegikeriak eta gutxiegikeriak)

22 4- Oinarrizko elikagai-taldeak
ELIKAGAIAN GAILENTZEN DEN NUTRIENTEAK ELIKAGAIAREN FUNTZIO BIOLOGIKOA ADIERAZI

23 4- Oinarrizko elikagai-taldeak
Gomendio dietetikotik dieta orekatu bat prestatzeko eta heziketa nutrizionala bermatzeko elikagaiak taldeka sailkatu behar dira

24 ESNE ETA ESNEKIAK Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

25 ESNE ETA ESNEKIAK ESNE GAINA ETA GURINAK GANTZEN TALDEKOAK DIRA

26 ESNE ETA ESNEKIAK GANTZA KALITATE ONEKO PROTEINAK %80 Kaseina
SCFA nagusi > MCFA eta LCFA SFA gehienbat Hestean erraz zurgatzen da Esneak 14 mg kolesterol/100 mL

27 Gantz kopuruaren arabera 3 mota esne:
ESNE ETA ESNEKIAK Gantz kopuruaren arabera 3 mota esne: OSOA: % 3,2-3,7 ERDIGAINGABETUA: % 1,5-2 GAINGABETUA: % 0-0,5 Osoaren balio proteiko, laktosa eta kaltzio bera Bitamina liposolugarriak (A eta D) galdu LAKTOSA Ekialdeko eta arraza beltzeko herrialdeetan laktasa falta

28 ESNE ETA ESNEKIAK BITAMINAK MINERALAK D bitamina nagusi
Sasoiaren arabera A, B2 eta B12 gehiago edo gutxiago MINERALAK Kaltzio nagusi (120 mg/100mL) Fosforo (90 mg/100 mL) Fe gutxi baina oso ondo zurgatu

29 ESNE ETA ESNEKIAK URA Jogurtak %87 Beste eratorriak gutxiago (gazta)

30 ESNE ETA ESNEKIAK GOMENDIOAK (Eguneroko kaltzio beharrizana betetzeko)
Haurtzaroa: 2-3 ano/egun Nerabezaroa, haurdunaldia, edoskitzaroa,.. : 3-4 ano/egun - Helduaroa: 2-3 ano/egun

31 HARAGIEN TALDEA Bi azpitalde: Haragiak eta eratorriak
Haragiaren ordezkatzaileak Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

32 Haragiak eta eratorriak
Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saiala. Framazia Fakultatea. EHU.

33 Haragiak eta eratorriak
Kalitate oneko proteina (%20) Fe asko Bitamina hidrosolugarri asko B12 (dietaren %70) B6 (dietaren %95) Azido folikoa (%20, gibela eta haragi gorria) Bitamina liposolugarri aipagarrienak A eta D bitaminak (gantz-ehunean)

34 Haragiak eta eratorriak
GOMENDIOAK Bi ano nahikoa (fruitu lehor eta lekaleak barne) Helduetan 0,8-0,9 g/kg/egun (50-60 g/egun) Normalean dieta hiperproteikoa ( g/egun)

35 Haragiak eta eratorriak
Haragiaren ingestioa GANTZ eta KOLESTEROL ingestioarekin erlazionatuta

36 Haragiak eta eratorriak
ERRAIAK Zuntz proteiko motzak Liserigarriagoak Fosforo eta gantzetan aberatsak Purina eta kolesterol ugari GOMENDIOA 15 egunean behin

37 Haragiak eta eratorriak
HEGAZTIAK Proteina asko Gantz gutxi Fe eta P

38 Haragiak eta eratorriak
ARRAINAK PROTEINA Haragiak beste proteina baina gantz gutxiago Haragiak baino proteina liserigarriagoa Kalitate oneko proteina (%15-25) GANTZA Arrain zuriak < %2 Arrain urdinak > %10 PUFA F eta I Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

39 Haragiak eta eratorriak
ARRAULTZAK PROTEINA (%12) Oso kalitate onekoa Zuringoan GANTZA Kolesterola 504 mg/100g SFA eta MUFA BITAMINAK Azido folikoa D bitamina P, Fe, Se, Zn

40 Haragiaren ordezkatzaileak
LEKALEAK PROTEINA (%20) Kalitate ertainekoa Zerealekin elkartu kalitatea hobetzeko KARBOHIDRATOAK (%50-60) Konplexuak (almidoia) GANTZA (%1-3) Soja eta eskuhoria salbu (%17-20)

41 Haragiaren ordezkatzaileak
LEKALEAK ZUNTZA (%12-25) Erdia hidrosolugarria (hiperkolesterolemia eta diabetesa kontrolatzeko ona) BITAMINAK B taldekoak nagusi MINERALAK Katioi dibalente ugari (Ca, Mg, Cu, Zn) FITATOAK (lektinak edo fitohemaglutininak, saponinak, isoflabonak, proteasa entzimen inhibitzaileak) Liseriketa eta zurgapena eragotzi Egostean desagertu

42 Haragiaren ordezkatzaileak
FRUITU LEHORRAK PROTEINA (%20) Kalitate txarrekoak Sufredun aminoazidoak falta KARBOHIDRATOAK (%5-15) Konplexuak (almidoia) GANTZA (%45-70↑↑↑) Liserigaitzak adineko pertsonentzat MUFA eta PUFA gehienak Kolesterolemia kontrolatzeko baliagarriak ZUNTZA (%10-15) Zuntz dietetikoak ere kolesterolemian lagundu

43 BARAZKI ETA FRUITEN TALDEA (%70-90 ura)
BARAZKI ETA ORTUARIAK PROTEINA (%1-3) Kalitate txarrekoak GANTZIK IA EZ Salbuespenak: olibak KARBOHIDRATOAK Konplexuak (almidoia) Hosto berdedunak (<%5) Espinakak, letxuga… Ortuariek (%10) Patata, baratxuria, azenarioa… ZUNTZA: OSO ABERATSAK BITAMINAK: C, A eta B (tiamina, erriboflabina, azido folikoa…) MINERALAK Mg eta K Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

44 BARAZKI ETA FRUITEN TALDEA (%70-90 ura)
FRUITAK PROTEINA (%1-3) Kalitate txarrekoak GANTZIK IA EZ Salbuespenak: ahuakatea eta kokoa KARBOHIDRATOAK (%10) Sinpleak ZUNTZA: OSO ABERATSAK AZAL GABE JATEAN EZ DUGU APROBETXATZEN!!! BITAMINAK: C, A eta B (tiamina, erriboflabina, azido folikoa…) MINERALAK Mg eta K Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

45 BARAZKI ETA FRUITEN TALDEA (%70-90 ura)
GOMENDIOAK BARAZKIAK 2 ale 1 egosita eta bestea ez FRUITAK 1 zitrikoa (C bitamina)

46 OGI ETA ZEREALEN TALDEA (ENERGETIKOAK)
PROTEINA (%7-10) Kalitate ertainekoa GANTZIK GUTXI (%1-3) Salbuespenak: ahuakatea eta kokoa KARBOHIDRATOAK (%50-80) BITAMINAK: B6 (piridoxina) MINERALAK Katioi dibalenteak (Ca,Mg eta Fe) Baina lekaleek baino gutxiagoa ZUNTZ ASKO Hidrosolugarria eta hidrosolugaitza Iturria: Nutrizio eta Bromatologia Saila. Framazia Fakultatea. EHU.

47 TALDE OSAGARRIA (GANTZAK)
LANDARE OLIOAK %100 GANTZA MUFA GURINA, MARGARINA ETA ESNEGAINA SFA GANTZA (gantz solidoa) Animalia jatorrikoak kolesterola du BITAMINA LIPOSOLUGARRIAK Animalietatik D eta K Landareetatik A eta E ZUNTZIK EZ MINERAL GUTXI

48 5- FAO-k eta OME-k ezarritako nutrizio-jarraibideak
DIETA OREKATUA 5- FAO-k eta OME-k ezarritako nutrizio-jarraibideak

49 KARBOHIDRATOAK ENERGIA EKARPENAREN %55 SINPLEAK <%10
Barazki, ortuari, fruta, lekale eta zereal osoen ohiko kontsumoa gomendatzen da

50 GANTZAK ENERGIA EKARPENAREN %35 SFA < %10 (%7-8)
PUFA < %10 (%3-7) MUFA nagusi (%10-15) Helduetan, kolesterola < 300 mg

51 PROTEINAK ENERGIA EKARPENAREN %15 (0,8-0,9 g/kg/egun)
Animalia jatorriko elikagaien ingestioa kontrolatu Arraina eta hegazti haragiaren kontsumoa gehitu

52 ZUNTZ DIETETIKOA 27-40 g/egun

53 GATZA 6 g/egun

54 ANOA ESTANDARRAK Esne eta esnekiak: 250 ml esne Jogurt bat
Bola motako gazta: g Gazta freskoa: 125 g

55 ANOA ESTANDARRAK Haragia, arraina, arraultzak eta lekaleak
g haragi g arrain zuri edo urdin 250 g untxi edo oilasko 2 arrautza Lekale platerkada (75-80 g ale lehor)

56 ANOA ESTANDARRAK Zerealak eta fekulak: 50-60 g ogi
Arroz, fideo, makarroi platerkada (60-70 g) Patata ertaina: g

57 ANOA ESTANDARRAK Barazkiak eta ortuariak Frutak
Elikagai anitzez osatutako 250 g-ko entsalada 2 azenario edo 2 tomate, pisuaren arabera Frutak Laranja, madaria, sagarra: tamaina ertaineko pieza 2-3 mandarina Katilu-erdi bat gerezi edo marrubi 2 xerra meloi

58 6- Elikagaien hautaketa
DIETA OREKATUA 6- Elikagaien hautaketa

59 IRIZPIDEAK Zabala (ANIZTASUNA)
Taldearen edo pertsonaren beharrizanak eta aurrekontua Elikagaien kalitatea, higienea eta prezioa Kalitatea, azkenean, sukaldean egindako prestaketaren araberakoa izango da

60 IRIZPIDEAK Elikagaien kalitatea eta higienea mantentzeko elikagaiak ordena honetan erosi: 1. kontserbak 2. Produktu lehorrak, zerealak 3. Barazki eta ortuariak 4. Frutak 5. Haragi eta arrainak 6. Produktu izoztuak

61 7. GOMENDIO OROKORRAK 1- Pertsonaren historia klinikoa, jarduera fisikoa eta elikadura-ohiturak jaso 2- Pisu ideala eta pisu osasungarria (gaixotasunak saihesten dituena) ezarri 3- Beharrezkoa izanez gero, energiaren murrizketa ezarriko da pisu-galera nabaria eta zentzuzkoa lortzeko

62 GOMENDIO OROKORRAK 4- Gomendioak ematean, elikagai taldeen sistema eta anoak erabili daitezke 5- Dietak, ahal den neurrian, bat etorri behar du pertsonaren gustuekin 6- Aldi berean, jan-neurri edo dieta elikatzeko ohitura okerrak aldatzen saiatu behar du

63 GOMENDIO OROKORRAK 7- Dietak malgua izan behar du, nolabaiteko aldakortasuna uzteko eta talde-jantokietan egokitzeko gai izateko. 8- Dietistak pertsonaren aurrerapenak balioetsiko ditu, adorea emango dio 9- Dieta berriro egokitu beharrezkoa izatekotan

64 GOMENDIO OROKORRAK 10- Obesoa bada, pisu egokira heldu ondoren, mantentzeko dieta prestatu behar du 11- Eguneko gastu energetikoa kcal inguru baino txikiagoa izanez gero, jarduera fisikoa bermatu behar da eta ez elikagaien ingestioa gutxitu

65 ELIKADURA PIRAMIDEA Iturria:

66 ELIKAGAIEN GURPILA ENERGETIKOAK (KH eta LIP) PLASTIKOAK (PROT)
ERREGULATZAILEAK (BIT eta MIN) Iturria: SEDCA 2005

67 ELIKAGAIEN ERRONBOA Iturria:


Descargar ppt "5. GAIA Dieta orekatua DIETETIKA OROKORRA ETA APLIKATUA"

Presentaciones similares


Anuncios Google