La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

5.- DE LENIN A STALIN (1924-28) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Es funda la IIIª Internacional.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "5.- DE LENIN A STALIN (1924-28) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Es funda la IIIª Internacional."— Transcripción de la presentación:

1 5.- DE LENIN A STALIN ( ) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Es funda la IIIª Internacional o Internacional Comunista per reunir tots els partits comunistes del món i amb una revolució mundial com a objectiu Mort de Lenin (1924) Lluita successòria El triumvirat de Zinoniev, Kamenev i Stalin es fa amb el poder transitori i desplacen a Trotski En 1928 Stalin derrota a l’oposició radical (exili de Trotski, acusant-lo de contrarevolucionari), es fa amb tot el poder, abandona la NEP i orienta la política cap a l’abolició de la propietat privada Enterrament de Lenin

2 6.- L’ÈPOCA DE STALIN El govern de Stalin ( ) o estalinisme es caracteritza per un fort creixement econòmic, la transformació de l’URSS en una superpotència mundial i la forta repressió a qualsevol intent d’oposició al seu poder. 6.1.- La planificació i col·lectivització de l’economia. 6.2.- El terror estalinista dels anys trenta. 6.3.- L’URSS i les tensions mundials fins 1941.

3 6.1.- Política econòmica: col·lectivisme i planificació.
Col·lectivització del camp Fi de la NEP i aplicació del comunisme econòmic Propietat estatal de la indústria i el comerç Planificació total de l’economia a través dels plans quinquennals Col·lectivització del camp: les terres es col·lectivitzen en granges estatals (per la força en el cas dels camperols rics), es mecanitzen i es dirigeixen des de l’Estat Propietat estatal de la indústria i el comerç: als industrials que s’oposen se’ls apliquen alts impostos, no se’ls donen matèries primeres i no es deixen accedir al transport. 1r pla ( ): indústria pesada, energia i col·lectivitzacions Planificació completa de l’economia amb plans quinquennals (Gosplan) 2n pla ( ): indústria lleugera, energia i transports 3r pla ( ): creixement equilibrat i formació de tècnics Valoració: creixement econòmic sense precedents: l’URSS es converteix en una gran potència industrialitzada en deu anys Creixement repartit socialment, encara que l’agricultura creix molt menys que la indústria

4 6.2.- El terror estalinista dels anys trenta.
Stalin té cada vegada més poder i, en els anys trenta, elimina a tota l’oposició política del propi partit El terror estalinista i les “purgues”: judicis on s’acusa de contrarevolucionaris a tots aquells que s’oposen a Stalin (tortures prèvies) i s’els elimina físicament o políticament Processos de Moscou ( ): s’elimina tant als opositors d’esquerres (trotskistes) com als conservadors (Zinoniev, Kamenev, Bujarin,...).

5 6.3.- L’URSS i les tensions mundials fins 1941.
Gran importància de l’URSS des de la revolució d’octubre: mostra als obrers que és possible el triomf de la revolució i tots els països capitalistes tenen por al contagi i aïllen l’URSS Es funda la IIIª Internacional o Internacional Comunista, controlada des de l’URSS i que suposa la unió de tots els partits comunistes del món: la revolució mundial Amb la mort de Lenin (1924) l’URSS accepta les tesis de “socialisme en un sol país”, es mostra pacífica i l’admetran a la Societat de Nacions L’ascens del feixisme i el seu anticomunisme (pacte Antikomintern) fa que l’URSS s’opose fortament a aquest feixisme: ajuda als republicans espanyol contra Franco en la guerra civil ( ) Rebutjada per Occident i amb el perill d’un atac nazi, signarà un pacte de no-agressió amb Alemanya (1939), però Alemanya l’atacarà i l’URSS entrarà en la IIª Guerra Mundial (1941)


Descargar ppt "5.- DE LENIN A STALIN (1924-28) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Es funda la IIIª Internacional."

Presentaciones similares


Anuncios Google