La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

LA REVOLUCIÓ A RUSS Bolxevic o Soviètica.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "LA REVOLUCIÓ A RUSS Bolxevic o Soviètica."— Transcripción de la presentación:

1 LA REVOLUCIÓ A RUSS Bolxevic o Soviètica

2 RÚSSIA DELS TSARS AUTOCRÀCIA: Tsar... ECONOMIA AGRÀRIA:...condicions
CAPITALISME: indústria molt.... CREIXENT OPOSICIÓ AL ... moviments: - Populistes: an... - burgesos: K... i e... -marxistes: b i m.... REVOLUCIÓ causes i limitacions

3 RÚSSIA DELS TSARS AUTOCRÀCIA: Tsar amb poder absolut que provenia de Déu. ECONOMIA AGRÀRIA: condicions de vida dels pagesos molt precària. CAPITALISME (Iniciat finals XIX): indústria molt concentrada en nuclis de la zona occidental. Obrers amb condicions molt precàries (èxode rural)

4 CREIX ENT OPOSI CIÓ AL tsarism e
moviments: - Populistes: anarquisme (Bakunin i Kropotkin)-repartiment terres i acció directa contra l'autocràcia. - burgesos: Kadett i esserita -marxistes: bolxevics i menxevics * vocabulari REVOLUCIÓ causes i limitacions -Causes: males condicions de vida, injustícia social, opressió tsarista, etc.

5 ETAPES PRINCIPALS REVOLUCIÓ I EVOLUCIÓ ESTAT SOCIALISTA (1917-1953)
REVOLUCIÓ FEBRER 1917-Fi tsarisme REVOLUCIÓ OCTUBRE 1917-Inici socialisme - LENIN GUERRA CIVIL ( ) FORMACIÓ URSS 1922 MORT LENIN 1924 STALINISME ( ) – DICTADURA

6 DUALITAT DE PODERS- CAP A LA REVOLUCIÓ D'OCTUBRE
Triomf revolució de febrer: existència doble poder: govern provisional i soviets (la guerra continuava i les condicions de vida no milloraven) *últim paràg. Pàg Govern provisional de Livov desbordado pel poder dels soviets que demanava l'aprofundiment de les reformes socials i el fi de la guerra.

7 Les reformes no avançaven-Les protestes continuaven--- canvi de president:
Kerenski (socialista moderat) no va sortir de la guerra i va perseguir als bolxevics.Va prometre eleccions per assemblea constituent. Cop d'Estat protsarista- Kornilov- Kerenski va vèncer gràcies al suport dels soviets ( bolxevics majoritariament) Bloxevics van prendre la iniciativa---necessitat d insurrecció armada (Tesis de Lenin) *2 paràg. Pàg Document.

8 REVOLUCIÓ OCTUBRE SOVIETS amb el suport Guàrdia Roja preparen insurrecció i la presa de poder: Assalt Palau d'Hivern 25 d'octubre(2 paràg. Pàg. 140) Govern provisional va dimitir (Kerenski havia fugit) Novembre 1917 Rússia Nord controlada pels bolxevics... però part de Rússia sota domini tsarista--- Guerra Civil

9 MESURES REVOLUCIONÀRIES
El Congrés dels Soviets va destituir el govern provisional i va constituir un Consell de Comissaris del Poble (dirigit x Lenin) : es tracta del primer govern de camperols i obrers-- - Objectiu: implantació del SOCIALISME. Terres va passar als pagesos Obrers controlaven les empreses amb + de 5 obrers Nacionalització de la banca Fi de l'exèrcit tsarista Reconeixement del dret a l'autodeterminació dels diferents pobles (repúbliques associades al govern soviètic) Pau immediata – tractat de Brest-Litovsk (1918)

10 GUERRA CIVIL I COMUNISME DE GUERRA (1918-1921)
CAUSES: intent de frenar el socialisme per part dels defensors del tsarisme (classes privilegiades) Exèrcits:-Blanc (est i nord) - Anglat./ Franç. -Roig (revolucionari- control del centre Vencedor de la guerra -Conseqüències: comunisme de guerra (esfondrament de l'economia--- rebelions) *últim paràg. Pàg. 141 i 1 paràg. 143.

11 GUERRA CIVIL I COMUNISME DE GUERRA (1918-1921)

12 LA TERCERA INTERNACIONAL
Síntesi 144 (verd) Komitern: Tercera Internacional: 21 condicions--- Escissió del socialisme i naixement dels Partits comunistes. Expansió a Europa: -Alemanya---revolució esclafada (espartaquistes) -Hongria

13 MORT DE LENIN i el Gran Debat
1924 va morir Lenin--- lluita: el Gran Debat: -Trotski -Stalin *diferències Lectura 3 últims paràgrafs pàg. 145. ESTALINISME – dictadura ( Purgues 2n paràgraf pàg. 150 -Document Processos de Moscou- pàg. 150

14 PODER BOLXEVIC I FORMACIÓ URSS
Guerra civil i boicot internacional a la revolució--- van definir el model d'Estat soviètic. Partit bolxevic: PCUS : Centre de poder. 1922 es va crear URSS (constitució 1924)

15 Comentari gràfica de la societat russa inici segle XX.
DESCRIPCIÓ Aquesta gràfica mostra la distribució de la població rural, la població urbana i els sectors econòmics de la societat russa a l’inici del segle XX. També senyala el percentatge de la població pobre. Veiem com un 80% aprox de la població vivia en la pobresa. D’aquests el 41% era proletariat rural, el 28% petits propietaris rurals i ... de la societat Tsarista.

16 1905 Conseqüències o limitacions.---- Repressió i petites reformes que no transformen les estructures arcaiques de l’imperi. : Convoquen una duma: assemblea legistativa.


Descargar ppt "LA REVOLUCIÓ A RUSS Bolxevic o Soviètica."

Presentaciones similares


Anuncios Google