La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L’alimentació saludable

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L’alimentació saludable"— Transcripción de la presentación:

1 L’alimentació saludable

2 Els beneficis d’una dieta equilibrada, que inclou no saltar-se l’esmorzar, no solament es manifesten en un augment del teu rendiment, sinó també en millores en l’estat i aparença de la pell i els cabells. Fins i tot et pots trobar en més bona forma física.

3 Alimentació equilibrada
Aliments molt variats (de tots els grups d’aliments). Quantitats adequades que depenen de les característiques de cada persona (edat, sexe, activitat física, malalties, etc). Repartiment de la energia Es recomana un repartiment dels aliments en 5 àpats diaris. És important que no hi hagui un interval de temps massa gran entre els àpats.

4 L’esmorzar És molt recomanable esmorzar a casa abans d’anar a l’escola. Millora el rendiment intel.lectual i físic. És pot repartir en dues ingestes, una a casa i una altra a mig matí.

5 En què consisteix un bon esmorzar?
Pa (o cereals, galetes…) Un làctic (llet, iogurt, formatge…) Fruita (o un suc) Aliments proteics (pernil, tonyina…) Aliments greixosos (preferentment oli d’oliva) Dolços amb moderació (sucre, mel, melmelada, cacau, xocolata…)

6 El dinar i sopar Tant si es fa a casa com al menjador escolar aquest és l’àpat més important, en quant a quantitat i varietat d’aliments. És recomanable que el componguin entre quatre i sis grups d’aliments (farinacis, verdures, fruites, olis, càrnics, làctics).

7 Precaució amb el menjar ràpit, engreixa molt i alimenta poc.

8 El berenar A mitja tarda, coincidint amb l’hora de sortida de l’escola. Els aliments més recomanables són: Cereals i derivats Làctics i/o la fruita Aconsellable aliments líquids suc de fruita, llet, aigua...)

9 Quines són les novetats de la piràmide de l’alimentació saludable
En aquesta ocasió, les novetats les aporta l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que acaba de presentar la nova piràmide de l’alimentació saludable per substituir la que es va publicar l’any A continuació se’n comenten les modificacions principals i s’explica per què els canvis que experimenten les guies alimentàries són interessants i necessaris.

10 Una nova piràmide de l’alimentació... per què?
Les aportacions principals que incorpora la versió actualitzada de la piràmide de l’alimentació saludable són: La unió, a la base de la piràmide, del grup dels aliments farinacis (pa, pasta, arròs, patata, llegums) amb el d’hortalisses, fruites, oli d’oliva i fruita seca, de manera que s’engloba en un mateix nivell la base de l’alimentació mediterrània i saludable. Més presència dels llegums, per la seva riquesa nutricional, versatilitat gastronòmica i baix preu, tant a la base (grup d’aliments farinacis) com al grup d’aliments proteics (juntament amb la carn magra, el peix i els ous). La promoció del consum d’aliments rics en fibra (llegums, fruita seca, fruites i hortalisses, etc.), amb èmfasi també en les varietats de cereals integrals (pa, pasta, arròs) pels beneficis en la salut demostrats.

11 La preferència pels productes làctics amb baix contingut en greix (desnatats i semidesnatats), pel seu menor contingut en greixos saturats i colesterol. Més especificació dels aliments de consum ocasional i moderat, inclosos sucs i begudes ensucrades, aperitius salats i fregits, embotits i derivats carnis grassos i processats. La recomanació de mantenir un estil de vida actiu, en el dia a dia i en les activitats d’oci i lleure a l’aire lliure. La recomanació d’incloure preferentment aliments frescos, locals i de temporada així com de promoure el menjar a taula i amb moderació, de manera que es fomentin els aspectes de convivència.

12

13 A l’adolescència hi ha un augment de les necessitats d’energia, proteines, vitamines i altres minerals superiors a qualsevol altre època de la vida.

14

15

16

17 Glúcids o hidrats de carboni
                                                     Pasta Pa Verdures Fruits secs Sucre Pastisseria

18 Glúcids o hidrats de carboni
Patates Llegum Cereals Llet Fruites

19 Proteïnes Peix Làctics Carn Fruits secs Ous

20 Lípits o greixos Greix de carn Olis Mantega

21 SÍNDRIA-SANDIA El consum de fruita aporta elasticitat a la pell.

22 GERDÓ FRAMBUESA Més de la mitat de la vitamina A i practicament tota la vitamina C que necessitem, la proporciona la fruita.

23 MAGRANA-GRANADA La vitamina C ajuda a combatir el virus de la grip i prevé la devilitat, la anemia, els mals a les articulacions i la irritabilitat.

24 DATIL La vitamina A millora els problemes visuals, ajuda al sistema immunològic, afavoreix el creixement i facilita els processos de cicatrització de la pell, entre altres coses.

25 MORA El Potasi és necessari per la formació dels músculs i el creixement normal del cos.

26 Respecta els horaris de menjar.
Evita menjar entre hores aliments rics en greixos i sucres. Porten moltes caloríes i pocs nutrients Treuen les ganes de menjar aliments molt més nutritius.

27 L’adolescència ès una etapa de canvis psicològics importants que pot afectar l’actitut cap al menjar, apareixent rebuix per la imatge corporal i trastorns en la conducta alimentària, en aquest cas: consulta al teu metge o infermera.

28 Menja sa!

29 1200 Kcal + (100 Kcal x any d’edat)
Exemple de l’aportació energètica a l’edat escolar: 1.200 Kcal + (100 Kcal x 12anys) = Kcal 1200 Kcal + (100 Kcal x any d’edat)

30 Mites i errors sobre l’alimentació Digues quines creus que són certes i quines falses.
És bo deixar de fer algun àpat. Anant a classe només amb un got de llet et sents amb força per afrontar el dia. És bo consumir de forma suficient: llegums, verdures, fruites i cereals. És bo normalment substituir l’aigua per altres begudes de tipus refrescs. No es poden seguir dietes restrictives que no siguin controlades o prescrites per un professional de la salut. El menjar entre hores va molt bé perquè així l’estómac sempre està treballant El menjar ràpid (fast food) és dels més complets nutritivament És bo fer altres activitats mentre menges, per exemple mirar TV o llegir És suficient menjar només un cop a la setmana peix Menjar bé és menjar en excés

31 Menjar a poc a poc i mastegar bé és perdre el temps.
Menjar en companyia és millor que fer-ho sol. Menjar bé és incompatible amb una cuina creativa i gratificant. És bo menjar aliments rics en fibres: cereals, llegums... Si estàs prim seràs feliç. L’oli més adient per cuinar i amanir és l’oli de gira-sol. L’aigua engreixa segons quan es prengui. Si no sopes, t’aprimaràs El pa engreixa Menjar fruita després dels àpats no és convenient

32 Fer dieta és no menjar o passar gana
Tots els productes que diuen que aprimen ho fan realment i no són perjudicials per la salut. És aconsellable prendre vitamines i fàrmacs .


Descargar ppt "L’alimentació saludable"

Presentaciones similares


Anuncios Google