La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL

Presentaciones similares


Presentación del tema: "EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL"— Transcripción de la presentación:

1 EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL

2 1.- INTRODUCCIÓ Quan parlem de guerres també parlem de pobresa, angustia, por, llàstima,.. perquè al finalitzar deixa al seu pas un rastre de destrucció que afecta a milers de famílies. Durant la guerra l’alimentació era pobre, a base de mongetes, cigrons, verdures, patates,... que eren els aliments que estaven presents en els horts i més accessibles a les persones del món rural. Ara parlarem una mica de què és la patata i quins són els beneficis que tenen.

3 2.- LA PATATA És un tubercle, vol dir que neix a les arrels. No necessita que el reguin gaire i ens donen per cada planta patatera 3 o més patates. La patata era autòctona en la zona de Sud-Amèrica, fins que els espanyols al segle XVI van conquerir aquestes regions i van transportar la patata a Europa, fent que ara estigui tant estesa per el món. Actualment es consumeix en moltes cases a diari o gairebé, degut al seu efecte saciant i a les propietats energètiques que té.

4 3.- LA PATATA EN LA GUERRA CIVIL Durant la guerra civil al segle passat hi va haver una situació de gran hambruna, provocant misèria i moltes morts. Hem de pensar que la gent adulta va perdre al voltant de 18-20kg per habitant. Doncs bé, quin paper té la patata en tot això? Al ser un aliment molt saciant i que generava molt, va ser l’aliment “estrella” present en molts plats de la gastronomia espanyola com, en aquell temps estimadíssima, truita de patates (amb o sense ceba).

5 3.- LA PATATA EN LA GUERRA CIVIL Però un moment, aquí a Catalunya no hi havia ous. Es van intentar diferents coses com que cada persona tingués 1 gallina, però que va passar? Que era més car l’aliment de l’animal que no pas els ous. Aquest fet va generar que es fes un invent que simulés la truita de patates i els ingredients principals van ser: -Taronges -Bicarbonat -Farina de blat -Pebre -Sal -Aigua

6 4.- PERQUÈ ENS SACIA TANT LA PATATA? Doncs bé, això va relacionat amb el seu valor nutricional. Això fa referència a la quantitat de hidrats de carboni, proteïnes, greixos,... ➢ Tenint en compte aquest valor en 100 GRAMS, i que una patata pesa entre 80g i 150g, podem calcular aproximadament el seu valor nutricional. ➢ Si ens fixem té una quantitat de HC més elevat que dels demés nutrients. VALOR NUTRICIONAL DE LA PATATA (100g) Calories76 kcal Hidrats de carboni17g Proteïnes2g Greixos0,1g

7 5.- FUNCIÓ DELS HIDRATS DE CARBONI La funció dels hidrats de carboni és energètica, que es tradueix com la gasolina que ens fa funcionar. Si no consumim els hidrats de carboni suficient ens sentirem apàtics, sense ganes de fer res, sense energia,... per tant, va ser necessari el consum d’aquest tubercle per la quantitat elevada en hidrats de carboni i la gran producció que té per cada planta.

8 6.- QUINS EREN ELS PLATS MÉS COMUNS DURANT AQUEST PERÍODE? -Peles de patates: les persones pobres agafaven les restes de les patates, plàtans, fulles de remolatxa, closca de les faves,... les fregien i se les menjaven.

9 -La pell blanca que es troba entre la pela i la taronja

10 -Rates de camp

11 -Café de “recolatge”: va consistir bàsicament en aprofitar les restes dels cafès, en els restaurants, d’altres amb l’objectiu que sigues més barat consumir-lo.

12 -Moniatos: S’utilitzaven davant la falta de patata

13 -Gatxes: S’acostumaven a fer amb farina d’almorta (tòxica si es de consum habitual), afegint sal, pebre vermell i alls.

14 -Carn de cavall: degut a la falta principal de aliments d’origen animal, es menjaven aquest tipus de carn en forma de lasanyes, canelons,....

15 ● Tal i com podeu veure, els aliments principals van ser d’origen vegetal, sent les carns molt escasses en l’alimentació habitual

16 TRIVIAL

17 Pregunta 1 ●C●Com era la alimentació en la guerra civil?

18 Pregunta 2 ●D●D’on prové la patata històricament?

19 Pregunta 3 ●Q●Quina diferència hi ha entre patatera i patata?

20 Pregunta 4 ●Q●Què vol dir que la patata és un tubercle?

21 Pregunta 5 ●Q●Què vol dir que les patates neixen a les arrels?

22 Pregunta 6 ●Q●Quantes patates neixen aproximadament per cada patatera?

23 Pregunta 7 ●P●Perquè va ser la patata l’aliment estrella durant aquest període?

24 Pregunta 8 ●Q●Què va passar a Catalunya amb els ous?

25 Pregunta 9 ●Q●Quina funció tenen els hidrats de carboni en nosaltres?

26 Pregunta 10 ●E●Em pots dir 2 aliments que tinguin hidrats de carboni?

27 Pregunta 11 ●D●Digues 4 dels plats més consumits durant aquesta época esmentats al power.

28 PREGUNTES?

29 FI


Descargar ppt "EL PRINCIPAL ALIMENT DE LA GUERRA CIVIL"

Presentaciones similares


Anuncios Google