La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

SITUACIÓ DE LA VENTILACIÓ MECÀNICA PERLLONGADA A CATALUNYA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "SITUACIÓ DE LA VENTILACIÓ MECÀNICA PERLLONGADA A CATALUNYA"— Transcripción de la presentación:

1 SITUACIÓ DE LA VENTILACIÓ MECÀNICA PERLLONGADA A CATALUNYA
Enquestes VENTCAT 1 i 2. Dra. Carme Puy. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau Amb el suport d’Abelló – Linde.

2 INTRODUCCIÓ No coneixem la situació de la VM a Catalunya, especialment la VMP. Volíem fer un anàlisi semblant al que la SOCAP va recolzar fa uns anys quan el Dr. Victor Curull va analitzar la situació de l'endoscòpia catalana.

3 VENTCAT 1

4 Objectius del VENTCAT 1 Conèixer la situació de la VM als Serveis de Pneumologia catalans. Analitzar la situació i incidència estimada dels pacients amb VMP generats als Serveis de Pneumologia catalans.

5 MÈTODE: Enquesta 66 ítems, categòrics, ordinals i numèrics.
Estructurats en: Característiques del centre / Servei de Pneumologia. Infraestructura. Activitat en VM. Pacient complexe.

6 MÈTODE. Vam identificar 20 centres amb Servei de Pneumologia.
Vam obtindre resposta de 18 centres (90%). Tipus de centre: 8/18 (44%) eren centres de referència.

7 1.- CARACTERÍSTIQUES DELS CENTRES.
Tipus de servei: Servei (66%). Secció (27%). Pertanyents al Servei de M. Interna (6%). Nº de llits: 18.5 (0-34; ± 8.9).

8 2.- INFRAESTRUCTURA. Unitat de ventilació mecànica.
Pneumòleg de guàrdia.

9 INFRAESTRUCTURA. Ubicació específica per VM. La indicació de VNI la fan tant pneumòlegs com intensivistes, urgenciòlegs y, en alguna ocasió puntual, metges internistes. A la majoria de centres tots aquests especialistes hi estan implicats (44%). La ubicació de la VNI també és molt heterogènia: Pneumologia, UCI, Urgències i Hospital de Dia. A la majoria de centres s’aplica a totes aquestes ubicacions (56%)

10 INFRAESTRUCTURA. Personal mèdic específic disponible.
Personal infermeria específic disponible. Ratio infermera/pacient: 10.6 (0-15; ± 3.8) Personal fisioterapia específic disponible. Atenció a domicili.

11 INFRAESTRUCTURA. Monitorització disponible. Cough - Assist disponible.
Tipus de Respirador.

12 3.-ACTIVITAT EN VENTILACIÓ.
Tipologia del pacient.

13 ACTIVITAT EN VENTILACIÓ.
Incidència (Nº/any) del malalt agut. Incidència (Nº/any) del malalt crònic.

14 4.-PACIENT COMPLEXE (VMP).
Tipus de VMP (VM>12h). Incidència de malalts amb VMP (% de centres)

15 PACIENT COMPLEXE (VMP).
Decanulació. Canvis de cànula.

16 PACIENT COMPLEXE (VMP).
VMP amb difícil alta. ¿Creu útil la creació d’un centre de ventilació mecànica perllongada a Catalunya ?

17 CONCLUSIONS VENTCAT 1. La ventilació mecànica, especialment la VNI, és una pràctica quasi universal als serveis de Pneumologia catalans. La VNI s’indica i es practica de forma molt variada. Les unitats de VNI són la ubicació preferida dels Serveis de Pneumologia, tot i que en la majoria dels centres la ubicació és molt heterogènia.

18 CONCLUSIONS VENTCAT 1. Existeixen importants dèficits assistencials tant de personal com d’infraestructura. Personal: pneumòleg de guàrdia, dedicació específica d’infermeria i fisioterapia, atenció a domicili. Infraestructura: monitorització, equipament de ventiladors i accessoris (Cough - Assist).

19 CONCLUSIONS VENTCAT 1. Els malalts amb VMP son atesos principalment per hospitals de referència en ventilació mecànica y poden suposar una sobrecàrrega assistencial per el sistema sanitari Català. La creació d’un centre especialitzat en el tractament centralitzat de malalts amb VMP, és valorat positivament per la majoria de centres que atenen aquests malalts.

20 VENTCAT 2

21 VENTCAT 2. L’Enquesta VENTCAT 1 no analitza els malalts amb VMP ingressats a UCIS catalanes. És possible que la prevalença de malalts amb VMP sigui encara més gran. No disposem de dades semblants al nostre entorn.

22 VENTCAT 2. Objectius. Analitzar la situació de la VMP a Catalunya:
On es fa. Com es fa. Perfil de malalt. Perfil dels professionals. Prevalença global. Sortida del malat.

23 VENTCAT 2. Mètode. GRUP DE TREBALL VENTCAT 2 :
Societat Catalana de Medicina Intensiva i SOCAP. Dr. Joan R. Masclans, Hospital de la Vall D´hebron. Dra. Arantxa Mas, Hospital Moises Broggi. Dr. Antonio Antón, Hospital de la santpa Creu I Sant Pau. Dr. Jordi Mancebo, Hospital de la Santa Creu I Sant Pau.

24 VENTCAT 2. Mètode. El concepte VMP engloba a tot malalt que requereix traqueostomía per ventilació mecànica perllongada. Es poden distingir tres subtipus de malalts: a) Retirada lenta de ventilació mecànica (weaning perllongat) b) Retirada impossible del suport ventilatori per via invasiva c) Possible pas a suport ventilatori indefinit però per via no invasiva

25 VENTCAT 2. Mètode. ENQUESTA VENTCAT 2: Dades del centre.
Dades del servei (UCI). Activitat en ventilació mecànica. Activitat en ventilació mecànica perllongada.

26 VENTCAT 2. Cronograma. Elaboració del protocol i participants definitiu (maig 2012). Enviament de les enquestes (setembre 2012). Valoració dels resultats (novembre 2012). Difusió dels resultats (2013).


Descargar ppt "SITUACIÓ DE LA VENTILACIÓ MECÀNICA PERLLONGADA A CATALUNYA"

Presentaciones similares


Anuncios Google