La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars"— Transcripción de la presentación:

1 L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars
5 u n i t a t L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars

2

3 Immobilitzat intangible
Actius no monetaris sense aparença física susceptibles de valoració econòmica, així com els avançaments a compte lliurats a proveïdors d’aquests immobilitzats. Els comptes d’aquest subgrup figuraran a l’Actiu no corrent del Balanç, a l’epígraf I Immobilitzat intangible. Normes de registre i valoració Els criteris continguts a les normes relatives a l’immobilitzat material s’aplicaran als elements de l’immobilitzat intangible. Els elements de l’immobilitzat intangible, a l’igual que els elements de l’immobilitzat material, també es valoraran inicialment com a norma general pel preu d’adquisició o el cost de producció. Per al reconeixement inicial d’un immobilitzat de naturalesa intangible, cal que aquest immobilitzat compleixi el criteri d’identificabilitat: Serà separable: susceptible de ser separat de l’empresa i venut, cedit, lliurat per a la seva explotació, arrendat, etc. Sorgirà de drets legals o contractuals.

4 Activitats finals_Consolidació (pàg.176)
1·· Què és l’immobilitzat intangible? 2·· Com es valoraran inicialment els elements de l’immobilitzat intangible? 3·· Quan es considera que un element de l’immobilitzat intangible compleix amb el criteri d’identificabilitat?

5 Solució_Activitats finals_Consolidació 1 (pàg.176)
1·· Què és l’immobilitzat intangible? Les immobilitzacions intangibles apareixen desenvolupades en el subgrup 20 del PGC, que les defineix com a “actius no monetaris sense aparença física susceptibles de valoració econòmica, així com els avançaments a compte lliurats a Proveïdors d’aquests immobilitzats”.

6 Solució_Activitats finals_Consolidació 2 (pàg.176)
2·· Com es valoraran inicialment els elements de l’immobilitzat intangible? Per valorar, des del punt de vista comptable, l’adquisició o la producció d’un element de l’immobilitzat intangible, se seguiran els criteris establerts en la norma de registre i valoració 5a del PGC. Aquesta norma ens diu que: “Els criteris continguts a les normes relatives a l’immobilitzat material s’aplicaran als elements de l’immobilitzat intangible, sense perjudici del disposat a continuació i del previst a les normes particulars sobre l’immobilitzat intangible”. Vegem, doncs, que els elements de l’immobilitzat intangible, a l’igual que els elements de l’immobilitzat material, també es valoraran inicialment com a norma general pel preu d’adquisició o el cost de producció, completant aquesta valoració amb les normes particulars que es desenvolupen a la norma de registre i valoració 6a del PGC.

7 Solució_Activitats finals_Consolidació 2 (pàg.176)
3·· Quan es considera que un element de l’immobilitzat intangible compleix amb el criteri d’identificabilitat? El criteri d’identificabilitat implica que l’immobilitzat compleixi algun dels dos requisits següents: Serà separable, és a dir, susceptible de ser separat de l’empresa i venut, cedit, lliurat per a la seva explotació, arrendat o intercanviat, ja sigui individualment o juntament amb altres actius o passius amb els quals guardi relació. Sorgirà de drets legals o contractuals, amb independència que siguin transferibles o separables de l’empresa o d’altres drets o obligacions.

8 Immobilitzat intangible
Despeses d’investigació i desenvolupament La investigació és la indagació original i planificada que persegueix descobrir nous coneixements i una superior comprensió dels existents en els terrenys científic o tècnic. El desenvolupament és l’aplicació concreta dels assoliments obtinguts per la investigació. Tant desenvolupament com investigació es poden dur a terme a la pròpia empresa o bé encarregar-se a un organisme extern. Tot i això, sempre s’han de registrar als comptes Compte (200) Investigació i Compte (201) Desenvolupament. Activació com a immobilitzat intangible de les despeses d’investigació: Les despeses d’investigació seran despeses de l’exercici en què es realitzin. Tot i això, es podran activar com a immobilitzat intangible des del moment en què compleixin les condicions següents: Estar específicament individualitzats per projectes i el seu cost clarament establert per tal que pugui ser distribuït en el temps. Tenir motius fonamentats de l’èxit tècnic i de la rendibilitat econòmica i comercial del projecte o els projectes de què es tracti.

9 A finals del 20X2, dóna per acabada la investigació amb èxit:
Investigació encarregada a una empresa externa amb èxit / fracàs en el projecte L’any 20X1, l’empresa PICARJO,SA, contracta a una universitat la investigació d’un nou projecte de fabricació pagant € per banc (IVA del 21%): D x H 20.000€ (620) Despeses en investigació i desenvolupament de l’exercici a (572) Bancs € 4.200€ (472) HP IVA suportat (21% s/20.000) A final de l’any 20X1, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica del projecte, de forma que procedeix a la seva activació (si no es preveu l’èxit, no es realitzarà cap assentament): D x H 20.000€ (200) Investigació a (730) Treballs realitzats per a l’immobilitzat intangible € L’any 20X2, paga per banc € per continuar amb els treballs d’investigació (IVA del 21%): D x H 12.000€ (620) Despeses en investigació i desenvolupament de l’exercici a (572) Bancs € 2.520€ (472) HP IVA suportat (21% s/12.000) A finals del 20X2, dóna per acabada la investigació amb èxit: D x H 12.000€ (200) Investigació a (730) Treballs realitzats per a l’immobilitzat intangible € Si s’hagués donat un fracàs en el projecte, ho hauríem comptabilitzat donant de baixa aquells comptes del grup 2 que s’haguessin activat prèviament quan es preveia l’èxit: 32.000€ (670) Pèrdues procedents de l’immobilitzat intangible a (200) Investigació € ( )

10 A finals del 20X2, dóna per acabada la investigació amb èxit:
Investigació realitzada amb mitjans propis amb èxit / fracàs en el projecte L’any 20X1, l’empresa ANIOL, SA, inicia uns treballs de desenvolupament utilitzant els seus propis mitjans i materials. Durant el 1er any satisfà per banc les despeses següents: sous_6.000€, subministraments: 1.000€ (IVA del 21%): D x H 6.000€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs € 1.000€ (628) Subministraments 210€ (472) HP IVA suportat (21% s/1.000) A final de l’any 20X1, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica del projecte, de forma que procedeix a la seva activació (si no es preveu l’èxit, no es realitzarà cap assentament): D x H 7.000€ (201) Desenvolupament a (730) Treballs realitzats per a l’immobilitzat intangible € L’any 20X2, satisfà per banc les despeses següents: sous_7.500€, subministraments: 1.200€ (IVA del 21%): 7.500€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs € 1.200€ (628) Subministraments 252€ (472) HP IVA suportat (21% s/1.200) A finals del 20X2, dóna per acabada la investigació amb èxit: 8.700€ (201) Desenvolupament a (730) Treballs realitzats per a l’immobilitzat intangible € Si s’hagués donat un fracàs en el projecte, ho hauríem comptabilitzat donant de baixa aquells comptes del grup 2 que s’haguessin activat prèviament quan es preveia l’èxit: 15.700€ (670) Pèrdues procedents de l’immobilitzat intangible a (201) Desenvolupament € ( )

11 Activitats proposades, 2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): Al novembre de 20X0, paga € per banc per a l’inici dels treballs d’investigació. A finals de l’any 20X0, l’empresa ALBERDA, SA, no té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic del projecte. Durant l’exercici 20X1, paga € per banc per a la continuació dels treballs d’investigació. A finals de l’any 20X1, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica dels treballs d’investigació, per la qual cosa procedeix a l’activació de les despeses anteriors. Durant l’exercici 20X2, paga € per banc per a la finalització dels treballs d’investigació. A finals de l’any 20X2, la investigació acaba amb èxit. A principis de l’any 20X3, l’empresa comença l’activitat de desenvolupament. Durant aquest any, paga pel compte corrent bancari €. A finals de l’any 20X3, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica dels treballs de desenvolupament, per la qual cosa procedeix a l’activació de les despeses anteriors.

12 Activitats proposades Solució_2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): Al novembre de 20X0, paga € per banc per a l’inici dels treballs d’investigació. D x H 18.000€ (620) Despeses en I+D de l’exercici a (572) Bancs € 3.780€ (472) HP IVA suportat (21% s/18.000)

13 Activitats proposades Solució_2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): A finals de l’any 20X0, l’empresa ALBERDA, SA, no té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic del projecte. A finals de l’any 20X0 no procedeix activar les despeses de recerca, ja que no es tenen motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic del projecte.

14 Activitats proposades Solució_2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): Durant l’exercici 20X1, paga € per banc per a la continuació dels treballs d’investigació. D x H 22.000€ (620) Despeses en I+D de l’exercici a (572) Bancs € 4.620€ (472) HP IVA suportat (21% s/18.000)

15 Activitats proposades Solució_2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): A finals de l’any 20X1, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica dels treballs d’investigació, per la qual cosa procedeix a l’activació de les despeses anteriors. D x H 22.000€ (200) Investigació a (730) Treballs realitzats per a l’immobilitzat intangible €

16 Activitats proposades Solució_2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): Durant l’exercici 20X2, paga € per banc per a la finalització dels treballs d’investigació. D x H 14.000€ (620) Despeses en I+D de l’exercici a (572) Bancs € 2.940€ (472) HP IVA suportat (21% s/14.000)

17 Activitats proposades Solució_2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): A finals de l’any 20X2, la investigació acaba amb èxit. D x H 14.000€ (200) Investigació a (730) Treballs realitzats per a l’immobilitzat intangible €

18 Activitats proposades Solució_2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): A principis de l’any 20X3, l’empresa comença l’activitat de desenvolupament. Durant aquest any, paga pel compte corrent bancari €. D x H 25.000€ (620) Despeses en I+D de l’exercici a (572) Bancs € 5.250€ (472) HP IVA suportat (21% s/18.000)

19 Activitats proposades Solució_2 (pàg.155)
2·· L’empresa ALBERDA, SA, encarrega a una empresa la investigació i el desenvolupament d’un nou producte. Realitza les operacions següents (IVA 21%): A finals de l’any 20X3, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica dels treballs de desenvolupament, per la qual cosa procedeix a l’activació de les despeses anteriors. D x H 25.000€ (201) Desenvolupament a (730) Treballs realitzats x l’immob. intangible €

20 Immobilitzat intangible
Resta de l’immobilitzat intangible La resta dels comptes de l’immobilitzat intangible que formen el subgrup 20 són els següents: Compte (202) Concessions administratives: en aquest compte es comptabilitzen les despeses efectuades per a l’obtenció de drets d’investigació o d’explotació atorgats per l’Estat o altres Administracions Públiques. Ex.: dret a explotar una mina, una autopista, etc...

21 Immobilitzat intangible
Resta de l’immobilitzat intangible Compte (203) Propietat industrial: comptabilitzarà l’“import satisfet per la propietat l’ús o a la concessió de l’ús de les diferents manifestacions de la propietat industrial, en els casos en què s’hagin d’inventariar per l’empresa adquirent”. Ex.: registre d’una patent. Compte (205) Drets de traspàs: s’hi anotarà l’import satisfet pels drets d’arrendament de locals, en què l’adquirent i nou arrendatari se subroga en els drets i les obligacions del transmitent i antic arrendatari derivats d’un contracte anterior. Compte (206) Aplicacions informàtiques: en aquest compte comptabilitzarem “l’import satisfet per la propietat o pel dret a l’ús de programes informàtics tant adquirits a tercers com elaborats per la pròpia empresa”.

22 Immobilitzat intangible
Resta de l’immobilitzat intangible La incorporació a l’Actiu de l’immobilitzat intangible és equivalent a la de l’immobilitzat material. Es pot donar de dues formes diferents: l’adquisició a tercers o la fabricació: - Adquisició a tercers: segons la forma de pagament que acordin comprador i venedor, la compra d’immobilitzat material es pot donar: en efectiu o mitjançant el compte corrent bancari, amb pagament ajornat, amb pagament ajornat documentat mitjançant lletra de canvi o mitjançant pagament anticipat: (209) Avançaments per a immobilitzacions intangibles. - Fabricació: en la fabricació, ens podem trobar amb dues situacions diferents: Que l’empresa construeixi l’element amb els seus propis mitjans. Que encarregui a tercers la seva construcció. El compte per l’activació de les despeses en fabricació és (730) treballs realitzats per a l’immobilitzat intangible.

23 Adquisició de l’immobilitzat intangible
L’empresa ACEOR,SA, adquireix una patent valorada en 5.000€. Acorda amb el proveïdor efectuar-ne el pagament al cap de 3 mesos (IVA del 21%): D x H 5.000€ (203) Propietat industrial a (523) Proveïdors immobilitzat c/t € 1.050€ (472) HP IVA suportat (21% s/5.000) Paga a la diputació de Tarragona, mitjançant transferència bancària, € pel dret d’explotació de la cafeteria de la Universitat de Tarragona: D x H € (202) Concessions administratives a (572) Bancs € Lliura un xec per import de 500€, més IVA del 21%, com a avançament per l’adquisició d’un programa informàtic: D x H 500€ (209) Avançaments per a immobilitzacions intangibles a (572) Bancs 605€ 105€ (472) HP IVA suportat (21% s/500) 5 dies més tard rep el programa informàtic. El seu preu final ascendeix a 1.400€. Per efectuar el pagament, accepta una lletra de canvi amb venciment a 2 mesos (IVA del 21%): 1.400€ (206) Aplicacions informàtiques a (209) Avançaments per a immobilitzacions intangibles 500€ 189€ (472) HP IVA suportat (525) Efectes a pagar c/t € (21% s/ ) Agafa en traspàs un local, per utilitzar-lo com a oficines. El preu del traspàs ascendeix a €. S’acorda efectuar el pagament mitjançant dues quotes de la mateixa quantia amb venciment a 6 i 14 mesos, respectivament: 40.000€ (205) Drets de traspàs a (523) Proveïdors immobilitzat c/t € 8.400€ (472) HP IVA suportat (173) Proveïdors immobilitzat ll/t € (21% s/40.000)

24 PER CASA: Activitats finals_Consolidació (pàg.176)
5·· Què s’entén per investigació? I per desenvolupament? 6·· Quan es podran activar com a immobilitzat intangible les despeses d’investigació? 7·· Què és una concessió administrativa? I un dret de traspàs?

25 Solució_Activitats finals_Consolidació 5 (pàg.176)
5·· Què s’entén per investigació? I per desenvolupament? La recerca és la indagació original i planificada que persegueix descobrir nous coneixements i una superior comprensió dels existents en els terrenys científic o tècnic. El desenvolupament és l’aplicació concreta dels assoliments obtinguts de la recerca o de qualsevol altre tipus de coneixement científic a un pla o disseny en particular per a la producció de materials, productes, mètodes, processos o sistemes nous, o substancialment millorats, fins que s’inicia la producció comercial.

26 Solució_Activitats finals_Consolidació 6 (pàg.176)
6·· Quan es podran activar com a immobilitzat intangible les despeses d’investigació? Les despeses de recerca seran despeses de l’exercici en què es realitzin. Tot i això, es podran activar com a immobilitzat intangible des del moment en què compleixin les condicions següents: Estar específicament individualitzats per projectes i el seu cost clarament establert per tal que pugui ser distribuït en el temps. Tenir motius fonamentats de l’èxit tècnic i de la rendibilitat econòmica i comercial del projecte o els projectes de què es tracti.

27 Solució_Activitats finals_Consolidació 7 (pàg.176)
7·· Què és una concessió administrativa? I un dret de traspàs? Al compte Concessions administratives es comptabilitzaran les “despeses efectuades per a l’obtenció de drets de recerca o d’explotació atorgats per l’Estat o altres Administracions Públiques, o el preu d’adquisició de les concessions susceptibles de transmissió”. Com a exemples de Concessions administratives podem citar el dret a explotar una mina, una autopista, la cafeteria del Senat, etc. La valoració inicial d’aquestes concessions serà l’import total de les despeses necessàries per a la seva obtenció. Al compte Drets de traspàs s’anotarà l’“import satisfet pels drets d’arrendament de locals, en què l’adquirent i nou arrendatari se subroga en els drets i les obligacions del transmitent i antic arrendatari derivats d’un contracte anterior”.

28 Activitats proposades, 3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Adquireix una concessió administrativa per a l’explotació d’una autopista per un import de €. Paga € mitjançant xec bancari i la resta ho pagarà d’aquí a 6 mesos. Adquireix un programa informàtic per portar la seva comptabilitat per 1.200€. Paga mitjançant xec bancari el 20% més la totalitat de l’IVA. Per a la resta accepta una lletra de canvi amb venciment a 3 mesos. Lliura un xec per un import de 5.000€ més IVA com a avançament per a l’adquisició d’una patent. Compra la patent per a la producció d’una nova línia de productes per un import de €. El pagament es realitzarà mitjançant 50 lletres de canvi del mateix import amb venciment mensual.

29 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Adquireix una concessió administrativa per a l’explotació d’una autopista per un import de €. Paga € mitjançant xec bancari i la resta ho pagarà d’aquí a 6 mesos. D x H 90.000€ (202) C oncessions adninistratives a (572) Bancs € (523) Proveïdors immob. c/t €

30 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Adquireix un programa informàtic per portar la seva comptabilitat per 1.200€. Paga mitjançant xec bancari el 20% més la totalitat de l’IVA. Per a la resta accepta una lletra de canvi amb venciment a 3 mesos. D x H 1.200€ (206) Aplicacions informàtiques a (572) Bancs € (20% s/ ) 252€ (472) HP IVA suportat (21% s/1.200) (525) Efectes pagar c/t 960€

31 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Lliura un xec per un import de 5.000€ més IVA com a avançament per a l’adquisició d’una patent. D x H 5.000€ (209) Avançaments x immob.intangibles a (572) Bancs € 1.050€ (472) HP IVA suportat (21% s/5.000)

32 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Compra la patent per a la producció d’una nova línia de productes per un import de €. El pagament es realitzarà mitjançant 50 lletres de canvi del mateix import amb venciment mensual. D x H 30.000€ (203) Propietat industrial a (209) Avançaments x immob.intangibles 5.000€ 5.250€ (472) HP IVA suportat (525) Efectes pagar c/t € (21% s/ ) (175) Efectes pagar ll/t € Import total a pagar: , , ,00 = ,00€. Import de cada lletra = ,00 / 50 = 605,00 €/lletra. Import a pagar el primer any = 12 lletres · 605,00 €/lletra = 7.260,00 €. Resta a pagar = 38 lletres · 605,00 €/lletra = ,00 €

33 Fabricació de l’immobilitzat intangible
Els serveis informàtics d’una empresa treballen per la consecució d’un programa informàtic per a la gestió d’estocs. Durant el 1er trimestre satisfà per banc les següents despeses per a la seva elaboració: sous_2.000€; subministraments_500€ (IVA del 21%). Durant el 1er trimestre i per la comptabilització de les despeses: D x H 2.000€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs c/c 2.605€ 500€ (628) Subministraments 105€ (472) HP IVA suportat (21% s/500) L’empresa de l’exercici anterior, durant el 2on trimestre satisfà per banc les següents despeses per continuar amb l’elaboració del programa informàtic: sous_1.500€; subministraments_400€ (IVA del 21%). Es conclou el programa amb èxit, per la qual cosa es procedeix a la seva activació. Durant el 2on trimestre i per la comptabilització de les despeses: 1.500€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs c/c 1.984€ 400€ (628) Subministraments 84€ (472) HP IVA suportat (21% s/400) Per la incorporació a l’Actiu de les despeses invertides en l’elaboració de l’aplicació informàtica: D x H 4.400€ (206) Aplicacions informàtiques a (730) Treballs realitzats per a l’immobilitzat intangible € ( )

34 Activitats proposades, 3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Paga per banc la primera lletra de canvi del punt anterior (605€/lletra). Decideix llogar una nau com a magatzem. Adquireix el dret de traspàs del local amb un import que ascendeix a €, que pagarà mitjançant lletres de canvi de € cada una amb venciment mensual. Paga per banc € pel primer mes de lloguer (retenció per IRPF: 21%). Els serveis informàtics de l’empresa en l’elaboració d’un programa informàtic per al control del magatzem. Durant el primer trimestre satisfà per banc les següents despeses per a la seva elaboració: sous: €, subministraments: 600 €. Durant el segon trimestre satisfà per banc les despeses següents per continuar amb l’elaboració del programa informàtic: sous: €, subministraments: 450 €. Es conclou el programa amb èxit, per la qual cosa es procedeix a la seva activació.

35 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Paga per banc la primera lletra de canvi del punt anterior (605€/lletra). D x H 605€ (525) Efectes a pagar c/t a (572) Bancs 605€

36 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Decideix llogar una nau com a magatzem. Adquireix el dret de traspàs del local amb un import que ascendeix a €, que pagarà mitjançant lletres de canvi de € cada una amb venciment mensual. D x H 30.000€ (205) Drets de traspàs a (525) Efectes pagar c/t € 6.300€ (472) HP IVA suportat (175) Efectes pagar ll/t € (21% s/30.000) (525): 1.000€ * 12 lletres = € (175): € € = €

37 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Paga per banc € pel primer mes de lloguer (retenció per IRPF: 21%). D x H 1.000€ (621) Arrendaments i cànons a (4751) HP creditora x retencions practicades 210€ 210€ (472) HP IVA suportat (21%s/1.000) (21% s/1.000) (572) Bancs €

38 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Els serveis informàtics de l’empresa en l’elaboració d’un programa informàtic per al control del magatzem. Durant el primer trimestre satisfà per banc les següents despeses per a la seva elaboració: sous: €, subministraments: 600 €. D x H 3.000€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs € 600€ (628) Subministraments 126€ (472) HP IVA suportat (21% s/600)

39 Activitats proposades Solució_3 (pàg.160)
3·· Comptabilitza al llibre Diari les següents operacions realitzades per l’empresa CRISCAR, SA (IVA del 21%): Durant el segon trimestre satisfà per banc les despeses següents per continuar amb l’elaboració del programa informàtic: sous: €, subministraments: 450 €. Es conclou el programa amb èxit, per la qual cosa es procedeix a la seva activació. Per les despeses satisfetes durant el segon semestre: D x H 1.800€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs ,5€ 450€ (628) Subministraments 94,5€ (472) HP IVA suportat (21% s/450) Per l’activació de les despeses invertides en l’elaboració de l’aplicació informàtica: D x H 5.850€ (206) Aplicacions informàtiques a (730) Treballs realitzats x l’immob. Int € ( )

40 Activitats finals_Aplicació, 1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): L’any 20X1 contracta a una empresa la investigació d’un nou procés de fabricació pagant € per banc. Al final de l’any 20X1, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica del projecte, per la qual cosa procedeix a la seva activació. L’any 20X2 paga per banc € per continuar amb els treballs d’investigació. L’1 de maig de 20X1 adquireix una concessió administrativa per a l’explotació d’una autopista per un import de €. Paga € mitjançant xec bancari i la resta ho pagarà d’aquí a 14 mesos. L’1 de setembre de 20X3 ven la concessió per €. Cobra mitjançant lletres de canvi de € cada una amb venciment mensual. L’1 d’octubre de 20X1 lloga una nau per usar-la com a magatzem. Adquireix el dret de traspàs del local, amb un import que ascendeix a €, que pagarà mitjançant lletres de canvi de € cada una amb venciment mensual. L’1 de setembre de 20X9 rescindeix el contracte d’arrendament. Lliura un xec per un import de 800 € més IVA com a avançament per a l’adquisició d’un programa informàtic. Adquireix el programa informàtic. El seu import total ascendeix a € i l’import pendent de pagament serà abonat d’aquí a 3 mesos. Amb els seus propis mitjans desenvolupa un programa informàtic per dur a terme la comptabilitat. En concloure el programa amb èxit ha invertit en el seu desenvolupament € comptabilitzats en comptes de despeses, per la qual cosa procedeix a la seva activació.

41 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): L’any 20X1 contracta a una empresa la investigació d’un nou procés de fabricació pagant € per banc. D x H 24.000€ (620) Despeses en recerca i a (572) Bancs € desenvolupament de l’exercici € (472) HP IVA suportat (21% s/24.000)

42 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): Al final de l’any 20X1, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica del projecte, per la qual cosa procedeix a la seva activació. D x H 24.000€ (200) Investigació a (730) Treballs realitzats per € a l’immobilitzat intangible

43 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): L’any 20X2 paga per banc € per continuar amb els treballs d’investigació. D x H 15.000€ (620) Despeses en recerca i a (572) Bancs € desenvolupament de l’exercici € (472) HP IVA suportat (21% s/15.000)

44 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): L’1 de maig de 20X1 adquireix una concessió administrativa per a l’explotació d’una autopista per un import de €. Paga € mitjançant xec bancari i la resta ho pagarà d’aquí a 14 mesos. D x H € (202) Concessions administratives a (572) Bancs € (173) Prov.immobilitzat ll/t €

45 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): L’1 de setembre de 20X3 ven la concessió per €. Cobra mitjançant lletres de canvi de € cada una amb venciment mensual. D x H 12.000€ (5431) Efectes cobrar c/t a (202) Concessions administratives € (1.000*12) 8.000€ (2531) Efectes cobrar ll/t ( ) € (670) Pèrdues immob.intangible

46 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): L’1 d’octubre de 20X1 lloga una nau per usar-la com a magatzem. Adquireix el dret de traspàs del local, amb un import que ascendeix a €, que pagarà mitjançant lletres de canvi de € cada una amb venciment mensual. D x H 20.000€ (205) Drets de traspàs a (525) Efectes pagar c/t € € (472) HP IVA suportat (1.000*12) (21% s/20.000) (175) Efectes pagar ll/t € ( )

47 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): L’1 de setembre de 20X9 rescindeix el contracte d’arrendament. D x H 20.000€ (670) Pèrdues immob.intangible a (205) Drets de traspàs €

48 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): Lliura un xec per un import de 800 € més IVA com a avançament per a l’adquisició d’un programa informàtic. D x H 800€ (209) Avançaments x immob.intangibles a (572) Bancs € € (472) HP IVA suportat (21% s/800)

49 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): Adquireix el programa informàtic. El seu import total ascendeix a € i l’import pendent de pagament serà abonat d’aquí a 3 mesos. D x H 10.000€ (206) Aplicacions informàtiques a (209) Avançaments x immob.intangibles 800€ € (472) HP IVA suportat (21% s/ ) (523) Prov.immob.c/t €

50 Activitats finals_Aplicacíó Solució_1 (pàg.176)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): Amb els seus propis mitjans desenvolupa un programa informàtic per dur a terme la comptabilitat. En concloure el programa amb èxit ha invertit en el seu desenvolupament € comptabilitzats en comptes de despeses, per la qual cosa procedeix a la seva activació. D x H 3.600€ (206) Aplicacions informàtiques a (730) Treballs realitzats per € a l’immobilitzat intangible

51 Activitats finals_Aplicació, 2 (pàg.177)
2·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per NEMADE, SA (IVA de 21%): Inicia, a principis de l’any 20X1, uns treballs d’investigació amb mitjans propis. Durant l’any satisfà per banc les despeses següents: sous: €, subministraments: €. Al final de l’any 20X1, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica del projecte, per la qual cosa procedeix a la seva activació. L’any 20X2, satisfà per banc les següents despeses per continuar amb la investigació: sous: €, subministraments: €. A finals de l’any 20X2, dóna per acabada la investigació. A principis de l’any 20X3, es dóna el projecte per fracassat. Els serveis informàtics de l’empresa treballen per a la consecució d’un programa informàtic per a la gestió d’estocs. Durant el primer trimestre satisfà per banc les següents despeses per a la seva elaboració: sous: €, subministraments: 800 €. Durant el segon trimestre satisfà per banc les següents despeses per continuar amb l’elaboració del programa informàtic: sous: €, subministraments: 650 €. Es conclou el programa amb èxit, per la qual cosa es procedeix a la seva activació el dia 30 de juny de 20X1. L’1 de març de l’any 20X1 lloga un local per utilitzar-lo com a magatzem. El dret de traspàs ascendeix a €. Paga el 20% amb xec bancari en formalitzar el contracte i la resta s’abonarà d’aquí a un any. L’1 de gener de 20X1 compra per € una patent per a la producció d’una nova línia de productes. El pagament es realitzarà mitjançant 50 lletres de canvi del mateix import amb venciment mensual. Paga per banc la primera lletra de canvi del punt anterior.

52 Activitats finals_Aplicacíó Solució_2 (pàg.177)
2·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per NEMADE, SA (IVA de 21%): Inicia, a principis de l’any 20X1, uns treballs d’investigació amb mitjans propis. Durant l’any satisfà per banc les despeses següents: sous: €, subministraments: 1.800€. D x H 10.000€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs € 1.800€ (628) Subministraments 378€ (472) HP IVA suportat (21% s/1.800)

53 Activitats finals_Aplicacíó Solució_2 (pàg.177)
2·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per NEMADE, SA (IVA de 21%): Al final de l’any 20X1, l’empresa té motius fonamentats per afirmar l’èxit tècnic i la rendibilitat econòmica del projecte, per la qual cosa procedeix a la seva activació. D x H 11.800€ (200) Investigació a (730) Treballs realitzats per € a l’immobilitzat intangible ( )

54 Activitats finals_Aplicacíó Solució_2 (pàg.177)
2·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per NEMADE, SA (IVA de 21%): L’any 20X2, satisfà per banc les següents despeses per continuar amb la investigació: sous: €, subministraments: €. D x H 9.200€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs € 1.300€ (628) Subministraments 273€ (472) HP IVA suportat (21% s/1.300) A finals de l’any 20X2, dóna per acabada la investigació. D x H 10.500€ (200) Investigació a (730) Treballs realitzats per € a l’immobilitzat intangible ( ) A principis de l’any 20X3, es dóna el projecte per fracassat. D x H 22.300€ (670) Pèrdues immob.intangible a (200) Investigació € ( )

55 Activitats finals_Aplicacíó Solució_2 (pàg.177)
2·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per NEMADE, SA (IVA de 21%): Els serveis informàtics de l’empresa treballen per a la consecució d’un programa informàtic per a la gestió d’estocs. Durant el primer trimestre satisfà per banc les següents despeses per a la seva elaboració: sous: €, subministraments: 800 €. D x H 2.800€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs € 800€ (628) Subministraments 168€ (472) HP IVA suportat (21% s/800)

56 Activitats finals_Aplicacíó Solució_2 (pàg.177)
2·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per NEMADE, SA (IVA de 21%): Durant el segon trimestre satisfà per banc les següents despeses per continuar amb l’elaboració del programa informàtic: sous: €, subministraments: 650 €. D x H 2.100€ (640) Sous i salaris a (572) Bancs ,5€ 650€ (628) Subministraments 136,5€ (472) HP IVA suportat (21% s/650) Es conclou el programa amb èxit, per la qual cosa es procedeix a la seva activació el dia 30 de juny de 20X1. D x H 6.350€ (206) Aplicacions informàtiques a (730) Treballs realitzats per € a l’immobilitzat intangible ( ))

57 Activitats finals_Aplicacíó Solució_2 (pàg.177)
1·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per ANIOL, SA (IVA del 21%): L’1 de març de l’any 20X1 lloga un local per utilitzar-lo com a magatzem. El dret de traspàs ascendeix a €. Paga el 20% amb xec bancari en formalitzar el contracte i la resta s’abonarà d’aquí a un any. D x H 30.000€ (205) Drets de traspàs a (572) Bancs € € (472) HP IVA suportat (20%s/42.350)) (21% s/35.000) (523) Proveïdors immob. c/t €

58 Activitats finals_Aplicacíó Solució_2 (pàg.177)
2·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per NEMADE, SA (IVA de 21%): L’1 de gener de 20X1 compra per € una patent per a la producció d’una nova línia de productes. El pagament es realitzarà mitjançant 50 lletres de canvi del mateix import amb venciment mensual. D x H 35.000€ (203) Propietat industrial a (525) Efectes pagar c/t € 7.350€ (472) HP IVA suportat (175) Efectes pagar ll/t € (21% s/35.000) Import total a pagar: €. Import de cada lletra = / 50 = 847€/lletra. Import a pagar el primer any = 12 lletres · 847€/lletra = €. Resta a pagar = 38 lletres · 847€/lletra = €.

59 Activitats finals_Aplicacíó Solució_2 (pàg.177)
2·· Comptabilitza al llibre Diari les operacions realitzades per NEMADE, SA (IVA de 21%): Paga per banc la primera lletra de canvi del punt anterior. D x H 847€ (525) Efectes pagar c/t a (572) Bancs €


Descargar ppt "L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars"

Presentaciones similares


Anuncios Google