La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Tema 6 La cultura espanyola des dels inicis de l’Edat de Plata a 1936.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Tema 6 La cultura espanyola des dels inicis de l’Edat de Plata a 1936."— Transcripción de la presentación:

1 Tema 6 La cultura espanyola des dels inicis de l’Edat de Plata a 1936

2  Trets generals i etapes Edat de Plata: període entre 1898 i 1936.  Per nombre i categoria dels intel·lectuals. Condicions: Estat nacional en formació cap a una democratització real:  Llibertat de pensament.  Discussió, debat, crítica, reflexió, militància política i tasca social. Herència regeneracionista:  Importància de l’educació, la difusió de la lectura i la investigació científica (Inst. Lliure d’Ensenyament). vast mercat per a la premsa i el llibre:  Major alfabetització i escolarització.  Empreses editorials (Sopena, Espasa-Calpe), edicions econòmiques, fira del llibre, publicacions periòdiques (El Sol, Revista de Occidente, ABC, Mundo Obrero...), biblioteques populars. Consolidació de Madrid com a centre cultural i científic completada amb la cosmopolita Barcelona.

3 La Institución Libre de Enseñanza Dalí, Moreno Villa, Buñuel, García Lorca y Rubio Sacristán

4 Tres generacions:  Generació del 98 i el Modernisme: Interpretes del malestar social i cultural de la fi de segle.  Generació del 14: Obrí les avantguardes als creadors i Europa als científics i pensadors.  Generació del 27: Poetes i artistes europeistes, avantguardistes beneficiats per l’ambient de la República.

5  La generació del 98 i el Modernisme. Origen i bases:  Crítica generalitzada pel desastre del 98.  Lema: necessitat de canvi i progrés.  Modernisme: origen europeu = inconformisme i rebel·lia antirburgeses + llibertat cap a la bellea.  Naixement del terme intel·lectual: coneixement del poble, recerca de solucions i crítica i oposició al règim. Manifestacions:  Literatura: Miguel de Unamuno, Ángel Ganivet, Valle-Inclán, Jacinto Benavente, Carlos Arniches, Vicente Blasco Ibáñez, Gabriel y Galán, Pío Baroja, Azorín, Ramiro de Maeztu, Manuel Machado, Antonio Machado...  Arquitectura: Gaudí.  Ciències: Ramón y Cajal.

6  Les avantguardes i Europa: la generació del 14. Característiques: - obertura a les avantguardes, la ciència moderna i la integració en Europa. Ortega y Gasset: - líder del grup.  Un dels pensadors més influents del segle XX.  Obres: “La España invertebrada”, “La rebelión de las masas”. Representants:  En les lletres: Juan Ramón Jiménez, Pérez de Ayala, Marañón, Gómez de la Serna, Azaña...  Arts plàstiques: Picasso.  Ciència: importància de la visita de Einstein (1923). De izquierda a derecha, Antonio Machado, Gregorio Marañón, Ortega y Gasset y Ramón Pérez de Ayala

7  La generació del 27. Fundació del grup: reunió en Sevilla per la celebració del III Centenari de la mort de Góngora, patrocinada per Juan Ramón Jiménez. Representants:  En les lletres: Lorca, Alberti, Jorge Guillén, Pedro Salinas, Vicente Aleixandre, Luis Cernuda, Dámaso Alonso, Gerardo Diego, Miguel Hernández, Ramón J. Sender, Miguel Mihura.Alberti  En la pintura: Dalí, Miró.  En les Ciències: Severo Ochoa, Grande Covián. Característiques:  Actitud compromesa en la política: 45 catedràtics i 47 escriptors van participar en les primeres Corts republicanes.  Contingut humà de l’obra sense ornaments: realitat, intimitat i senzillesa.


Descargar ppt "Tema 6 La cultura espanyola des dels inicis de l’Edat de Plata a 1936."

Presentaciones similares


Anuncios Google