La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Els receptors i els òrgans dels sentits

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Els receptors i els òrgans dels sentits"— Transcripción de la presentación:

1 Els receptors i els òrgans dels sentits

2 Els sentits Els sentits ens informen de tot el que passa al nostre voltant. Els sentits són les funcions fisiològiques per les quals els éssers vius perceben el seu entorn i les seves característiques. Receptors: part del sistema nerviós que aporta informació al sistema nerviós central. Sensació: és la dada que prové d'un dels sentits i que s'emmagatzema a la ment de forma simple, prèvia a la idea. Percepció: procés d'extracció activa d'informació i d'elaboració de representacions. A cada sentit li correspon un òrgan.

3 Els sentits: l’ olfacte
L’ olfacte capta substàncies químiques que ens informa dels olors. El nas i la boca són els òrgans de l’ olfacte.

4 Els sentits: el gust El gust ens informa dels sabors.
Existeixen cinc classes de sabors: - Dolç. - Salat. - Àcid. - Amarg. - Umami La llengua és l’ òrgan del gust, i actua juntament amb el nas. “Els diferents sabors els percebem en diferents zones de la llengua”.

5 Els sabors que percebem en cada part de la llengua
Amarg Àcid Salat Dolç

6 Els sentits: el tacte El tacte ens informa de la duresa (dur/ tou), la temperatura (fred/ calent), la textura (llis/ rugós) de los objectes,... La pell és l’ òrgan del tacte. Totes las parts del cos no tenen la mateixa sensibilitat. N’hi ha receptors de pressió, tèrmics i de dolor.

7 Els sentits: la vista La vista ens informa del tamany, la forma, el color, la posició, la distància i la velocitat a la que es desplacen els objectes. Els ulls són els òrgans de la vista. Tenen dos tipus de receptors: Cons: Perceben els colors. Poca sensibilitat. Bastons: Perceben en blanc i negre. Gran sensibilitat En els ulls distingim: * Parts que se encarreguen de protegir-los: Parpelles. Pestanyes. Celles. * Parts que se ocupen de la visió: Pupil·la Iris. - Cristal·lí. Retina.

8 Parts que se encarreguen de protegir els ulls
Cella Parpelles Pestanyes

9 Parts que se ocupen de la visió
Globus de l’ ull Cristal·lí Retina Pupil·la Iris

10 Els sentits: l’ oïda L’ oïda ens informa dels sons que es produeixen al nostre voltant. Les orelles són els òrgans del sentit de l’ oïda i l’equilibri. Sentit de l’oïda: Orelles. Conducte auditiu. - Timpà. - Ossets: Martell, enclusa i estrep. Cargol (còclea): Endolinfa. Cèl·lules ciliades. Sentit de l’equilibri: Conductes semicirculars: Endolinfa. Utricle. Sàcul.

11 Parts de l’ orella Ossets Orella Cargol Timpà Conducte auditiu


Descargar ppt "Els receptors i els òrgans dels sentits"

Presentaciones similares


Anuncios Google