La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ORIOL JA NO VOL JUGAR.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ORIOL JA NO VOL JUGAR."— Transcripción de la presentación:

1 ORIOL JA NO VOL JUGAR

2 Els possessius SINGULA R PLURAL MASC. FEM. 1ª PERS meu meua meus meues
UN POSSEÏDOR 1ª PERS meu meua meus meues 2ª PERS teu teua teus teues 3ª PERS seu seua seus seues DIVERSOS POSSÏDORS nostre nostra nostres vostre vostra vostres 3ªPERS

3 Expressen que un ésser o objecte pertany a algú anomenat posseïdor.
Indiquen si l’ésser o objecte pertany a la 1ª persona, a la 2ª persona o a la 3ª persona i si pertany a un o diversos possïdors. Ex: el meu gos, el nostre gos, el seu gos, el vostre gos.

4 Les funcions dels possessius són les següents:
a) Si van davant del substantiu funcionen com a determinants. Ex: el meu gat. b) Si van darrere del substantiu funcionen com a complements. Ex: el gos teu. c) Si substituixen el substantiu fan la funció de nucli. Ex: Les seues són millors.

5 APOSTROFACIÓ Els articles el i la s’apostrofen davant paraules que comencen per vocal o h. Ex: l’home o l’arbre. Els articles el i la no s’apostrofen davant i,u o hi, hu quan fan de consonant i no de vocal. Ex: el iogurt o el iai L’article la no s’apostrofa davant paraules que comencen per i, u, hi, hu àtones. Ex: la universitat, la hiena. L’article la no s’apostrofa davant el nom de lletres. Ex: la ena, la erra.

6 CONTRACCIÓ Els articles el i els, en contacte amb els enllaços de, per i a, es contrauen: del, dels, pel, pels, al i als. Ex: al parc o del llibre. En cas que l’article es puga apostrofar, no es contrau. Ex: a l’arbre o de l’aigua.

7 ALTRES PUNTS DEL TEMA 3 ELS SUFIXOS ELS TEXTOS LÍRICS Són paraules que es formen d’una expressió que s’afegix al final. Ex: olorar, brutícia. Són textos literaris que presenten una estructura mètrica determinada (versos de igual nombre de síl.labes, rima final, distribució d’estrofes…) i un ús abundant de recursos literaris (comparacions, metàfores…). També s’anomenen poemes.


Descargar ppt "ORIOL JA NO VOL JUGAR."

Presentaciones similares


Anuncios Google