La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ASPECTES GRÀFICS EN ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ASPECTES GRÀFICS EN ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ."— Transcripción de la presentación:

1 ASPECTES GRÀFICS EN ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ.

2 1. Introducció. Són les normes que cal seguir per escriure correctament els signes de puntuació amb l'ordinador.

3 2. Punt, coma, punt i coma i dos punts.
S'escriuen units al mot que els precedeix i separats per un espai de la paraula que els segueix. Anirem al mercat; comprarem pomes, peres i pa.

4 3. Signes d'interrogació i d'exclamació.
S'escriuen units a la paraula que els precedeix i fan la funció de punt quan són al final d'una frase. Tens son? Aixeca't aviat!

5 4. Punts suspensius. S'escriuen just darrere del mot que els precedeix. Poden anar seguits de coma si la frase continua, però no de punt si la frase acaba. No es poden escriure després de la paraula etcètera. Quan una frase acaba en etcètera, el punt de la seva abreviatura (etc.) serveix de punt final. Llibres, revistes..., la biblioteca és ben plena. Vendran músics, pallassos, titellaires, etc.

6 5. Parèntesis i cometes. Tenen un element d'obertura i un de tancament. El d'obertura s'escriu sempre unit a la paraula que el segueix i va precedit per un espai. El de tancament s'uneix a la paraula que el precedeix i va seguit per un espai o bé per un altre signe de puntuació. Els Pets són de Constantí (Tarragonès). “Que ve la poli!”, ha cridat algú.

7 6. Guions d'incís. S'escriuen units a la 1a i a la darrera lletra de la paraula o del fragment que contenen. El guió d'obertura va precedit per un espai. El de tancament pot anar seguit per un espai o bé per un altre signe de puntuació. Si el signe de puntuació és un punt i a final de paràgraf, el guió desapareix. El poblament a l'illa d'Eivissa era -i encara és en part- molt dispers.

8 7. Guions de diàleg. Per marcar l'inici d'una intervenció, el guió d'obertura s'escriu unit a la primera paraula. Si la intervenció no va seguida d'un incís del narrador, es tanca amb el signe de puntuació que calgui. L'incís del narrador s'escriu unit als elements que acompanya, sense deixar cap espai, ni a davant, ni a darrere. -Ah sí, quines? -Totes les de damunt la taula -insistí la mestra-. I fes via!

9 8. Barra inclinada. Quan uneix símbols, s'escriu sense cap espai a banda i banda. Circulàvem a 60 km/h. Si uneix formulismes, s'acostuma a deixar un espai. Benvolguts amics / Benvolgudes amigues.

10 9. Guionet i apòstrof. S'escriuen units als elements que acompanyen, sense deixar cap espai, ni a davant, ni a darrere. Pinta-li el para-xocs.

11 10. Punt volat. És un punt situat per damunt de la línia d'escriptura.
S'usa només en la ela geminada. S'escriu sense cap espai a banda i banda. Visitàrem la zona dels goril·les.


Descargar ppt "ASPECTES GRÀFICS EN ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ."

Presentaciones similares


Anuncios Google