La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

La divisió cel·lular.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "La divisió cel·lular."— Transcripción de la presentación:

1 La divisió cel·lular

2 Introducció La genètica. Àcids nucleics: Nucleòtids.

3 Els cromosomes Els cromosomes: Parts (CROMÀTIDES GERMANES, CENTRÒMER, BRAÇOS). NOMBRE DE CROMOSOMES: 23 parells de cromosomes (CROMOSOMES HOMÒLEGS) Cèl·lules reproductores: Haploides (n) El cariotip: 22 parells autosòmics i 1 parell sexual (home XY i dona XX).

4

5 El gen GEN: Un cromosoma és un conjunt de gens.

6 El cicle cel·lular Períodes: la interfase i la divisió.

7 Interfase Comprèn 3 etapes: Període G1: Període S: Període G2:

8 Divisió cel·lular Consta de mitosi (o cariocinesi) i citocinesi. MITOSI 1. Profase

9 2. Metafase fibres cromosòmiques fibres contínues placa equatorial

10 3. Anafase fibres interzonals

11 4. Telofase

12 Citocinesi o divisió del citoplasma.

13 Meiosi Serveix per reduir a la meitat el nombre de cromosomes en una cèl·lula.

14 1. Primera divisió meiòtica
Consta de: a. Profase I: recombinació genètica b. Metafase I: c. Anafase I: Separació de cromosomes homòlegs d. Telofase I: En aquest moment, les noves cèl·lules tenen la meitat dels cromosomes, ja que les parells d'homòlegs s'han separat: les cèl·lules són ara haploides (tenen un nombre n de cromosomes), mentre que abans eren diploides (nombre 2n).

15

16 2. Segona divisió meiòtica
És de menor durada, i comprèn una profase II, una metafase II, una anafase II i una telofase II, que són iguals a les d'una mitosi (però sense que hi hagi hagut duplicació prèvia del DNA). Resultat: quatre gàmetes, que són cèl·lules haploides originades a partir d'una de diploide. Cal destacar, a més, que els nous cromosomes contenen DNA patern i matern en la mateixa molècula, ja que hi ha hagut recombinació; aquest procés, molt important en Genètica, permet l'aparició de variabilitat en els fills, el que és la base principal de l'evolució.

17

18 Mitosi i Meiosi

19 Regulació del cicle cel·lular
Punts de control (checkpoints)

20 Apoptosi És el procés de mort cel·lular programada. Serveix per a:
Eliminar teixits infectats o defectuosos Regular el creixement dels teixits Mantenir constant el nombre de cèl·lules

21 Càncer Tumor: Tumor maligne: metàstasis.

22 Diferenciació cel·lular
És el procés pel qual les cèl·lules adquireixen una forma i una funció específica durant el desenvolupament embrionari, o durant la vida d’un organisme pluricel·lular, especialitzant-se en un determinat tipus cel·lular La diferenciació es regula a través de reaccions metabòliques en cascada, en les que en funció de la concentració d’enzims s’activen o inactiven determinats gens de manera selectiva

23 Reproducció asexual Consisteix en la formació d'un nou individu a partir d'un altre anterior sense que es doni intercanvi de material genètic.

24 Reproducció sexual Combinació de material genètic de dos progenitors de sexes diferents. Els gàmetes, es formen en uns òrgans específics, les gònades, s’uneixen en el procés de fecundació per formar una cèl·lula ou o zigot.

25 Quan els òrgans sexuals masculins i femenins estan en organismes diversos, es diu que aquests són unisexuals o dioics; si estan en el mateix individu, es diu que aquest és hermafrodita o monoic. pacana (monoica) ortiga (dioica)


Descargar ppt "La divisió cel·lular."

Presentaciones similares


Anuncios Google