La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

UNITAT 7: ESTRATIGRAFIA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "UNITAT 7: ESTRATIGRAFIA"— Transcripción de la presentación:

1 UNITAT 7: ESTRATIGRAFIA
ELS ESTRATS ESTRUCTURES SEDIMENTÀRIES AMBIENTS SEDIMENTARIS LA COLUMNA ESTRATIGRÀFICA

2 1. ELS ESTRATS Els estrats són capes de roques sedimentàries , separades unes de les altres per plans d’estratificació i que corresponen a un període de sedimentació més o menys continu.

3 PARTS D’UN ESTRAT: - Sostre: Superfície superior - Mur ( o Base ): Superfície inferior Entre els murs i sostres de diferents estrat es troben els plans d’estratificació.

4 POTÈNCIA D’UN ESTRAT: És el gruix d’un estrat
POTÈNCIA D’UN ESTRAT: És el gruix d’un estrat. Pot ser des de mm a metres.

5 El límit entre un estrat i un altre pot ser degut a diferents causes:
Canvis de litologia ( tipus de roca) Superfície d’erosió Superfície de NO sedimentació, etc.

6 La informació que ens proporciona l’estudi des estrats prové de :
- contingut en fòssils - color - composició litològica - estructures sedimentàries.

7 2. ESTRUCTURES SEDIMENTÀRIES
Són estructures que ens serveixen per saber el passat dels estrats. 2 tipus: EXTERNES INTERNES

8 2.1 EXTERNES Són aquelles que podem trobar a la superfície dels estrats ( tant a la base com al sostre).

9 2 .1TIPUS D’ESTRUCT. SEDIM. EXTERNES
A) MARQUES DE CORRENT B) ESQUERDES DE RETRACCIÓ C) EMPREMTES DE PLUJA D) MOTLLES DE CRISTALLS E) EMPREMTES FÒSSILS F) RIPPLES G) PALEOCANALS

10 2.2 ESTRUCTURES INTERNES Són estructures que podem trobar a l’interior dels estrats. Tipus: ESTRATIFICACIÓ MASSIVA. LAMINACIÓ ENCREUADA GRANOCLASSIFICACIÓ BIOTURBACIÓ

11 3. AMBIENTS SEDIMENTARIS
És un àrea de sedimentació amb unes condicions físiques i químiques determinades. 3 tipus: AMBIENTS CONTINENTALS AMBIENTS MARINS AMBIENTS DE TRANSICIÓ

12 a) AMBIENTS CONTINENTALS
Són sediments detrítics amb coloracions vermelloses degut a les oxidacions del ferro ( aeròbicament). Tipus: Fluvial Al·luvial Desèrtic Glacial Lacustre i Palustre

13 b) AMBIENTS MARINS Es formen sota les aigües marines
Estrats amb coloracions grises Freqüents els carbonats Freqüent trobar fòssils Parts: Plataforma continental, talús, glacis, plana abissal

14 c) AMBIENTS DE TRANSICIÓ
Platges Deltes Albufera

15 4. LA COLUMNA ESTRATIGRÀFICA
És una representació gràfica d’una successió d’estrats, observada verticalment i a una escala determinada. Sempre és representada a l’eix de les abcises i s’hi indica : Litologia Potència Estructures sedimentàries Fòssils

16 FÀCIES : Aspecte d’un estrat o conjunt d’estrats, és a dir, la seva descripció.
Quan hi ha un canvi en l’aspecte lateral de fàcies s’anomena CANVI LATERAL DE FÀCIES. Provocat pel canvi d’ambients que es dóna a la superfície de la Terra.

17 4.1 PRINCIPIS BÀSICS DE L’ESTRATIFICACIÓ
Necessaris per establir la seqüència dels fets geològics. PRINCIPI D’ACTUALISME : Els processos geològics que actuen avui dia són els mateixos que van actuar en el passat. El que pot variar és la intensitat. Ex: Dunes al desert.

18 b) PRINCIPI DE LA SUPERPOSICIÓ
En una sèrie estratigràfica qualsevol, les capes inferiors són les més antigues. Aquest ordre pot alterar-se per processos posteriors.

19 c)PRINCIPI DE LA SUCCESSIÓ FAUNÍSTICA
Els fòssils ens serveixen per determinar l’ordre dels estrats dintre d’una sèrie estratigràfica. FÒSSILS GUIA : Característics de cada temps geològics. Ex: Ammonits són fòssils guia de la era secundària.

20 d) PRINCIPI DE L’HORITZONTABILITAT ORIGINAL
Les capes de sediments es dipositen generalment horitzontals o gairebé horitzontals. Posteriorment poden patir deformacions.

21 e) PRINCIPI DE RELACIONS ENCREUADES
Tot procés geològic (falles,plegaments,etc) és posterior als materials que afecta i anterior als que no han estat afectats per ell.

22 f) PRINCIPI D’INCLUSIÓ
Estableix que una roca inclosa en una altra, és més antiga que la roca en la qual es troba inclosa.

23 4.2 DISCONTINUÏTATS Diem que s’ha produït una discontinuïtat ( o interrumpció) estratigràfica en aquells casos en què la sedimentació no s’ha produït de manera contínua.

24 TIPUS DE DISCONTINUÏTATS
1. HIAT : Falten estrats perquè mai s’han sedimentat. 2. BUIT EROSIU: Falten estrats perquè s’han erosionat. 3. LLACUNA ESTRATIGRÀFICA: No se sap perquè falten els estrats. Pot ser per un hiat o per un buit erosiu.

25 4.3 CONTACTE ENTRE ELS MATERIALS
El contacte entre els materials, pot ser de 2 tipus: CONCORDANTS : Els estrats són paral·lels entre sí. DISCORDANTS: No són paral·lels entre sí. 2 Tipus de discordances:

26 A) Discordança angular : En aquest cas hi ha un pla que separa clarament els 2 estrats amb inclinació diferent. PENEPLANACIÓ: Erosió d’una superfície elevada que sobresurt del relleu per deixar-la plana. Fig 10 pàg 171

27 B) Discordança progressiva : Els estrats van canviant d’angle gradualment i per tant no hi ha cap pla com en el cas anterior.

28 4.4 CORRELACIÓ ESTRATIGRÀFICA
És la comparació de 2 o més columnes estratigràfiques de diferents indrets d’una conca sedimentària per reconstruir millor la seva història geològica. Fig 12 pàg 172.

29 EN QUÈ ENS PODEM FIXAR PER PODER COMPARAR DUES COLUMNES
1.Criteris litològics 2. Criteris mineralògics 3. Criteris químics 4. Criteris geofísics 5. Criteris tectònics 6. Criteris paleontològics

30 ** TRANSGRESSIONS I REGRESSIONS A LES COLUMNES ESTRATIGRÀFIQUES
Transgressió: A una columna estratigràfica es detecta per trobar litologies de gra cada vegada més fins i acabar en calcàries o evaporites. Regressió : A l’inrevés.


Descargar ppt "UNITAT 7: ESTRATIGRAFIA"

Presentaciones similares


Anuncios Google