La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

13 Descolonització i Tercer Món ESQUEMA RECURSOS INTERNET.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "13 Descolonització i Tercer Món ESQUEMA RECURSOS INTERNET."— Transcripción de la presentación:

1 13 Descolonització i Tercer Món ESQUEMA RECURSOS INTERNET

2 Causes Desenvolupament Conseqüències Esquema de continguts Àsia
Orient Mitjà Àfrica Conseqüències

3 Recursos Descolonització, subdesenvolupament i conflictivitat
Mapa de la descolonització i territoris no autònoms a l’actualitat Països sorgits dels antics imperis colonials asiàtics Desmembrament de l’Imperi Otomà després de la primera guerra mundial Proposta de l’ONU i primera i segona guerres araboisraelianes L’expansió israeliana entre el 1967 i el 1993 Israel i Palestina després dels acords del 1994 i el 1995 Les colònies espanyoles a l’Àfrica en el segle xx Mapa de la descolonització a l’Àfrica Mapa de l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH) L’intercanvi desigual

4 Causes Afebliment d’Europa després de la Segona Guerra Mundial.
Desenvolupament de moviments nacionalistes a les colònies. Rebuig del colonialisme en l’opinió pública europea. Oposició al colonialisme dels EUA i l’URSS. Definició del dret d’autodeterminació de les colònies per les Nacions Unides. Augment dels costos de manteniment dels imperis. Suport a la descolonització a la conferència de Bandung.

5 Desenvolupament Àsia L’Índia britànica Indoxina (França) Data: 1947.
Països resultants: Índia i Pakistan. Després, Bangla Desh. Procés pacífic. Protagonistes: Gandhi, Nehru. Problemes pendents: el Caixmir. Altres possessions britàniques Ceilan: Independència pacífica. Birmània: Independència pacífica. Malàisia: Independència conflictiva. Indoxina (França) Data: 1954. Països: Vietnam del Nord, Vietnam del Sud, Laos, Cambodja. Protagonistes: Ho Chi Mihn. Procés violent. Indonèsia (Països Baixos) Data: 1949. Protagonistes: Sukarno.

6 Desenvolupament Orient Mitjà Un territori especialment problemàtic
El subsòl té les reserves petrolíferes més grans del planeta. El procés de descolonització no va atendre les necessitats del territori. En molts d’aquests països van prendre el poder oligarquies corruptes, per la qual cosa es van succeir revolucions i s’hi van instal·lar diversos governs autoritaris. El conflicte araboisraelià El 1948 l’ONU va aprovar la partició de Palestina i la creació de l’Estat d’Israel. Els països àrabs veïns no van acceptar la resolució. Es van succeir quatre guerres entre Israel i els seus veïns. El problema palestí Els palestins no van acceptar la partició del seu territori i van declarar la guerra a Israel. Israel va ocupar territori palestí i des de llavors continua el conflicte, amb una gran quantitat de palestins refugiats en altres països.

7 Desenvolupament Àfrica El Magrib L’Àfrica subsahariana
Algèria (França): Procés violent. Marroc (França i Espanya): 1956/1969. Procés pacífic tret d’una guerra contra Espanya per l’Ifni. Sàhara Occidental (Espanya): Ocupat pel Marroc. L’Àfrica subsahariana Possessions britàniques: Ghana, Sierra Leone, Nigèria, Uganda, Kenya, etc. Entre el 1957 i el Tots els processos pacífics, tret de Kenya. Possessions franceses: Guinea, Senegal, etc. Entre el i el Processos pacífics. Congo Belga: República del Congo Procés pacífic. Colònies portugueses: Cap Verd, Moçambic i Angola Processos violents.

8 Conseqüències Problemes econòmics Dependència de l’exterior:
- Dependència financera. - Dependència tecnològica. - Dependència comercial. Desarticulació de l’agricultura. Creixement demogràfic molt elevat i descompensat amb els recursos. Endeutament econòmic amb l’exterior. Problemes polítics i socials Diferències en les estructures sanitàries i educatives. Inestabilitat política. Conflictes interns. Conflictes internacionals. Fortes desigualtats entre la població.

9 Descolonització i Tercer Món

10 Les etapes del procés descolonitzador
Mapa de la descolonització i territoris no autònoms a l’actualitat

11 Països sorgits dels antics imperis colonials asiàtics
La descolonització de l’Àsia Països sorgits dels antics imperis colonials asiàtics

12 L’Orient Mitjà Desmembrament de l’Imperi otomà després de la Primera Guerra Mundial

13 La creació de l’Estat d’Israel
Proposta de l’ONU i primera i segona guerres araboisraelianes

14 Israel i Palestina després L’expansió israeliana entre
La creació de l’Estat d’Israel Israel i Palestina després dels acords del 1994 i el 1995 L’expansió israeliana entre el 1967 i el 1993

15 Les colònies espanyoles a l’Àfrica en el segle xx
La descolonització de l’Àfrica Les colònies espanyoles a l’Àfrica en el segle xx

16 La descolonització de l’Àfrica
Mapa de la descolonització a l’Àfrica

17 Mapa de l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH)
L’herència colonial Mapa de l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH)

18 L’herència colonial Algunes diferències entre el nord i el sud
L’intercanvi desigual

19 Enllaços d’interès Web de l’ONG Intermón-Oxfam que ofereix informació, exposada amb plantejaments didàctics adequats, sobre el desenvolupament i el comerç. Web amb informació sobre relació nord-sud, situació social i dels drets humans a diverses parts del món. Document i anàlisi d’ACNUR sobre la descolonització. Es pot descarregar. Aquest web proporciona, a més d’una exposició del tema, informació bibliogràfica i fílmica, un mapa conceptual i un glossari.


Descargar ppt "13 Descolonització i Tercer Món ESQUEMA RECURSOS INTERNET."

Presentaciones similares


Anuncios Google