La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Adrian Barrera Prieto Javier Masiá Prieto

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Adrian Barrera Prieto Javier Masiá Prieto"— Transcripción de la presentación:

1 Adrian Barrera Prieto Javier Masiá Prieto
Virus Adrian Barrera Prieto Javier Masiá Prieto

2 Que són, què infecten i quin és el seu origen?
Un virus és un agent infecciós microscòpic que és incapaç de créixer o reproduir-se si no és dins una cel·lula hoste. Els virus infecten tots els tipus de vida cel·lular. L'origen dels virus encara és incert; alguns podrien haver evolucionat a partir de plasmidis (fragments d'ADN que es mouen entre cèl·lules), mentre que d'altres podrien haver evolucionat de bacteris. La paraula prové del llatí virus, que es refereix al verí i altres substàncies nocives, i el seu ús en català és constatat per primer cop al segle XV.

3 Com són? Un virus es compon de dues o tres parts: - Els virus tenen gens fets o bé d'ADN (monocatenari o bicatenari) o bé d'ARN (monocatenari o bicatenari), molècules llargues portadores d'informació genètica. - Tenen una capa proteínica que protegeix aquests gens i alguns tenen un embolcall de greix que els envolta quan no es troben dins d'una cèl·lula. - Tenen una capa proteïnica que està formada per capsomers (com peces en un trencaclosques). Els virus varien, des d’una forma helicoïdal o icosaèdrico fins a estructures més complexes.

4 Com s’escampen? Els virus s'escampen de moltes maneres diferents: - Els virus que afecten les plantes són sovint escampats per insectes i altres organismes, coneguts com a vectors. - Alguns virus són escampats per insectes xucladors de sang. - Cada tipus de virus té un mètode diferent. Mentre que virus com ara la grip s'escampen per l'aire a través dels esternuts i la tos, mentre que altres com ara els norovirus (gènere de virus ARN de la família Caliciviridae) són transmesos per via fecal-oral, o mans, aliments i aigua contaminats. - Els rotavirus (gènere de virus pertanyent a la família Reoviridae) s'escampen sovint per contacte directe amb nens infectats. - El VIH és un dels virus importants que es poden transmetre (entre d'altres formes, en aquest cas) durant l'acte sexual.

5 Canvi genètic Els virus pateixen canvis genètics per diversos mecanismes: - La majoria d'aquestes mutacions puntuals són imperceptibles ja què no canvien la proteïna que codifica el gen, però d'altres poden conferir avantatges evolutius com ara resistència als medicaments antivírics. - El canvi antigènic es produeix quan hi ha un canvi significatiu en el genoma del virus. Això passa com a resultat de recombinació genètica. - La recombinació genètica és el procés pel qual una cadena d'ADN és trencada i després unida a l'extrem d'una molècula d'ADN diferent. - Això es pot produir quan diferents virus infecten les mateixes cèl·lules alhora. - La recombinació és comuna als virus ARN i els virus ADN.

6 Replicació vírica El cicle vital dels virus difereix significativament entre espècies, però hi ha sis etapes bàsiques en el cicle vital víric: 1- L'adhesió és una unió específica entre proteïnes de la càpsida vírica i receptors específics de la superfície cel·lular de l'hoste. 2- La penetració segueix l'adhesió; els virus s'introdueixen dins la cèl·lula hoste per mitjà d'endocitosi mitjançada per receptors o per fusió de membrana. 3- El despullament és el procés en què la càpsida vírica és degradada per enzims vírics o de l'hoste, alliberant així l'àcid nucleic del genoma víric. 4- La replicació implica la síntesi d'ARN missatger (ARNm) víric en tots els virus trets dels virus ARN (retrovirus, que porten en un enzim anomenat transcriptasa inversa que és capaç de copiar l’ARN en ADN), la síntesi de proteïnes víriques, l'assemblatge de proteïnes víriques i la replicació del genoma víric. 5- Després de l'assemblatge de partícules víriques, sovint es produeix una modificació de les proteïnes víriques. 6- Els virus són alliberats de la cèl·lula hoste per lisi – un procés que mata la cèl·lula rebentant-ne la membrana.

7 Usos Els virus són importants per l'estudi de la biologia molecular i cel·lular, són sistemes senzills que es poden utilitzar per manipular i investigar el funcionament de les cèl·lules. Per exemple, els virus han resultat útils en l'estudi de la genètica i han contribuït a comprendre els mecanismes bàsics de la genètica molecular, com ara la replicació de l'ADN, la transcripció, la maduració de l’ARN, la traducció, el transport de proteïnes i la immunologia.

8 Preguntes Què són els virus i què infecten? Quin és el seu origen?


Descargar ppt "Adrian Barrera Prieto Javier Masiá Prieto"

Presentaciones similares


Anuncios Google