La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Conceptes bàsics. Pàg 160 Organismes pluricel·lulars

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Conceptes bàsics. Pàg 160 Organismes pluricel·lulars"— Transcripción de la presentación:

1 Conceptes bàsics. Pàg 160 Organismes pluricel·lulars
Cromatina Cromosomes: Centròmer Cromàtides germanes homòlogues Cromosomes homòlegs Organismes pluricel·lulars Cèl·lules haploides (n) Cèl·lules diploides (2n)

2 El cicle de la vida de la cèl·lula. Pàg 162
La divisió cel·lular és el procés pel qual una cèl·lula es divideix en dues cèl·lules filles. En les cèl·lules eucariotes la principal forma de divisió cel·lular és la mitosi El cicle cèl·lular és el període comprès entre la formació de la cèl·lula fins que ella també es divideix en cèl·lules filles. Quins factors activen la divisió? Relació nucleoplasmàtica Relació superfície/volum Dependència d’ancoratge Disponibilitat d’espai (no inhibició per contacte) Factors de creixement (auxines vegetals o GH animal) El cicle cel·lular consta de dos períodes: Interfase i divisió. La Interfase ocupa la major part de la vida de la cèl·lula: Fase G1- 6 a 12 hores, duplicació de mida i de massa Fase S- de 6 a 8 hores, duplicació dels cromosomes (dues cromàtides) Fase G2- 3 a 4 hores, creixement La divisió, fase M (mitosi i citocinesi)- 30 minuts a 1 hora

3

4 Control del cicle cel·lular. Pàg 164
Degradació de la ciclina-cinasa (Anafase) Augment de la síntesi de ciclina-cinasa

5 2.5. La divisió cel·lular: mitosi (cariocinesi) i citocinesi. Pàg 164
La Mitosi (del grec mytos que vol dir teixir) Etapes: Profase: condensació cromatina, separació dels centríols per creixement dels microtúbuls, es desfà la membrana del nucli.

6 Metafase: Els cromosomes es situen en el pla equatorial de la cèl·lula i s’uneixen a un microtúbul del fus acromàtic.

7 Metafase Anafase: Gràcies a l’acció dels microtúbuls cada cromàtide és desplaçada (arrossegada) cap a un pol de la cèl·lula.

8

9 Telofase: És una profase invertida
Telofase: És una profase invertida. Moltes vegades coincideix amb la citocinesi. En vegetals el procés és igual però sense centríols per que no en té

10

11 Citocinesi: Divisió del citoplasma
En animals es produeix per escanyament En vegetals per creació d’una membrana central

12

13

14 Citocinesi per septe per fragmoplast

15 Quina fase? EAC “Mitosi i recordatori”

16

17

18

19

20 Mitosis

21 Reproducció sexual i asexual Pàg 171

22 La meiosi. Pàg 172 La Meiosi (del grec meios que vol dir disminució) La Meiosi consisteix en dues divisions cel·lulars consecutives (Meiosi I i Meiosi II) entre les quals no hi ha duplicació de l’ADN, com a resultat es formen 4 cèl·lules filles amb la meitat de cromosomes que la cèl·lula mare. Però a més a més, gràcies a l’entrecreuament i la recombinació genètica, la informació genètica de cada una d’aquestes cèl·lules filles és diferent.

23 Importància biològica de la meiosi:
1.- Permet reduir a la meitat el nombre de cromosomes 2.- Permet la variabilitat 3.- En els organismes en què el sexe ve determinat cromosòmicament permet la repartició per igual dels dos sexes en la descendència.

24 Etapes: Meiosi I Profase I. Recombinació genètica Metafase I Anafase I Separació de cromosomes homòlegs Telofase I Citocinesi Meiosi II Profase II Metafase II Anafase II Telofase II

25 Profase I. Pàg 173 Leptotè (formació dels cromosomes) Zigotè (cromosomes homòlegs es reconeixen, es construeix el complex sinaptèmic) Paquitè (es veuen els bivalents o tètrades. Es produeix la recombinació “cros-over”) Diplotè (es veuen els quiasmas quan es separen els cromosomes homòlegs) Diacinesi (els cromosomes augmenten en la seva condensació)

26 EAC “Meiosi” Etapes: Meiosi I Profase I. Recombinació genètica
Meiosi I Profase I. Recombinació genètica Metafase I Anafase I Separació de cromosomes homòlegs Telofase I Citocinesi Meiosi II Profase II Metafase II Anafase II Telofase II EAC “Meiosi” Imatge de la meiosi a la pàg 174 Meiosis

27 Diferències mitosi-meiosi. Pàg 175

28

29 Cicles biològics: Segons el moment en que es produeix la meiosi
Cicle haplont Protoctistes i fongs

30

31 Cicle diplont

32 Cicle haplodiplont

33 Cicle haplodiplont

34

35

36 EAC “Una mica de tot”

37 Pàg 178

38

39 Exercicis Pàg 182 Ex 30 fins 36, 39, 42 fins 47 Pàg 183 ex 50 fins 53


Descargar ppt "Conceptes bàsics. Pàg 160 Organismes pluricel·lulars"

Presentaciones similares


Anuncios Google